Woensdag 08/02/2023

ReportageThe Villages, Florida

Veel 65-plussers dumpen Trump: ‘Ik heb mijn kinderen geleerd dat liegen niet mag’

Veel ouderen uit The Villages in Florida stemmen nu voor Joe biden. Beeld Getty Images
Veel ouderen uit The Villages in Florida stemmen nu voor Joe biden.Beeld Getty Images

Halverwege Donald Trumps presidentschap gebeurde er iets onverwachts: de 65-plussers keerden zich tegen hem. Het kan hem morgen het Witte Huis kosten. Ouderen zijn niet alleen de grootste kiezersgroep, ze komen ook het vaakst opdagen om te stemmen.

Natalie Rghton

Ray Kissner (77) zit alleen op een bankje en kan het niet meer aanzien. Voor hem op het plein speelt een bandje livemuziek en daaromheen zitten alle terrassen bomvol. “Kijk ze feestvieren, kijk ze drinken, het lijken wel kleuters”, zegt Kissner. Maar het zijn allemaal dronken 65-plussers.

We zijn in The Villages, een steenrijke ommuurde seniorenwijk in het zonnige Florida. Hier wonen zo’n 100.000 65-plussers naast elkaar in crèmekleurige villa’s, de gazons allemaal even glad gemaaid en op elke straathoek een palmboom. Om vijf uur ’s middags begint happy hour: dan zoeven de ouderen massaal in hun golfkarretjes naar een van de drie feestpleinen.

Terwijl Kissner op veilige afstand vanaf zijn bankje toekijkt, laven honderden 65-plussers zich op Lake Sumpter Square aan volle glazen bier en witte wijn. Ze hangen ze om elkaar heen, vrijwel allemaal zonder mondmaskers, zoenend en zingend. Hier hoeft niemand de volgende dag te werken, niemand op tijd thuis te zijn om kinderen te voeden. Voor Kissner is het alsof hij naar de laatste avond van de Titanic zit te kijken. Het schip zinkt, maar niemand wil het weten. Er moet gelachen worden en gefeest, gedanst en gevoeld. In het paradijs is er geen ruimte voor corona.

Optocht met golfkarretjes

Toch hangt er een verandering in de lucht. Kissner is in maart, toen bekend werd dat het coronavirus door het land waarde, uit de feestende carrousel gestapt. Hij is niet de enige. Het legertje ouderen dat de president de rug toekeert, groeit razendsnel. Vorige maand hadden ze zoveel zelfvertrouwen verzameld dat ze in een optocht van zevenhonderd golfkarretjes door The Villages reden. Ze toeterden, hadden Joe Biden-stickers en buttons opgeplakt. “We lieten ze even goed zien wie we waren”, zegt Kissner, die zijn hele leven Republikeins stemde maar het voor gezien houdt wegens Trump.

De Democratische Club in The Villages schat dat zo’n 6 procent van de Republikeinen in de seniorenwijk dit jaar is overgestapt naar het andere kamp en op Biden zal stemmen; dat zijn 3.500 kiezers. Hoewel de Republikeinse Partij geen cijfers wil geven van overlopers, erkent elke Trumps-stemmer op straat dat de president dit jaar minder stemmen uit The Villages kan verwachten dan vier jaar geleden.

Dat is alarmerend voor Trump. Ouderen hielpen hem vorige keer aan een overwinning. Hij kan een leegloop niet veroorloven en al helemaal niet in Florida, een staat waar het electoraat voor een kwart bestaat uit 65-plussers. Een staat die qua inwonertal bovendien een grote rol speelt in de uitkomst van de presidentsverkiezingen. Als Trump Florida verliest, dan kan hij het Witte Huis zo goed als vergeten.

Donald Trump wordt luid toegejuicht voor zijn campagnespeech in The Villages Polo Club, op 23 oktober. Beeld AFP
Donald Trump wordt luid toegejuicht voor zijn campagnespeech in The Villages Polo Club, op 23 oktober.Beeld AFP

Landelijk zien de seniorencijfers er ook al niet goed uit voor Trump. In recente peilingen van CNN en NBC/Wall Street Journal krijgt Biden 21 procent tot 27 procent meer stemmen van 65-plussers dan Trump. En dat terwijl Trump in 2016 nog zo populair was bij ouderen; hij kreeg van hen destijds 7 procent meer stemmen dan zijn opponent.

Corona is een belangrijke reden dat ouderen Trump dumpen. Sommigen hebben hun kleinkinderen al maanden niet gezien en het virus doodt hen in veel grotere getale dan jongeren. En dan is er een president die zegt dat je je leven niet moet laten domineren door het virus. Kissners ogen vullen zich met tranen als hij op zijn bankje memoreert hoe hij als vijftienjarige jongen zijn eigen vader verloor aan een Aziatisch griepvirus. “Elke keer als ik nu de krant lees, denk ik aan al die vijftienjarigen die hun vader verliezen. Ik neem het Trump erg kwalijk.”

