Donderdag 13/05/2021

Veertig dagen lang 'Mevrouw Zonder Vlees'

Na een jaar pauze probeert Alexia Leysen vanaf woensdag vis- en vleesetend Vlaanderen opnieuw te overtuigen om tijdens de vastenperiode een beetje of helemaal vegetariër te worden. 26.000 mensen sluiten zich bij de 26-jarige regisseur aan onder het motto 'niets moet, alles kan'.

Ze is veel meer "die van Dagen Zonder Vlees" dan "de dochter van". De dochter van KBC-topman en oud-VBO-voorzitter Thomas Leysen, bedoelen we dan. Of ook wel de kleindochter van diens vader André Leysen. Toen Alexia's Facebookoproep in 2011 om minder vis en minder vlees te eten door duizenden werd beantwoord, durfde iemand wel eens beweren dat dat met dank aan de onder-nemersfamilie was.

Volledig onterecht was en is dat. Dat ze vier jaar later op haar eentje een veelvoud aan mensen mobiliseert, heeft volgens de Antwerpse te maken met de gevoelige snaar die Dagen Zonder Vlees raakt. "Samen iets goeds doen dat trekt, in verwarrende tijden, aan." Zeker in combinatie met een lage drempel: bij deze actie moet niets en kan alles. Eet je één dag vegetarisch, dan is dat prima, doet je dat veertig dagen lang, ook goed. "Het feit dat ik zelf geen vegetariër ben en ook niet de ambitie heb om iemand in dat hokje te stoppen of met de vinger te wijzen zal ook wel helpen."

Klimaatplaatje

Zelf vastte Alexia tijdens haar laatste jaar van het middelbaar in Edegem voor het eerst, in navolging van een vriendin die 40 dagen lang snoepgoed afzweerde. In de jaren daarna verving ze suiker door vlees. "In die periode zag ik documentaires over de voedselproblematiek, en begon ik zelf ook het grotere klimaatplaatje te zien. Ik snapte niet goed waarom zoveel mensen hier niet van op de hoogte waren, dat ze niet net als ik bezorgd waren over de impact van onze levensstijlen op het milieu. Ik heb echt al vaak moeten uitleggen waarom dit zo belangrijk is voor mij. Dat snap ik niet: de feiten spreken toch voor zich?"

Als eerste probeerde Alexia haar ouders, zussen en broer achter zich te krijgen. Toen die overstag gingen, volgde het Facebookevent, dan een tweede en derde editie en een klein Dagen Zonder Vlees-teampje vrijwilligers. "Toch is Dagen Zonder Vlees maar een klein stukje van mezelf. Ik ben vooral bezig met theater en film."

Dat was Alexia ook vorig jaar, toen ze Dagen Zonder Vlees 'on hold' zette haar eerste scenario, Oude Goden, bij Caviar voor Frank Van Passel te schrijven. "Dat kunstige luik is minstens zo'n belangrijk luik: niet om mijn engagement te tonen, wel om met schoonheid bezig te zijn, een fantasiewereld op te trekken. Maar alleen dat is me te zweverig: ik heb nood aan concrete dingen. Dagen Zonder Vlees houdt me in evenwicht. Ook daarin zie ik mezelf eigenlijk wel wat als regisseuse. Zij het met 26.000 acteurs, en bij voorkeur nog meer. Dankzij hen probeer ik mijn ideale wereld ook in de werkelijkheid scheppen en een ander verhaal te vertellen." Een waarin ze wel zelf achter de schermen verdwijnt. Veertig BV's vormen in haar plaats het uithangbord. "Ik heb niet de behoefte om de missionaris te zijn."

Insecten

De evolutie die Dagen Zonder Vlees heeft doorgemaakt, zelfs vorig jaar, toen er geen officiële campagne was, heeft volgens Alexia niet alleen met haarzelf of haar team te maken. "Er is gewoon een grotere bewustwording. Hoor en kijk rond: mensen praten over insecten eten, over tonijn schrappen, over groenten kopen bij de lokale boer. Dat zijn in de eerste plaats twintigers, dertigers, veertigers. Maar ik zie ook dat Ketnet er aandacht aan besteedt en dat zelfs oudere mensen mij inlichten over hun veranderd eetpatroon."

Jaren geleden droomde Dagen Zonder Vlees van een actie zonder grenzen. Die mocht zelfs tot Amerika reiken. "Maar daar ben ik van afgestapt. Ik denk dat het meer kan betekenen om dit gedachtengoed bij een afgebakende groep zo diep mogelijk te laten doordringen dan zo diep mogelijk bij enkelingen. (stilte) Is de redactie van De Morgen eigenlijk al ingeschreven?" (*)

---

(*) Mocht u het zich afvragen: jawel. Wie wil aansluiten kan dat via www.dagenzondervlees.be

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234