Dinsdag 11/05/2021

Veel kandidaten maken van opvolging John Goossens aartsmoeilijke klus

De ministerraad beslist morgen al welke headhunter de opvolger van John Goossens mag zoeken. Het wordt een moeilijke zoektocht, maar aan kandidaten ontbreekt het niet.

brussel

eigen berichtgeving

Josse Abrahams

Michel Dussenne moet dit haten. Dat hij ooit nog de dagelijkse leiding van Belgacom in handen zou moeten nemen, het was ongetwijfeld een van zijn terugkerende nachtmerries. De man schuwt de publiciteit. Nadat zijn voorganger Benoît Remiche het bedrijf bijna een trauma had bezorgd door zijn bemoeiingen met het dagelijkse beleid en de daaraan gekoppelde oorlog in de media met Bessel Kok, koos Dussenne voor het andere uiterste. De Waalse bedrijfsleider, die zijn strepen verdiende bij de Bank Brussel Lambert en bij de bouwgroep CFE en die voorzitter is van het aannemersbedrijf Société Galère uit Chaudfontaine, is 67 jaar en zeker geen kandidaat om Goossens op te volgen. Maar wie is dat wel?

Het antwoord op die vraag heeft alles te maken met het profiel dat de Belgacom-topman moet hebben. Enige kennis van de telecomwereld is daarbij welkom, maar is geen must. Belangrijk om weten is ook dat minister Daems blijkbaar niet al te zwaar tilt aan de wettelijke verplichting om een Nederlandstalige topman te vinden. De regel is dat de voorzitter en topman van een verschillende taalrol moeten zijn. "De meeste goede managers zijn momenteel toch tweetalig. We denken niet dat die regel superfanatiek zal worden toegepast", klonk het gisteren op het kabinet.

Blijft men vissen in de Alcatel-vijver, waar ook Goossens gevonden is, dan dient zich onmiddellijk een viertal kandidaten aan. Rudi Thomaes is de huidige topman van Alcatel Bell in Antwerpen. Zijn kandidatuur als topman van de VRT lekte voortijdig uit, waardoor zijn kansen wegsmolten. Daarmee was wel duidelijk dat de man interesse had om zijn bedrijf te verlaten. De strakke organisatie van Alcatel maakt het topmensen in België niet erg gemakkelijk. De groep Alcatel wordt sterk geleid vanuit Parijs en laat minder en minder speelruimte aan een directeur in België. Zijn voorganger Julien Dewilde kwam dit jaar aan de top van Bekaert terecht, heeft wel kennis van de telecomwereld maar lijkt net iets te oud voor de functie van Goossens. Of Bert De Graeve, die zich momenteel inwerkt als financieel directeur van Bekaert, na zijn vertrek bij de VRT opnieuw een overheidsbedrijf wil leiden is nog maar de vraag. Anderzijds pleit net die ervaring voor zijn kandidatuur. De laatste naam in het rijtje ex-Alcatel-mensen is Martin De Prycker, die momenteel Barco leidt. Hij stapte nog maar dit jaar over naar het West-Vlaamse technologiebedrijf en probeert het momenteel op het goede spoor te houden in een erg moeilijke economische omgeving. Maar misschien is de lokroep van een bedrijf waar 20.000 mensen werken net iets groter. Al zal dan wel een Vlaamse lobbymachine op gang komen, aangezien de investeringsmaatschappij Gimv, de belangrijkste aandeelhouder van Barco, er alle belang bij heeft dat het bedrijf goed geleid wordt.

Dat brengt ons bij Eric Van Zele, de co-gedelegeerd bestuurder van Telindus die eerder door de Gimv was aangezocht om Barco te leiden. Toenmalig Telindus-topman John Cordier stak daar in niet mis te verstane bewoordingen een stokje voor. Cordier stierf begin dit jaar, waardoor het roer in handen kwam van Van Zele en de vroegere financiële directeur Jan Steyaert. Die wist tot nu de avances van Belgacom af te houden. De telefoonmaatschappij vatte dit jaar immers een plotse liefde op voor de netwerkintegrator uit Haasrode. De familie Cordier, de belangrijkste privé-aandeelhouder van Telindus, is tegen. Maar of dat ook de diepe overtuiging van Van Zele is? De man werkte voordien overigens bij Raychem, een grote Amerikaanse telecomonderneming.

Alcatel verdiende al ruim zijn strepen als leverancier van topmensen voor Belgische overheidsbedrijven. Bij concurrent Siemens is nochtans even gekwalificeerd personeel voorhanden. Men kent er de telecomsector goed en de kennis van de klant Belgacom is ook een troef. Maar of dat de eventuele kansen vergroot van Francis Verheughe, topman van Siemens België, of van Tony Verbeke, van Siemens Atea, valt nog te bezien.

Een interessante outsider die wel eens wordt genoemd is Jan Coene, huidig algemeen directeur van weefgetouwenproducent Picanol. Vlaming, succesvol, ervaring in een internationale groep als een van de topmanagers van het Zweeds-Zwitserse ABB en de trotse bezitter van een netwerk als voorzitter van de Vlerick Alumni.

Overigens legt niemand de verplichting op om een opvolger voor Goossens buiten het bedrijf te zoeken. Intern valt dan de naam van Jean-Claude Vandenbosch, weliswaar Franstalig, maar directeur van de grootste divisie bij Belgacom. Hij deed ervaring op als algemeen directeur van de mobiele telefoonmaatschappij Orange (nu Base). En als de Franstaligen dan toch aan de beurt zijn, is ook Baudouin Meunier niet helemaal kansloos. Meunier is de voorganger van Vandenbosch. Hij verliet Belgacom destijds om British Telecom in België te leiden en stootte door tot een Europese topfunctie bij BT. Om familiale redenen keerde hij naar België terug, waar hij een sabbatsjaar nam maar ondertussen de draad weer opnam, ditmaal als verantwoordelijke verkoop en marketing bij De Post.

De regel dat het een Nederlandstalige moet zijn 'zal niet fanatiek worden toegepast', klonk het gisteren op het kabinet-Daems.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234