Maandag 29/11/2021

Veel musea, te weinig geld

'Een zwarte dag voor de musea in Vlaanderen', dat is volgens de sector de uitkomst van de nieuwe subsidieronde voor de periode 2014-2018. Minister van Cultuur Joke Schauvliege (CD&V) slaagde er niet in het sowieso al krappe budget voor de Vlaamse musea te verhogen.

Bij de Vlaamse musea leefde er hoop. Als minister Schauvliege 3,3 miljoen euro extra had gevonden voor de kunstenorganisaties die via het kunstendecreet gesubsidieerd werden, dan zou ze hetzelfde truukje toch wel herhalen voor de landelijke musea? Het leek ook de logica zelve. Het MAS, het STAM, het museum M in Leuven: de voorbije jaren leken we er alleen maar museale paradepaardjes bij te krijgen. Bovendien lokken ze volk en komen ze Vlaanderens internationale uitstraling ten goede.

Het liep anders. Hoewel de Inspectie Financiën akkoord ging met een stijging van 2,5 miljoen euro - wat hoogst uitzonderlijk is - kreeg de sector, altijd al het ondergeschoven en vooral ondergefinancierde kind van het Vlaamse kunstenlandschap, geen euro meer. De beslissing viel gisteren in de Vlaamse regering.

Schauvliege maakte voor de 21 van de 23 musea die erkend werden 8.122.000 euro vrij. Resultaat: het gros krijgt de facto minder subsidies. Onder meer kleppers als het S.M.A.K. in Gent, Mu.ZEE in Oostende en het In Flanders Fields Museum in Ieper moeten subsidies inleveren.

"Als je naar de absolute cijfers kijkt, klopt dat," reageert minister Schauvliege, "maar je moet rekening houden met het feit dat in de cijfers van 2013 de compensatie van de 1 euromaatregel nog vervat zit. Die voerde mijn voorganger, Bert Anciaux, in en kwam erop neer dat musea voor jongeren hun tarieven moesten verlagen, maar daar wel voor gecompenseerd werden. Die middelen zijn niet verdwenen, ze werden herverdeeld onder de musea die de beoordelingscommissie als 'zeer goed' beoordeelde."

Kaakslag

Toch reageert de sector verslagen. "Dit is een zwarte dag voor de musea in Vlaanderen", zegt Patrick Allegaert, de voorzitter van de adviescommissie, die de beoordeling superviseerde, en, ironisch genoeg, ook de artistiek directeur van het Guislain Museum, een van de weinige 'winnaars'.

"Het is een triest signaal aan onze sector. Ondanks de historische onderfinanciering kent de museumsector in Vlaanderen een grote dynamiek, ook internationaal. Daar wordt nu de rem op gezet. Bovendien moeten onze musea dringend hun depots beter kunnen beheren, maar ook dat wordt nu nagenoeg onmogelijk."

"Dit is een regelrechte kaakslag", zegt Lieven Dhaenens, de directeur van 'verliezer' het Design Museum in Gent, dat 280.000 euro krijgt, 16.000 minder dan voorheen, en 500.000 gevraagd had. "Dit bedrag is voor ons niet werkbaar. Het wordt moeilijk op deze manier het hoofd boven water te houden."

Het contrast met de subsidiëring van de kunstensector waar de minister de voorbije zomer wel 3,3 miljoen euro extra voor 'vond', is groot. "De ongelijkheid is schrijnend en weerspiegelt de realiteit niet", vindt Allegaert.

Mark Jacobs, de directeur van Faro, het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed, waaronder de musea vallen, beaamt dat. "We hadden een inhaalbeweging verwacht, maar komen van een kale reis terug. De erfgoedsector verkoopt minder theater dan de kunstensector als de subsidierondes er zitten aan te komen, en daar lijken we nu voor te zijn afgestraft. Misschien zijn we wel te braaf?"

Bad timing. Dat is volgens de minister de enige verklaring voor de status quo. "Vorige week hebben we de Vlaamse begroting afgerond. Ik heb 2,4 miljoen extra gevraagd, maar er moet nu eenmaal bespaard worden en dan zijn extra's niet aan de orde. Ik erken dat de sector historisch ondergefinancierd is, maar ik kon werkelijk niet meer uit de brand slepen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234