Vrijdag 21/02/2020

tax shift

VBO: "Schrappen maatregel gewaarborgd loon zeker geen cadeau voor werkgevers"

Premier Michel (MR) tussen ministers Kris Peeters (CD&V) en Jan Jambon (N-VA).Beeld BELGA

Dat de regering de uitbreiding van het gewaarborgd loon bij ziekte afblaast, is "zeker geen cadeau voor de werkgevers". Dat zegt directeur-generaal Bart Buysse van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO). "Het voorkomt een nefaste loonkostenverhoging die een negatief effect zou hebben op de competitiviteit van de bedrijven en daardoor ook op de groei en tewerkstelling."

Vandaag geldt dat als je ziek valt, de werkgever het loon van de eerste maand volledig uitbetaalt op voorwaarde dat je bediende bent. Bij arbeiders is dat slechts twee weken. Daarna springt het Rijksinstituut voor Ziekte en Invaliditeit (RIZIV) bij. In het regeerakkoord staat dat werkgevers bij ziekte minstens twee maanden het loon moeten doorbetalen. Hierdoor zou het statuut van arbeiders en bedienden meer gelijk worden getrokken én zou er bij het RIZIV 345 miljoen worden bespaard. Het zou werkgevers ook aanzetten tot meer preventie.

Dat de regering nu heeft beslist om die maatregel toch niet door te voeren, stemt de werkgevers tevreden. "Zo wordt een aanzienlijke loonkostverhoging (meer dan 800 miljoen euro) afgewend voor werkgevers in het algemeen en voor werkgevers in de arbeidsintensieve sectoren in het bijzonder. Voor die laatsten zou dat gemiddeld 1,5 tot 2 procent loonkostverhoging betekenen, waardoor het effect van de indexsprong en de vooropgestelde lastenverlaging meteen zou worden uitgehold", aldus het VBO.

De maatregel had volgens het VBO "op zich ook weinig met preventie te maken en dreigde bovendien het aanwervings- en tewerkstellingsgedrag van werkgevers negatief te beïnvloeden, zeker voor mensen met een bepaald ziekteverleden, een zwakkere gezondheid en oudere werknemers. Die zijn niet noodzakelijk vaker, maar doorgaans wel langer ziek."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234