Zondag 27/09/2020

'Veel tijd met me doorbrengen is zelfs voor mij een hele opgave'

Tijdens hun passage op Pukkelpop in 2010 verloor Black Rebel Motorcycle Club vader, mentor en onofficieel vierde groepslid Michael Been. De nieuwe plaat is tegelijk een afscheid en nieuw begin voor de Amerikaanse band.

Een resultaat voortgebracht uit rampspoed, dat is Specter at the Feast, de zevende plaat van het Amerikaanse rocktrio Black Rebel Motorcycle Club. In de zomer van 2010 bezweek Michael Been - naast geluidsman ook de vader van bassist Robert Been en van in het begin een mentor voor de band - in de backstage van het Pukkelpop-festival aan een hartaanval. Voor de groep volgde een periode van wikken en wegen. Er nu mee kappen of doorbijten. Schrijven verliep moeizaam, een jaar later stond er nog steeds geen deftige track op tape.

"Doodsbang waren we", geeft Been junior toe, "de ene persoon waar we altijd op konden rekenen viel plots weg". De bassist verzonk in een existentiële crisis waarvan de gevolgen nog duidelijk merkbaar zijn. Ik kreeg iemand voor me die tijdens het antwoorden mijn blik ontweek en twijfelde aan zijn bestaansreden. "Als ik kon stoppen met muziek maken, dan deed ik het. Maar zo simpel ligt het niet. Muziek is een noodzaak, zonder zou ik niet meer weten wie ik ben."

Op welke manier bepaalt muziek u?

Robert Been: "Muziek definieert me niet, maar al de rest staat mijlenver af van wie ik ben. Het enige moment dat ik ook maar een beetje in de buurt kom van mijn eigen identiteit is wanneer ik muziek maak. Het is niet langer een keuze, maar een levensbehoefte.

"Vroeger gebruikte ik muziek als uitweg, maar dat lukte niet langer. Telkens ik mijn gitaar vastnam, werd ik overspoeld door een golf van emoties. Het verdriet over mijn pa legde een intieme kant van mezelf bloot waarvan ik terugdeinsde om die te delen."

Werd het te persoonlijk?

"De maatschappij waarin wij leven heeft het nu eenmaal niet zo hoog op met mensen die veel voelen. Maar voor deze plaat had ik geen keuze. Ze trok me langs alle kanten kapot en de uitdaging lag erin om een coherent geheel aan gevoelens te presenteren. Niet de verwarrende zooi aan emoties die ik ervoer. In dat opzicht moet ik muziek op dit moment als mijn redding beschouwen."

Gelooft u daar werkelijk in, dat muziek kan redden?

"Anders zat ik hier niet. De creatie van Specter at the Feast heeft me er letterlijk doorgesleurd. Ik ben nog steeds aan het uitzoeken wat dat precies betekent. Het voelt als het belangrijkste wat ik tot nu toe in mijn leven gedaan heb. (zucht) Ik wil niet de zielige kloot zijn waar niemand nog mee durft praten. Alleen de droevige kant van de situatie belichten zou oneerlijk zijn.

"Tijdens de opnames hebben Peter, Leah en ik veel herinneringen aan mijn vader opgehaald, dat deed deugd. Hij was er van in het begin bij en heeft ons altijd gesteund, zijn invloed is onmeetbaar. Vroeger verzette ik me daar tegen, dan veranderde ik mijn naam omdat ik niet op zijn successen wilde teren (Michael Been was in de jaren 80 zanger en gitarist bij The Call, TS). Maar hij heeft me zo veel bijgebracht, de taak van een vader is nooit afgerond."

Wat hebt u van hem geleerd?

"Hoe moeilijk ik ben om bij te zijn wanneer er niemand anders is. Probeer maar eens zeven op zeven met mij door te brengen, dat is zelfs voor mezelf een hele opgave. Dat mijn vader er altijd bij was op tournee maakte dat dit hele gebeuren vrij snel in een familiale sfeer baadde. En de realiteit daarvan dringt een zekere responsabiliteit aan me op.

"Ik draag een verantwoordelijkheid voor de band en voor de crew. Dat weegt zwaarder wanneer je beseft dat er een heel team achter je staat, met levens, gezinnen en leningen die moeten worden af-betaald. In de staat waarin de business tegenwoordig verkeert, is bankroet een maandelijkse bekommernis. Zelf kan ik wel tegen een stootje, maar het draait niet alleen om mij. In de maanden na mijn vaders overlijden heb ik me vaak afgevraagd waarom ik dit nog doe, wat de zin ervan is."

Hebt u het antwoord intussen gevonden?

"Soms moet je alles op het spel zetten om het te halen. Het is een enge gedachte maar de enige die werkt voor me. Ik moet me kunnen smijten of ik doe het niet. Deze plaat en alles wat eraan vooraf ging sloegen serieus wat scherven maar die waren noodzakelijk om mezelf en deze band weer op te kunnen bouwen. Dit is niet alleen mijn tweede leven, maar ook dat van Black Rebel Motorcycle Club."

Specter at the Feast is uit bij Abstract Dragon Records via Cooperative Music. Maandag 1 april staat Black Rebel Motorcycle Club in de AB in Brussel. Dat concert is uitverkocht.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234