Maandag 24/01/2022

Veel zondag, minder week

l Klassiek

Laten we het klassieke weekoverzicht beginnen door twee concerten in herinnering te brengen die vanavond al plaatsvinden. In de Munt in Brussel brengen sopraan Barbara Bonney en de schitterende liedbegeleider Wolfram Rieger een liedrecital (www.demunt.be, 070/23.39.39), in het Concertgebouw Brugge kunt u naar Philippe Herreweghe en deFilharmonie, die een Mozart-programma brengen in het gezelschap van pianist Andreas Staier (www.concertgebouw.be, 070/22.33.02). Voor wie deze embarras du choix niet dan met tegenzin in het voordeel van Bonney beslecht: Herreweghe en co. zijn zondag met hetzelfde programma in de Gentse Bijloke. Daar kunt u 's ochtends om 11 uur ook het kamerkoor El Grillo beluisteren (www.debijloke.be, 09/269.92.92). Al lost dat een eventueel keuzeprobleem niet noodzakelijk op, want zondag is er nog meer te beleven. 's Ochtends om 11 uur is er bij Bozar Brussel de laatste Kunstberg op Zondag van dit seizoen. Het Arpae Ensemble brengt werk van Jongen (Concert à cinq), Debussy (de sonate voor fluit, altviool en harp) en Domenico Scarlatti (transcripties van sonates door Jean Françaix) (www.bozar.be, 02/507.82.00).

Eveneens op zondag is er in de Landcommanderij van Alden Biesen de jaarlijkse Dag van de Oude Muziek, georganiseerd door het Limburgse bastion van muziekeducatie Musica. De hele dag lang kunt u her en der concerten bijwonen onder de veelbelovende titel Fantasticus et fabulosus. Dat wil zeggen: de instrumentale stilus phantasticus uit de Duitse hoogbarok. In dat verband wordt ook de tweehonderdste sterfdag van Biber en Muffat herdacht, met daarnaast veel muziek en woord rond heiligenverhalen (www.musica.be, 012/23.57.19). In het kader van het Brusselse festival Midis-Minimes kunt u op donderdag naar het door tango gepassioneerde Ensemble Soledad in het conservatorium (www.kcb.be, 02/331.37.14).

Zoals elk jaar vindt in juli de vrijdagcyclus van orgelconcerten plaats in de Antwerpse kathedraal. Thema van dit jaar zijn transcripties, versies voor orgel van stukken die oorspronkelijk voor een ander instrument waren bedoeld. Vrijdag bijt de Fransman Pierre Pincemaille de spits af met werk van Bach, Mendelssohn, Vierne, Elgar, Cochereau en hemzelf (www.akc-orgel.be, 0900/00600).

Ten slotte vermelden we nog dat momenteel het Festival van Vlaanderen Limburg loopt. Deze week kunt u in het kader daarvan naar nogal wat concerten in Tongeren. In de O.L.V.-basiliek kunt u vanavond naar Dvoraks Stabat Mater door de Philharmonie Südwestfalen, het Philharmonischer Chor Siegen en het Oratoriënchor Brühl o.l.v. Lothar Rudolf Mayer, maandag naar het ensemble William Byrd onder Graham O'Reilly, dat werk van Allegri en Scarlatti speelt en vrijdag naar het Vlaams Radio Koor dat een programma rond de passacaglia brengt.

Voor meer concerten in en rond Tongeren: www.festival.be (012/53.57.19).

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234