Donderdag 27/01/2022

OverzichtWinkelen op afspraak

Veel uitzonderingen en achterpoortjes op nieuwe maatregel voor winkels

De Antwerpse Meir. Beeld Klaas De Scheirder
De Antwerpse Meir.Beeld Klaas De Scheirder

Sinds zaterdag moet u voor een nieuw paar schoenen en Ikea-keuken een afspraak maken. Toch is de lijst met winkels waar niet gereserveerd moet worden best lang: in een tuincentrum, doe-het-zelfzaak, breiwinkel of telecomzaak kan u nog steeds gewoon binnenstappen.

Astrid Roelandt en Fleur Mees

Naar een babywinkel kan u nog zonder afspraak, maar als u kleren voor uzelf wil kopen, dan moet u sinds dit weekend een afspraak maken. Klanten hoeven hun afspraak wel geen vier uur op voorhand te maken, zoals in Nederland. Zelfs als u al voor de etalage staat, kan dat nog. Dat blijkt uit het Ministerieel Besluit, dat vrijdagnamiddag gepubliceerd werd in het Staatsblad. “Dat is niet uitgesloten, maar ook niet de bedoeling”, aldus minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V).

Winkels zijn volledig vrij in hoe ze klanten een tijdslot laten reserveren: via de website, via een QR-code aan het raam, telefonisch of zelfs op papier. Die soepele regels zorgen voor opluchting bij de winkeliers. “Maar verkoop op afspraak is altijd een rem op de verkoopcijfers”, aldus Isolde Delanghe van Mode Unie. “Als ze een afspraak maken, dan denken consumenten altijd dat het met een aankoopverplichting is. Dat is natuurlijk niet zo, maar dat is wel de perceptie en houdt mensen soms toch tegen om een afspraak te maken.”

Verlinden benadrukt dat het vooral de bedoeling is om te vermijden dat er lange wachtrijen ontstaan aan winkels. “De bedoeling is dat mensen zeer gericht naar de winkel gaan. Ik begrijp dat dat niet prettig is, maar met dit systeem hebben we geprobeerd om de winkels zoveel mogelijk open te houden, maar de contacten toch te beperken.”

De bedoeling van het nieuwe afsprakensysteem is vooral om lange wachtrijen zoals deze te vermijden. Beeld CVDP
De bedoeling van het nieuwe afsprakensysteem is vooral om lange wachtrijen zoals deze te vermijden.Beeld CVDP

Per winkel is er maar één klant per 10 vierkante meter toegestaan, met een maximum van vijftig personen per winkel. “Die regel is toch wel jammer”, vertelt Hans Cardyn van Comeos. “Heel wat winkels – denk maar aan een Decathlon of een C&A – zijn véél groter dan 500 vierkante meter. Daar vijftig mensen toelaten, dat is hetzelfde als een concert geven in het Sportpaleis voor vier mensen op het middenplein.”

Zonder afspraak

Toch zijn er ook veel winkels waar u nog wel zonder afspraak naartoe kan gaan: supermarkten uiteraard, apotheken, maar ook doe-het-zelf-zaken en tuincentra. Ook in telecomwinkels – waar nochtans vaak wachtrijen staan – kan u zonder afspraak binnenwandelen. Blijven ook open: breiwinkels, stoffenwinkels, boekenwinkels, winkels voor schrijf- en papierwaren, bloemenwinkels, boomkwekerijen.

De reden? Het zijn de winkels die ook al in november als ‘essentieel’ werden bestempeld en open mochten blijven. Het alternatief toen was dat ze helemaal dicht zouden gaan, maar nu blijven alle winkels open, mits reservatie, en lijkt de lijst dus achterhaald. De vraag is dan waarom er wel een afspraak gemaakt moet worden in de Ikea, maar niet in het tuincentrum of doe-het-zelfzaak. En waarom er in die laatste wel meer dan 50 mensen binnen mogen.

Niet afplakken

In tegenstelling tot de vorige lockdown hoeven supermarkten geen rekken met bijvoorbeeld speelgoed meer af te plakken, omdat de speelgoedwinkels tegenwoordig gewoon open zijn – op afspraak dan. De winkels die op afspraak hebben daarbij wel één voordeel. Daar mag u met twee binnen: met een gezinslid of met uw knuffelcontact. Het Overlegcomité heeft dat ingevoerd als compensatie, opdat mensen het de moeite zouden vinden om een afspraak te maken. Het is vooral ingevoerd voor niet-dagdagelijkse aankopen, zoals bijvoorbeeld een keuken, aldus Verlinden vrijdag.

In deze winkels hoef je geen afspraak te maken

• Voedingswinkels, met inbegrip van nachtwinkels

• Winkels voor verzorgings- en hygiëneproducten

• Gespecialiseerde winkels met babyartikelen

• Dierenvoedingswinkels

• Apotheken

• Kranten- en boekenwinkels

• Tankstations en leveranciers van brandstoffen

• Telecomwinkels, met uitsluiting van winkels die enkel accessoires verkopen

• Winkels voor medische hulpmiddelen

• Doe-het-zelfzaken

• Tuincentra en boomkwekerijen

• Bloemen- en plantenwinkels

• Groothandels bestemd voor professionelen, maar enkel ten gunste van deze laatsten

• Gespecialiseerde detailhandelszaken die kledingstoffen verkopen

• Gespecialiseerde detailhandelszaken die breigarens, handwerken en fournituren verkopen

• Winkels voor schrijf- en papierwaren.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234