Dinsdag 18/05/2021

AchtergrondEconomie

VBO over ‘gitzwarte’ economische cijfers: ‘We zullen het niet redden met tienrittenkaarten’

Pieter Timmermans, gedelegeerd bestuurder van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO), wil snel een stabiele regering die een ernstig relanceplan opzet.  Beeld BELGA
Pieter Timmermans, gedelegeerd bestuurder van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO), wil snel een stabiele regering die een ernstig relanceplan opzet.Beeld BELGA

De coronacrisis slaat een krater in de Belgische welvaart. Volgens het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) stevent het Belgische bbp dit jaar af op een krimp met 8,3 procent. Het zou 2,5 jaar duren voor de economische activiteit opnieuw op het niveau van 2019 staat. VBO-topman Pieter Timmermans roept nogmaals op om snel een regering te vormen die met een ambitieus relanceplan komt.

Behalve de voedingsdistributie, de chemie en de banken zagen alle sectoren hun activiteit dalen door de coronapandemie. Pieter Timmermans noemt de cijfers “gitzwart” en wil dat elke politicus die boven zijn bed hangt. “Als we niet willen vervallen in een rampscenario, is er nu dringend resultaat nodig op het politieke niveau”, zegt een alarmistische VBO-topman. Hij verwijst naar sectoren zoals de diamantsector, waar de omzet met meer dan 75 procent daalde, of de textielsector (min 50 tot 75 procent). Zelfs de Belgische voedingsindustrie was zwaar getroffen (min 30 tot 50 procent). “Dat lijkt onverwacht, want mensen moeten eten. Maar de typische voedingsbedrijven gespecialiseerd in bier, frieten of chocolade leden onder de sluiting van de horeca en het toerisme.” De crisis had vooral een impact op de vraagzijde.

Tweede Wereldoorlog

Ook de werkgelegenheid ligt in de meeste sectoren nu lager, al zorgt de geleidelijke heropening voor een voorzichtig herstel. Binnen zes maanden wordt nog altijd een daling van de werkgelegenheid tussen 4,7 en 8,2 procent verwacht, blijkt uit de halfjaarlijkse rondvraag in de verschillende sectoren. Acht procent van de ondervraagde bedrijven denkt dat een faillissement waarschijnlijk is, waardoor het totale aantal falingen dus zou kunnen verdubbelen tegenover 2019. In alle sectoren verwacht men dit jaar minder te investeren.

Globaal verwacht de werkgeversorganisatie een economische krimp in 2020 tussen de 7,5 en 9 procent, of de grootste krimp sinds de Tweede Wereldoorlog. Timmermans merkt op, net als de Nationale Bank eerder, dat de crisis nog moet beginnen. In 2021 is een krachtig herstel mogelijk (plus 6 procent), maar dan moet er een stabiele regering zijn die werk maakt van een ambitieus herstelplan, waarschuwt de VBO-topman. “Om het even welke partijen of samenstellingen, ze moeten nu handelen”, zegt Timmermans. In het meest pessimistische scenario maakt de VBO-topman de vergelijking met de periode eind jaren 1970-begin jaren 1980. Toen was er de oliecrisis, zat België zonder stabiele regering en voerde het parlement zijn controlefunctie niet uit. “Ik zie parallellen en we willen zeker niet terug naar die periode. We werden de zieke man van Europa, met een schuldexplosie en hoge werkloosheid.”

Tienrittenkaarten

Het VBO geeft mee dat het bijzonder moeilijk is om conjunctuurvoorspellingen te doen. Veel zal afhangen van de verdere ontwikkeling van de coronapandemie, niet alleen in België maar wereldwijd, omdat Belgische bedrijven sterk afhankelijk zijn van export. Die uitvoer zou pas tegen eind volgend jaar opnieuw op het niveau van 2019 liggen.

Eerst en vooral moeten we volgens Timmermans een tweede lockdown vermijden. “Er is eenheid van commando nodig. Deze zomer moeten alle voorbereidingen rond een tracingapp en beschermingsmateriaal genomen worden.” Daarnaast is er snel nood aan een regering die met een relanceplan komt. Het VBO doet suggesties: de competitiviteit van de (exporterende) bedrijven garanderen, de binnenlandse consumptie gericht ondersteunen door bijvoorbeeld een verhoogde vrijstelling van het fiscaal minimum, inzetten op ecologische investeringen, de overheid verder digitaliseren en werkzoekenden intensiever begeleiden naar een nieuwe job. “Politici moeten zich concentreren op wát men wil doen voor het herstel en pas nadien met wie. We zullen het niet redden met tienrittenkaarten of een hogere vergoeding voor telewerk. