Maandag 17/05/2021

Veertien krokodillen in beslag genomen in Limburgse woning

De politie van Borgloon nam maandag veertien krokodilachtigen in beslag bij Marc Noelanders uit Alken. Daarnaast vond men er ook dertig reuzenschildpadden. 'Die dieren waren voor mijn man niet meer dan een hobby', zegt zijn vrouw. De federale politie wil onderzoeken of Noelanders handel dreef in exotische dieren.

Brussel / Alken

Eigen berichtgeving

Naar aanleiding van een anonieme tip nam de politie van Borgloon veertien krokodilachtigen, waaronder alligators en kaaimannen, in beslag bij Noelanders, die vooral bekendstaat als een van de beste bonsaikwekers van Europa. "De dieren leefden in de tot kooien omgebouwde kamers van Noelanders' woning. De aangetroffen reuzenschildpadden bleven ter plaatse omdat nog moet worden uitgezocht voor welke soorten een vergunning nodig is", zegt Wilfried Nelissen, rechercheur bij de politie van Borgloon.

Christel Noelanders noemt de krokodillencollectie van haar man een hobby. "Hij wilde er zeker geen handel mee drijven." De man zelf verblijft momenteel in het buitenland en is niet bereikbaar voor commentaar. Hoewel het om een uitzonderlijk grote hoeveelheid gaat, betwijfelt Yves Van den Abbeele, woordvoerder bij de dienst Leefmilieu van de federale politie, dat Noelanders met zijn krokodillen handel dreef. "Onder de krokodillen bevonden zich voornamelijk mannetjes. Met de schildpadden wilde meneer Noelanders misschien wel kweken, daarvan troffen we meerdere vrouwtjes en jonge dieren aan."

Ondanks de bloeiende handel op het internet (DM 17/8) denkt Van den Abbeele niet dat er massaal veel handel wordt gedreven met exotische dieren. "De import van exotische dieren kent de laatste jaren zelfs een terugval. De grootste groep bezitters neemt een of twee exotische dieren als huisdier. Men wil zich met die dieren profileren: ik heb een bijzonder dier in huis, dus dan ben ik ook bijzonder."

"Men neemt dieren meestal in beslag omdat bezitters niet wettelijk in orde zijn", verduidelijkt Van den Abbeele. "Ook in Alken ontbrak de milieuvergunning. Wie dergelijke vergunning heeft kan gerust krokodillen houden. Het aantal krokodillen dat een bezitter maximaal mag houden is een gemeentelijke bevoegdheid. Iedere gemeente beslist dus afzonderlijk of er een quotum wordt ingevoerd."

Een bezitter dient zijn exotische dieren uiteraard ook goed te verzorgen. "Men kan bedenkingen maken bij de omstandigheden waarin de dieren in Alken leefden. Een omgebouwde leefkamer is geen ideale plek voor zo'n dier", zegt commandant Nelissen. "Al blijft hierover oordelen moeilijk, belangrijk blijft toch dat men de dieren in een zo natuurlijk mogelijke habitat houdt", vult Van den Abbeele aan.

Waarom hebben mensen geen vergunning voor hun dieren terwijl die vrij makkelijk te verkrijgen is? Van den Abbeele somt drie redenen op. "Sommige mensen weten gewoon niet af van de wetgeving en de mogelijkheid van een vergunning. Anderen lijden dan weer aan een vorm van administratieve luiheid en besparen zich liever de administratieve rompslomp. Het grootste aantal mensen neemt echter eerst een dier om pas daarna aan een vergunning te denken. Als een aanvraag tot vergunning geweigerd wordt, verliezen ze hun dier. Daarom laten velen het na een aanvraag in te dienen."

Voor de in beslag genomen dieren is uiteraard een thuis nodig. "Voorlopig kan men de toevloed aan maar bij dergelijke grote vangst dreigt al snel een tekort aan plaats", aldus Van den Abbeele. Niet-giftige exemplaren worden vaak opgevangen bij de vzw Carapacs in Gembloux en in de dierentuin van Antwerpen. Giftige diersoorten zoals slangen krijgen meestal onderdak in het serpentarium van Blankenberge, waar men ook over tegengif beschikt. De krokodillen van Noelanders kregen een thuis in het Park Paradisio te Ath. (IN)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234