Maandag 05/06/2023

Brussels Airport

"Veeg uitbreidingsplan Brussels Airport onmiddellijk van tafel"

Omwonenden zijn niet te spreken over de uitbreiding van de luchthaven. Beeld BELGA
Omwonenden zijn niet te spreken over de uitbreiding van de luchthaven.Beeld BELGA

De luchthaven van Zaventem heeft grote plannen om uit te breiden. Tegen 2040 moeten er dubbel zoveel reizigers (40 miljoen) vertrekken, maar daarvoor moet een piste worden verlengd. "Veeg dit plan onmiddellijk van tafel", reageren de omwonenden.

Ann De Boeck en Lieven Desmet

Brussels Airport, motor van economische ontwikkeling? Toch als we de plannen van de directie mogen geloven. Om de luchthaven klaar te stomen voor de toekomst legt die een 'Strategische Visie 2040' op tafel. Niet alleen het aantal jobs in Zaventem zal verdubbelen, maar ook het aantal reizigers.

Tegen 2040 rekent Brussels Airport op liefst 40 miljoen reizigers per jaar, tegenover 23 miljoen nu. Het aantal directe en indirecte banen op de luchthaven neemt toe van 60.000 vandaag naar 75.000 in 2020 en 120.000 in 2040. Met die ambitie volgt Zaventem de internationale uitbreidingstrend bij zowat alle grote luchthavens, zoals die van Amsterdam, Londen of Frankfurt.

Erps-Kwerps onleefbaar

Maar om een omelet te bakken, moet je eieren breken. De eerste jaren kan Zaventem de reizigersgroei nog opvangen met grotere vliegtuigen en een slimmer gebruik van de landingsbanen. Maar vanaf 2025 zijn er forse ingrepen nodig. Daarvoor legt CEO Arnaud Feist twee opties op tafel. Ofwel wordt een taxibaan verlengd, ofwel een landingsbaan. "Andere opties zijn er niet", zegt hij.

De woorden van Feist waren nog niet koud of de gemeente Kortenberg verzette zich "radicaal" tegen de uitbreiding. De dorpskern van deelgemeente Erps-Kwerps - waar 6.000 mensen wonen - zou door de uitbreiding van landingsbaan 25L onleefbaar worden omdat die op nauwelijks enkele honderden meters ligt. Burgemeester Chris Taes (CD&V) vraagt om de plannen "onmiddellijk van tafel te vegen".

Ook de inwoners van Humelgem, Zaventem, Diegem en Machelen zullen meer lawaai te verwerken krijgen. Net als die van Leuven, zo stelt actiecomité Leuven Rechtdoor. "Onze regio mag niet de vuilnisbak worden." Feist maakt zich sterk dat hij het verzet kan kanaliseren in een nieuw overlegplatform, Forum2040. De kans dat dat lukt, is echter klein. De omwonenden willen zich niet zomaar laten wegzetten als de zoveelste actiegroep rond Zaventem. Sommigen vergelijken de uitbreiding van Brussels Airport nu al met splijtende dossiers als Oosterweel, Uplace of Doel.

Communautair geladen

Is Zaventem het nieuwe Oosterweel? Transporteconoom Eddy Van de Voorde (UAntwerpen) denkt van niet. "Het verlengen van baan 25 is geen aanslag op de omgeving. Het is een veldje. Als wat mensen in de omgeving hinder ondervinden, dan kun je hen tegemoetkomen. Ofwel financieel, ofwel via ingrepen die de geluidshinder beperken."

Zaventem mág Oosterweel niet worden, vindt Van de Voorde. "We moeten afleren om bij het minste voorstel meteen een resem belangengroepen te betrekken. De simpele waarheid is dat je deze uitbreiding nodig hebt. Het alternatief is de weg richting verval, want de andere luchthavens in Europa zitten ook niet stil. Hier hangen veel jobs aan vast."

Maar feit is dat deze uitbreiding bijzonder communautair geladen is. Volgens sommigen is het geen toeval dat de uitbreiding langs Vlaamse kant gebeurt. In Vlaanderen gelden de internationale geluidsnormen, terwijl Brussel veel strengere normen hanteert. Dat is al jaren een doorn in het oog van de omwonende Vlamingen. Nu zij meer geluidsoverlast mogen verwachten, slijpen ze de messen.

Marc Descheemaecker, voorzitter van de raad van bestuur, hoopt dat de regering snel werk maakt van de vliegwet. Die legt de vliegprocedures en wijzigingen ervan vast, zodat er stabiliteit komt in het dossier. Tot nu toe blijft mobiliteitsminister François Bellot (MR) dat dossier voor zich uitschuiven, omdat het zo gevoelig ligt. Descheemaecker: "Wij vragen de regering rechtszekerheid te creëren."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234