Vrijdag 21/01/2022

Veel drinken, weinig besef

Europeanen zijn de zwaarste drinkers ter wereld, maar kennen ook de meeste sterfgevallen door alcohol. Onderzoek van United European Gastroenterology (UEG) toont aan dat alcohol de kans op kanker sterk vergroot, zelfs bij licht gebruik.

"De ervaring leert dat mensen vaker wakker liggen van angst voor kanker dan voor andere ziektes. Mensen worden er alerter door", weet professor Frederik Neyens (KU Leuven). Toch blijken negen op de tien Europeanen niet te weten dat het risico op kanker gevoelig toeneemt door alcohol. En dat is vreemd. Want het is geen nieuwe informatie volgens de professor. "Dertig jaar geleden zagen we al dat long-, lever- en slokdarmkanker belangrijke doodsoorzaken waren van frequente drinkers."

Volgens het VAD drinkt iemand beter niet meer dan tien standaardglazen alcohol per week. Ook worden de dagen waarop iemand drinkt het beste gespreid door de week. Toch zou dat volgens het Europese onderzoek nog niet alle risico's wegnemen.

Niet alleen de notoire drinker loopt het risico kanker te krijgen. Zelfs de lichte drinker, die minder dan de aangegeven tien glazen alcohol drinkt, moet zich zorgen maken om zijn gezondheid. Want mensen die één alcoholische drank per dag drinken, lopen al een verhoogde kans op slokdarmkanker.

Wie vier glazen of meer binnengiet, loopt een vergroot risico op darmkanker of zelfs maag-, lever- of alvleesklierkanker. Als gevolg van de cultuur van alcoholconsumptie in Europa, komen hier wereldwijd de meeste gevallen van prematuur overlijden en overlijden na ziekte door alcohol voor. Sterker nog, een vijfde van de Europeanen drinkt minstens een keer per week te veel.

Waar de verantwoorde alcoholgrens ligt, is nog altijd voor velen onduidelijk. "Bij roken is het eenvoudig. Iedereen weet: je rookt beter niet. Maar het drinken van een glas wijn werd eerder gepromoot voor het hart en de bloedvaten. Het zou gezond zijn", meent Neyens.

De professor is specialist in levertransplantaties en komt de gevolgen van alcohol dagelijks tegen. Hoewel hij geen probleem ziet in 'het ene glaasje', meent hij dat het in de praktijk toch vaak fout gaat. "Het klassieke glas witte wijn zorgt niet voor problemen, maar zodra daar weer een aperitiefje bij komt kijken, of een extra glas, is dat 'gezonde' effect algauw weg."

België heeft geen plan

Terwijl het onderzoek de nauwe relatie tussen alcohol en kanker blootlegt, springt een tweede resultaat in het oog. In het aantal gemeten liters pure alcohol per capita, scoort ons land hoog. België volgt het peloton van Litouwen, Tsjechië, Roemenië, Bulgarije en Kroatië op de voet met ruim dertien liter pure alcohol per hoofd. Dat is vreemd in een lijst waarin onze noorderburen aan het andere uiteinde staan met een gemiddelde van minder dan negen liter. "België geeft cijfers door op basis van de accijnzen. Die zijn in de afgelopen jaren gestegen, terwijl de Belgische bierbrouwers aangeven dat de bierconsumptie is gedaald", stelt Else De Donder (VAD).

Dat het Belgische gemiddelde in de realiteit daardoor wellicht een stuk lager zou uitvallen, is nog niet direct goed nieuws, denkt psychotherapeut Hendrik Peuskens (KU Leuven). "Er is geen plan in België. Een paar jaar geleden werd er een flauwe poging gedaan om een alcoholplan op te stellen, maar behalve wat halfslachtige maatregelen is er weinig gebeurd", zegt Peuskens.

Hij pleit voor een breder sociaal bewustzijn en preventieve strategieën. "De meeste landen in de regio hebben een minimale leeftijd van achttien voor alcohol, maar de politiek in België bleek er niet voor te porren. Terwijl een goed alcoholplan écht de moeite is."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234