Maar de constante leugens en het grove taalgebruik van de president zijn misschien nog wel belangrijkere verklaringen waarom ouderen afhaken. “Ik heb mijn kinderen geleerd dat liegen niet mag. Ik wil voorkomen dat de kleinkinderen (dertien stuks) gaan denken dat je met liegen verder komt in het leven”, zegt Kisner. Zijn grieven sluiten aan bij de analyse van Susan MacManus, hoogleraar politiek aan de Universiteit van Florida. Vrouwen verlaten Trump nog iets vaker dan mannen, vooral vanwege zijn neerbuigende houding naar vrouwen toe. Zijn ‘grab them by the pussy-uitspraak’ zijn ze niet vergeten.

Op straat is die mening vaak te horen. Keurige dames maken kotsbewegingen als ze de naam van Trump horen. Brenda Costello (69) bijvoorbeeld, die net met haar man naar de wekelijkse zaterdagmarkt gaat. “Ik denk dat mensen eindelijk wakker zijn geworden.” Iets verderop staat Jeannie Hamilton (81) energiek met Biden-bordjes te zwaaien voor het stembureau. Haar afkeer van Trump duurt al vier jaar. “Mijn maag is al sinds november 2016, toen Trump werd gekozen, zo klein als een walnoot. Ik heb een constant gevoel van misselijkheid.”

Het tij keren

Trump probeert het tij wanhopig te keren. In een campagnefilmpje noemde hij ouderen begin deze maand plots “mijn favoriete mensen”. Hij houdt rally's om ze moed in te spreken, zoals eind oktober nog op het poloveld bij The Villages. Als sardientjes stonden tienduizend senioren op elkaar gepakt om hem toe te zwaaien. Na afloop hielden ze hun eigen optocht met golfkarretjes om Trump al toeterend lof toe te zwaaien.

De pro-Trumpers zijn in The Villages nog altijd in de meerderheid, al slinkt hun aantal richting de 60 of zelfs 50 procent. Een opmerkelijk tweetal dat heeft besloten om Trump te blijven steunen, zijn oma Rita Gallin (74) en haar kleinzoon Ben (15). Ze lopen voorbij het bankje van Ray Kissner en willen graag een tegengeluid laten horen.

Bens vader overleed in juli aan een combinatie van corona en hartfalen. “Ongelooflijk dat ze zeggen dat dit Trumps schuld is”, zegt kleinzoon Ben. “Hoe had de president iets moeten doen tegen een virus waar we niks van afweten?” Volgens Ben en zijn oma kloppen de snel stijgende coronacijfers in de VS niet. “Trump zegt dat we het ergste achter de rug hebben.”

Ze zijn er trots op dat Trump veel rally's houdt die druk bezocht worden. Oma: “Hij brengt het patriottisme in ons naar boven en zorgt dat de economie blijft draaien. Dat vind ik belangrijk voor mijn kleinkinderen.”

Een kraampje met Trump-spullen. Beeld Photo News
Een kraampje met Trump-spullen.Beeld Photo News

Juist die trots maakt dat Democraten hun Republikeinse buren in The Villages niet meer kunnen uitstaan. De onderlinge vijandigheid is sinds de komst van Trump enorm gegroeid, vertellen beide kampen. De keurige Brenda Costello merkt op dat de ruit van je golfkarretje wordt ingeslagen als je er een Biden sticker op plakt. Of ze krassen de lak eraf met hun sleutel. Anderen vertellen dat hun huis werd bekogeld met eieren.

Ray Kissner is naar eigen zeggen zelfs met de dood bedreigd. Een 65-plusser die de sticker ‘Trump hypocriet’ op zijn karretje zag kwam naast hem rijden en zei: “Ik hoop dat je doodgaat, en snel een beetje.” Kort daarna kwam een breedgebouwde senior dreigend op hem aflopen en eiste opheldering. Kissner: “In mijn zak zat pepperspray en ik hield mijn vinger al op het knopje.” Het liep met een sisser af.

De bedreigingen zijn zo erg geworden dat de Club van Democraten in The Villages het niet meer verantwoord acht dat ze nog parades met golfkarretjes houden. Bij de laatste poging werd een groepje oude dames ingesloten door Trump-fans. “Tachtigjarige kerels grepen toen naar hun kruis en scholden de oude vrouwtjes uit”, vertelt vrijwilliger Rose Cler (72) in het clubhuis. “Kun je je voorstellen hoe erg het is geworden?” Haar buren, met wie ze zeven jaar bevriend was, spreekt ze niet meer. Als Biden niet wint, wil ze vertrekken uit The Villages. “Ik kan de spanning niet meer aan.”

Hoogleraar MacManus waarschuwt dat het nog een spannende race wordt. In het land hebben de meeste ouderen Trump weliswaar de rug toegekeerd, in Florida zijn de marges nog steeds klein. “Wie er wint, weet ik niet. Maar ik weet wel dat het lang zal duren om te helen”, zegt Kissner op zijn bankje bij de waterkant. “The Villages stonden lang bekend als het vriendelijkste stadje van Florida. Dat is niet meer zo.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234