Donderdag 03/12/2020

Racisme

‘Veel Belgen hebben nooit van jullie mentaliteit moeten hebben’: onderzoek naar racistische brief in Aalst

Drie gezinnen kregen de racistische brief in de bus.Beeld RLA

In Aalst hebben verscheidene inwoners met buitenlandse afkomst uit de Heilig Hartwijk gisteren een racistische brief in de postbus gevonden. De brief maakt duidelijk dat de ontvangers volgens de auteur niet thuishoren in ons land. De lokale politie en Unia zijn een onderzoek gestart. Er is een verdachte in beeld.

“Vlaams Belang is de eerste en grootste partij van Aalst met 41.771 stemmen”, staat er te lezen. “Het is duidelijk dat jullie in heel Europa niet meer welkom zijn niemand moet jullie hebben (sic).” Het gaat om gepersonaliseerde brieven, want bovenaan het blad staat telkens het adres vermeld van de ontvanger. In de tekst worden enkele straten uit de Aalsterse Heilig Hartwijk genoemd waar veel Vlaams Belangstemmers zouden wonen - het is in deze straten dat de brief in de bus belandde.

De tekst, die vol taalfouten staat, laat weinig aan de verbeelding over: de inslag is ondubbelzinnig racistisch en xenofoob. “Veel Belgen en Europeanen hebben nooit van jullie mentaliteit moeten hebben. Jullie zijn zo achter en ongeciviliseerd onbeleefd laf vuil achterbaks dom jullie zijn halve beesten zonder geen enkele waarde. En vooral jullie zijn vuile profiteurs jullie kinderen zijn zo onbeleefd en marginaal en zonder geen enkel opvoeding. Ze zorgen voor zoveel overlast dat het leven onleefbaar woord met jullie marginale gedrag.”

Een van de geadresseerden zegt aan De Morgen  dat hij een vermoeden heeft wie de dader zou kunnen zijn. Het zou volgens hem mogelijk gaan om een buurman die zich al eerder racistisch uitliet tegen hem. “Ik was niet echt geschrokken van de brief, maar het geeft wel het gevoel: wij weten wie je bent en waar je woont. Dat gaat toch al ver.”

Onveilig

“Ik ben een Nederlander met Congolese roots, de buren zijn Marokkaans-Spaans en in het derde huis hebben de mensen ook Congolese roots”, zegt een andere buurman, Enoch Kashenda.

Hij is helemaal ondersteboven door de inhoud van de brief. “Het Vlaams Belang is voor de eigen mensen, maar ik kan niet geloven dat een politieke partij achter de inhoud van deze brief kan staan. Wij hebben gezinnen met jonge kinderen en die spelen graag samen op straat. De woorden die in de brief staan, kennen we maar al te goed: profiteurs, marginalen. Het zijn dingen die die buur naar ons roept.” Hij rijdt ook vaak veel te hard door de straat, een gevaar voor spelende kinderen, zeggen ze.

De buren zijn verontrust door deze brief en vragen zich af of de kinderen nog veilig op straat kunnen spelen. “Het is iemand die ons adres kent, die ons duidelijk haat. We zijn bezorgd om de kinderen, zijn zij nog veilig?”, zegt Enoch.

Het interfederaal gelijkekansencenctrum Unia zegt de zaak te onderzoeken. “We hebben een lokale medewerker in Aalst en we groeperen het aantal meldingen. We onderzoeken de grootte van de actie. Is het eerder een burenruzie die is ontaard in de euforie van de verkiezingsresultaat, of is het iets structureels?”

Politici reageren

Ook politici reageerden afwijzend op de brief. “Voor sp.a blijven alle Aalstenaars die respectvol willen samenleven evenwaardig aan elkaar. Racisme en discriminatie horen niet thuis in onze stad”, schrijft Sam Van de Putte, fractievoorzitter van sp.a Aalst op Twitter.

De brief is “puur racisme”, stelt de Groen-fractie in Aalst . “Aan onze burgervader Christoph D’Haese om een duidelijk signaal te geven dat voor racisme en opruiing geen plaats is in onze stad. Ook wordt het hoog tijd dat de vertegenwoordigers van migratiekritische partijen zich nadrukkelijk distantiëren van dergelijke uitspraken en racisme onder bepaalde delen van hun achterban.” Ook voorzitter Meyrem Almaci deelde een post over de brief. “Sinds 26 mei laten sommigen alle remmen los. (..) Een weerbare democratie vereist duidelijke tegenkracht tegen wie haar bedreigt.” Vlaams Belang Aalst liet weten niets met de brief te maken te hebben.

Burgemeester Christoph D’Haese (N-VA) veroordeelt het racisme scherp. “Voor haat is er geen plaats in Aalst. De politie zal een onderzoek starten”, zegt hij.  De verdachte moet nog verhoord worden, zegt de burgemeester. “Maar er zijn ernstige aanwijzingen. Ik haat mensen die anonieme haatbrieven de wereld insturen en oproepen tot haat. Dat is drie keer haat, dat is teveel. Dat hoort niet thuis in Aalst. Ik veroordeel scherp de inhoud en de handelswijze van de brief.”

Burgemeester van Aalst Christoph D'Haese.Beeld BELGA
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234