Maandag 09/12/2019

Assisen

Vechtsporter vermoordt vriendin: "Dure kledij of nieuwe borsten, het was nooit goed genoeg"

Beeld Belga

Voor het Antwerpse assisenhof is het proces gestart van Roberto Proost. De 38-jarige man wordt beschuldigd van de moord op zijn vriendin Naëma Ben Tayeb (33). Het ging al een tijd slecht tussen hen, nadat ze ontdekt had dat hij haar met meerdere vrouwen bedrogen had. "Trouw is niet mijn sterkste punt. Ik kan moeilijk 'nee' zeggen als de gelegenheid zich voordoet", zei hij tijdens het eerste deel van zijn verhoor.

Naëma werkte als 'gezelschapsdame' in een bar, toen Roberto haar in 2006 leerde kennen. Hij was toen nog samen met Veronique, de moeder van zijn dochtertje. "We waren na een relatie van 12 jaar uit elkaar gegroeid. De laatste twee jaar had ik haar meermaals bedrogen, onder meer met Naëma. Toen ze dat ontdekte, was het definitief gedaan."

Naëma trok bij Roberto in en ging aan de slag in zijn schildersbedrijf. "Voor de geboorte van onze zoon in 2009 ging alles goed, maar daarna zat ze voortdurend op de kap van mijn dochter en zocht ze ruzie met mijn moeder. We moesten haar in 2012 ook ontslaan, want als 'vrouw van de baas' vond ze het normaal om al het werk op haar collega's af te schuiven."

"Ze was in haar eer gekrenkt"
Toen Naëma er in februari 2013 achterkwam dat Roberto haar bedrogen had, stortte haar wereld in. Ze werd depressief en keek niet meer naar het huishouden of hun zoontje om. Ze gingen in relatietherapie, waar hij opbiechtte dat hij ook tijdens haar zwangerschap al ontrouw was geweest.

"Ze was in haar eer gekrenkt en ik kon dat wel begrijpen. Ik wilde het terug goed maken door op al haar exuberante wensen in te gaan. Dure kledij, nieuwe borsten, maar het was nooit goed genoeg." In april verliet Naëma hem en nam ze hun zoontje mee. Roberto startte intussen een procedure bij de jeugdrechtbank voor het hoederecht.

"Vazen naar mijn hoofd gesmeten"
In mei besloten ze om hun relatie toch verder te zetten, maar het ging alleen maar van kwaad naar erger. "Veel ruzies, waarbij ze vazen naar mijn hoofd smeet. Verbale agressie naar de kinderen toe. Als reactie op haar kwaadheid en ook als vergelding voor haar vertrek biechtte ik nog meer ontrouw op."

Naëma belde in die periode meermaals naar de politie, maar volgens Roberto waren al haar klachten over partnergeweld verzonnen. Het laatste incident dateerde van 4 september 2013, vier dagen voor de fatale feiten. "Ik had toen 's morgens foto's van haar borsten gemaakt. Tegen haar zin weliswaar, maar ik had haar niet gedwongen. Zij scheurde uit wraak haar kleren en belde de politie dat ik haar verkracht had."

Slachtoffer Naëma met haar zoontje. Beeld Lefelon

"Wilde incident uitlokken"
In het tweede deel van zijn verhoor verklaarde Proost dat hij op de dag van de feiten een incident wilde uitlokken, zodat hij zijn vriendin kon laten colloqueren. Hij raakte echter zwaargewond en zag zich genoodzaakt om haar de keel over te snijden. "Ik dacht écht dat ik ging sterven." Zijn advocaat gaf de Antwerpse assisenjury al mee dat hij de kwalificatie van 'moord' betwist.

Roberto en Naëma waren op 7 september 2013, de dag voor de feiten, nog samen naar Laundry Day geweest. Daar hadden ze beiden cocaïne gebruikt. De volgende ochtend was hij een koffie aan het drinken in de zetel, toen Naëma plots woedend op hem af stormde.

"Ze ging me kapot maken in mijn slaap"
"Ik weet niet waarom ze kwaad was, maar ze zei dat ik maar beter mijn ogen open kon houden. Ze ging me zelfs kapot ging maken in mijn slaap. Ik zei dat ze dat dan nu maar meteen moest doen en haalde twee messen uit de keuken. Ik denk dat ik nog wat geagiteerd was van de cocaïne."

Roberto liep met de messen naar zijn bureau, gevolgd door Naëma. Hij legde ze op tafel en deed de deur op slot. En waarom dan wel? "Ik wilde na al haar valse verklaringen aan de politie wel eens aan de buitenwereld laten zien dat ze écht wel gek was. Ik was met mijn vorige advocaat al stappen aan het ondernemen om haar te laten colloqueren."

"Verrast door haar uithalen"
Naëma was volgens hem met de twee messen beginnen zwaaien. "Denk je nu echt dat ik niet durf?", zou ze geroepen hebben. Proost, die op hoog niveau aan full contact-karate deed, liet zich toch door haar verrassen.

"Met haar eerste steek brak meteen een stuk van mijn borstbeen af. Met haar tweede uithaal sneed ze in mijn hals. Ik nam haar arm en werkte haar met een beenveeg tegen de grond. Ze gebruikte toen het andere mes om mijn luchtpijp over te snijden. Ik voelde de lucht uit mijn keel stromen en dacht écht dat ik ging sterven. Ik haalde daarom uit met het mes dat ik had afgenomen."

Geen uitleg voor slipje en gsm
Proost had Naëma met één haal de keel overgesneden. Hij gebruikte haar nachtkleed om zijn eigen bloeding te stelpen. Voor het slipje dat aan haar voeten lag, had hij geen uitleg. Hoe haar gsm naast haar lichaam beland was -zonder zakken in haar nachtkleed én met twee messen in haar handen- kon hij evenmin verklaren.

"Wat er toen gebeurd is, vind ik verschrikkelijk. Ik heb nooit gewild dat het zo zou escaleren of dat mijn zoon zonder moeder zou opgroeien." Proost zit sinds de feiten in de gevangenis van Antwerpen, waar hij sportmonitor is. Hij leerde er ook zijn nieuwe vriendin kennen, die toen was aangehouden voor slagen en verwondingen.

Maandag getuigen de speurders.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234