Dinsdag 27/10/2020

'Veel vraagtekens, weinig antwoorden'

Samir Al-Haddad persverantwoordelijke Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België

"Kortere openingsuren, minder rondleidingen, een tragere digitalisering van de archieven. Dat zijn maar enkele ingrepen die we zullen moeten nemen als de overheid niet terugkomt op haar besparingsoperatie. De besparingen zijn een drama voor ons. Temeer omdat onze musea al jaren besparen op personeel en investeringen. Wat het extra moeilijk maakt, is dat we op lange termijn investeren. Veel afspraken werden vier of vijf jaar geleden al vastgelegd. Als we nu nog tentoonstellingen moeten annuleren, is dat dramatisch voor onze reputatie.

"Wij staan open voor dialoog. We wachten op een eerste gesprek met staatssecretaris Elke Sleurs (N-VA), maar voorlopig hebben we nog niets van haar gehoord. Er zijn veel vraagtekens, weinig antwoorden."

'Straks verwarming uitdraaien?'

Guido Gryseels directeur Museum voor Midden-Afrika

"In vijf jaar tijd moeten we in totaal meer dan 28 procent op onze kredieten inleveren, waarvan 20 procent al het eerste jaar. Dat begrijp ik niet. We zijn niet blind, we weten dat we moeten besparen, maar dit is niet realistisch. Bovendien hebben we sinds 2010 al 25 procent bespaard. Nog wat minder tentoonstellingen? Nog minder wetenschappelijke zendingen? Dat is toch niet houdbaar? En we kunnen toch moeilijk de verwarming gaan uitdraaien? Ontslagen? We zitten nu al op ons tandvlees.

"En dat zijn ook mensen met een opzegperiode van pakweg acht maanden, dus die besparing ga je niet meteen voelen, dan ga je sowieso in deficit moeten werken. Maar ook dat is trouwens niet meer mogelijk vanaf 2015.

Daar komt ook nog eens bij dat de budgetten voor de wetenschappelijke programma's van federaal Wetenschapsbeleid met 20 procent verminderd worden. Dat betekent volgend jaar al een forse inkrimping van ons digitalisatieprogramma van de collecties en van de werking van ons moleculair biologielabo. Overigens zijn we aan het renoveren en komt er straks een publieksruimte van 12.000 vierkante meter in plaats van 7.000 vierkante meter. Die planning was berekend op het budget dat we hadden.

"Ik hoop dat de besparingen nog beperkt zullen worden en meer gespreid. Want wat nu gebeurt, met één pennentrek, kan niet. We hebben een wereldreputatie, wil men die echt afbouwen?

'Kwaliteit onderzoek zal dalen'

Jan Cuypers diensthoofd Koninklijke Sterrenwacht

"Het staat buiten kijf dat de besparingen een grote impact hebben op onze werking. De kwaliteit van ons onderzoek zal ongetwijfeld afnemen. We zullen immers moeten bezuinigen op personeel. Of er naakte ontslagen moeten vallen, weet ik niet. Maar we gaan vertrekkend personeel niet meer vervangen.

"Dat maakt dat onze publieke dienstverlening achteruitgaat. Denk maar aan onze tijdsdienst, waarvoor we de beste klokken nodig hebben. Maar ook het Planetarium in Brussel, waar we elk jaar duizenden bezoekers ontvangen. We zullen ook de werking van onze astronomische en seismologische informatiediensten moeten herbekijken."

'Nog meer Gruuthuse-handschriften naar buitenland?'

Patrick Lefèvre algemeen directeur van de Koninklijke Bibliotheek van België

"Deze regering sluit eenzijdig en radicaal de basistoegang tot kennis af voor de bevolking. Door deze nietsontziende besnoeiing met bijna 30 procent van onze budget wordt het onmogelijk om onze basisactiviteiten te verzekeren. Het volledige budget voor aankopen van erfgoedcollecties wordt geschrapt. Wil de regering nog meer Gruuthuse-handschriften naar het buitenland laten gaan?

"Ook de digitalisering van werken komt in gedrang. Met de benoeming van een minister voor Digitale Agenda hoopten we dat deze regering aandacht zou hebben voor de ontwikkeling van de digitale collecties. Niet dus. Door de bezuinigingen zullen we studenten, onderzoekers en de hele bevolking niet langer toegang kunnen bieden tot de buitenlandse wetenschappelijke literatuur."

'Voortbestaan staat op het spel'

Rudi Van Doorslaer directeur van het Studie- en documentatiecentrum Oorlog en hedendaagse Maatschappij (CegeSoma)

"Het voortbestaan van CegeSoma staat op het spel. Jaren van besparing en de niet-indexering van de personeelskredieten hebben de financiering van het personeel helemaal uitgehold. In 2015 zullen alle opgebouwde reserves zijn uitgeput en rest er ons alleen nog een verwaarloosbaar werkingskrediet. In 2016 kunnen er alleen nog medewerkers worden ontslagen. Maar hun ontslagvergoeding ligt hoger dan hun jaarsalaris."

'Zit niks anders op dan rijks-archieven sluiten'

Karel Velle algemeen directeur van het Algemeen Rijksarchief

"Deze besparing kunnen we alleen realiseren door rijksarchieven te sluiten. Maar zelfs dat kost tijd en geld. De wettelijke opdracht van het Rijksarchief bestaat erin historische archieven te selecteren en onbelangrijke documenten te vernietigen. Wij beschermen dus het 'geheugen van het land', maar dragen ook bij tot een efficiënter bestuur. Als onze bestaande budgetten worden verlaagd, zal dat niet langer mogelijk zijn."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234