Zaterdag 08/05/2021

Veel meer vragen om hulp na zelfdoding twaalfjarige

Sinds de zelfmoord van een twaalfjarige jongen vorige week steeg het bezoekersaantal van de Zelfmoordlijn-website met 70 procent, en ook de Kinder- en Jongerentelefoon merkt een toename van hulpvragen op. Het Centrum Algemeen Welzijnswerk reikt intussen iedereen de hand die met een scheiding geconfronteerd wordt.

De zelfdoding van een twaalfjarige jongen uit Tienen vorige week raakt duidelijk een gevoelige snaar. In de nasleep van zijn dood bezochten dagelijks 460 de website van de Zelfmoordlijn, wat een toename is van maar liefst 70 procent in vergelijking met normale dagen. “Ook kregen we meer chataanvragen, al is het te vroeg voor cijfers”, zegt Grieke Forceville van het Centrum ter Preventie van Zelfdoding. “Sowieso is het effect altijd het sterkst op de site. Veel mensen willen daar al eens een kijkje nemen, zonder dat ze per se meteen hoeven te bellen.” Ook de Kinder- en Jongerentelefoon telde de afgelopen week zo’n 25 oproepen per dag over echtscheidingen, terwijl dat er voor heel het eerste trimester 75 waren. De Tiense jongen had in een afscheidsbrief laten verstaan dat de bittere echtscheiding van zijn ouders hem zwaar viel.

Vechtscheidingen

Omdat heel wat scheidende ouders in de nasleep van het drama met schuldgevoelens kampen tegenover hun kinderen - zo blijkt toch uit de gesprekken die de Zelfmoordlijn voert - reikte het Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW) gisteren onder goedkeurend oog van Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen, scheidende koppels en hun omgeving de hand. “We roepen ouders op om zich verantwoordelijk te gedragen, voor hun kind, ook als het moeilijk gaat”, zegt directrice Anita Cautaers. “We kunnen hun daar hulp bij bieden. Het is belangrijk dat ze weten dat er plaatsen zijn die helpen wanneer de communicatie mank loopt.”

De CAW’s informeren en begeleiden in alle fases van de scheiding, van de eerste twijfels tot de verblijfsregeling voor de kinderen die na vijf jaar aan herziening toe is. Dat zoiets geen overbodige luxe is, blijkt uit de cijfers. Van de ongeveer 47.600 mensen die in 2009 een CAW binnenstapten, had 26 procent een vraag over relatieproblemen of echtscheidingen. Van de circa 27.000 personen die uiteindelijk begeleiding krijgen, is dat in 28 procent van de gevallen voor diezelfde problematiek. De cijfers blijken overigens elk jaar te stijgen.

De hulp die de CAW’s bieden, variëren van informatieverstrekking over bemiddeling tot echte cursussen om te leren scheiden, voor wie dat proces op een waardige manier wil doorlopen. “In veel van die gevallen gaat het om vechtscheidingen, soms op het schrijnende af. Mensen zitten zo vol kwaadheid en verdriet dat ze in een tunnel zitten en hun kind uit het oog verliezen. Dan is het aan ons om mensen te leren omgaan met hun gevoelens en hen daarover te leren praten, zodat het conflict niet escaleert. Soms kan het aangewezen zijn om tijdelijk afstand te nemen of bemiddeling in te schakelen. Kant kiezen we nooit, we willen enkel een oplossing vinden.”

Omgeving moet alert zijn

Cautaers benadrukt graag dat de CAW’s het ideale aanspreekpunt zijn bij zorgen of problemen. Iedereen kan er binnenwandelen, ook bijvoorbeeld verontruste grootouders, en de onthaalgesprekken zijn kosteloos. Wordt er overgegaan tot professionele begeleiding, dan varieert de prijs van nul tot zeventig euro, afhankelijk van het inkomen.

Maar ook de omgeving wordt opgeroepen tot waakzaamheid. “Kinderen beginnen niet spontaan over hun problemen. We vragen de omgeving dus om de ogen open te houden, alert te zijn voor signalen. Ik lees dat een vriendje van de jongen uit Tienen enkele weken eerder zelfmoord pleegde. Op zo’n moment moeten op de school alle alarmbellen afgaan.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234