Zaterdag 19/06/2021

Vechten tegen ebola is privézaak

Hulporganisaties zoals Artsen zonder Grenzen luiden almaar harder de noodklok over het ebolavirus. Het is een even opvallende als pijnlijke vaststelling: terwijl de aanpak van de epidemie door de politiek en internationale instellingen haast onverschillig lijkt, tasten privédonors diep in de buidel.

Paul Allen, in een ver verleden mede-oprichter van Microsoft, stelt via zijn liefdadigheidsorganisatie de Paul G Allen Family Foundation 9 miljoen dollar ter beschikking voor de strijd tegen ebola. Het geld vloeit rechtstreeks naar de CDC Foundation, die zo meer armslag krijgt om in de getroffen landen noodhulpcentra op te zetten.

Die schenking volgt op een eerdere donatie van 2,8 miljoen dollar door Allen aan het Amerikaanse Rode Kruis. Eerder deze week kondigde ook de Bill & Melinda Gates Foundation al aan zomaar eventjes 50 miljoen dollar vrij te maken. Daarmee kunnen een aantal VN-agentschappen en ngo's meer beschermende kledij en materiaal kopen voor hulpverleners op het terrein.

Het nieuws dat een aantal privédonors zo diep in de buidel tasten, staat in schril contrast met de noodkreet van onder meer Christopher Strokes, algemeen directeur van Artsen Zonder Grenzen (AZG) België. Eerder deze week stelde hij niet te begrijpen waarom er op internationaal niveau zoveel onverschilligheid bestaat rond ebola. AZG is volgens hem de enige organisatie die ter plekke patiënten opneemt en behandelt, maar hun lokale teams zitten stilaan echt op het tandvlees.

Volgende de meest recente data van de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) zou ebola in West-Afrika intussen al 2.400 slachtoffers hebben gemaakt. Het aantal geregistreerde ziektegevallen is officieel opgelopen tot 4.784, maar volgens experts op het terrein ligt het reële aantal slachtoffers wellicht drie- of viermaal zo hoog.

In een poging de aanzwellende kritiek te counteren, stelde de Amerikaanse president Obama deze week nog voor aan het Congres om 88 miljoen dollar vrij te maken voor de strijd tegen de epidemie. Obama kreeg evenwel nul op het rekest: het Congres wil niet meer dan 40 miljoen euro uittrekken. Maandag buigen ook de Europese ministers van Ontwikkelingssamenwerking en Gezondheid zich over de crisis. Zij willen zo proberen tot een betere coördinatie van de hulp te komen.

Schaamlapje

"Je zal mij niet horen beweren dat er vandaag voldoende centen beschikbaar zijn, maar het probleem is een stuk complexer dan dat," stelt Peter Casaer, communicatieverantwoordelijke bij AZG België. "Er is zeker meer geld nodig, maar financiële hulp mag geen schaamlapje zijn om verder niets te ondernemen. Wij verwachten dat zowel een aantal landen als de WGO de moed hebben om zelf ook ter plekke de handen uit de mouwen te steken.

"Het probleem is dat wij vandaag op het terrein min of meer aan ons lot worden overgelaten, vanuit de redenering dat wij nu eenmaal die expertise hebben. Dat klopt ook, maar wij hebben die experts zelf ook eerst moeten opleiden. Een aantal grote landen hebben ook gespecialiseerde medische noodteams, die mits een extra opleiding perfect mee aan de slag kunnen in de getroffen landen."

Tot eind dit jaar heeft AZG België al 30 miljoen euro uitgetrokken voor de aanpak van de ebolacrisis. Zowat 10 miljoen daarvan is afkomstig van privéfondsen uit binnen- en buitenland, 13 miljoen komt van overheden en van de Europese Commissie. "Er valt dus nog een behoorlijk gat te vullen, en voor volgend jaar hebben we uiteraard nog meer geld nodig."

Volgens Casaer is de vraag naar een betere internationale coördinatie en meer mensen op het terrein echter minstens even relevant. "Regeringen hier, de presidenten van de getroffen landen, ngo's: iedereen kijkt naar ons, maar de coördinatie lijkt me echt wel een taak van de WGO. Wie doet wat met de centen als er echt meer geld ter beschikking komt?

"En waarom blijven we maar aarzelen om allerlei noodplannen ook effectief uit te rollen op het terrein, en wie stuurt er dan de nodige mensen? Wij hebben de indruk dat er hier vandaag een soort angstpsychose groeit, waardoor regeringen eerder wakker liggen van de vraag hoe ze hun eigen bevolking kunnen beschermen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234