Dinsdag 31/01/2023

rellen brugge-antwerp

Veel onschuldige Club-supporters opgepakt: "We werden behandeld als beesten"

null Beeld Photo News
Beeld Photo News

Tijdens de rellen zondag na afloop van Club Brugge - Antwerp FC, werden vooral gewone supporters opgepakt. "De hooligans, vermond en volledig in het zwart, lieten ze lopen", zegt een van de arrestanten. Samen met haar supportersclub overweegt ze klacht in te dienen "tegen het buitensporig politiegeweld".

MLS

Sabine is verpleegkundige en aangesloten bij The Locals 78 FC Bruges. "Wij zijn trouwe supporters en werken als vrijwilligers in de kantine van het Jan Breydelstadion. Na de match zijn wij rond zes uur ’s avonds vertrokken naar onze auto’s. Eerst gingen we met onze groep nog langs de krantenwinkel op de Gistelsesteenweg voor een colaatje."

Plots werden ze voorbijgestoken door een horde hooligans. Sabine: "Ik weet niet om wie het allemaal ging. Ze waren helemaal in het zwart gekleed, hun gezichten onherkenbaar bedekt met zonnebrillen, sjaals en kappen. Ze vluchtten alle kanten op, zelfs via de achtertuintjes. De politie, voorzien van schilden en matrakken hadden een line-up gevormd, maar ze konden de bende niet tegenhouden. Wij werden wel omsingeld en samengedrongen door de politie, die ons verplichtte om op de grond te gaan zitten. We zaten als ratten in de val. Ik vroeg of ik recht mocht staan vanwege mijn rugpijn. Maar de agenten, bijna allemaal Franstaligen, gaven geen kik. Een Vlaamstalige politieman reageerde agressief: 'Wat is het probleem? Ge moet maar niet op het verkeerde moment op de verkeerde plaats zijn.'"

De groep van zowat vijftig Brugge-supporters moest blijven zitten op een koude en natte grond. "Aan de overkant bij de pittazaak ondergingen zeker evenveel mensen hetzelfde lot. Ik was vooral bezorgd om mijn schoonzusje. Het was haar eerste wedstrijd. Ze was bang en helemaal in tranen.”

Met tientallen werden de supporters in politiebusjes gedwongen en afgevoerd naar het politiecommissariaat aan de Lodewijk Coiseaukaai. "Daar namen ze al onze bezittingen af", zegt Sabine. "Binnen moesten we eerst een tijd knielen en dan stopten ze ons in de cel. Wel drie uur lang. Bij mijn weten heeft niemand van de vijftien leden van onze supportersclub een verklaring moeten afleggen. Later hoorden we dat een ongeruste echtgenote naar het commissariaat had gebeld om te vragen wanneer ze haar man kon komen ophalen. Ze werd afgesnauwd: 'Dat gaat u niet aan, ge zult wel zien hoe dit afloopt.'"

Pas om tien uur ’s avonds werden de supporters weer vrijgelaten. Sabine: "Dat gebeurde in kleine groepjes. We bleven buiten staan om mekaar op te wachten. Maar toen verscheen een agent aan de deur van het commissariaat en riep: 'Als jullie hier niet binnen de drie seconden verdwijnen, steken we jullie opnieuw in de cel.'"

Sabine en haar vrienden van de supportersclub overwegen klacht in te dienen. "Wij hebben niets gedaan en toch werden we als beesten behandeld. We gaan dit eerst een paar dagen laten bezinken en daarna bespreken met ons clubbestuur."

Traangas

Ook Birger Vandendriessche, voorzitter van supportersclub Blue Army, is boos op de politie. Volgens hem heeft de politie niet ingegrepen tegen de echte hooligans die al voor aanvang van de wedstrijd en goed herkenbaar in de buurt van het stadion rondhingen. "Een honderdtal gewone fans, die op weg waren naar hun auto’s konden niet meer ontsnappen aan uw hinderlaag", schrijft hij in een brief aan korpschef Dirk Van Nuffel. "Zelfs enkele personen die hulp boden aan de eigenaars van een brandende wagen hadden prijs. Traangas, klop van de matrak en een bestuurlijke aanhouding was hun deel."

De woordvoerder van de Brugse politie bevestigt dat er in totaal 120 arrestaties gebeurd zijn, waaronder twaalf Nederlanders en een Fransman. Wellicht gaat het om aanhangers van ADO Den Haag en een van Lille OSC, die nauwe vriendschapsbanden hebben met fans van Club Brugge. "Wij sluiten niet uit dat er supporters bij waren die niets met de incidenten te maken hadden", zegt de woordvoerder. "Het grondig onderzoek dat we momenteel voeren zal dit uitwijzen. We hebben een oproep gericht aan iedereen die getuige was van de rellen om ons zoveel mogelijk filmpjes te bezorgen die we kunnen gebruiken in het onderzoek."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234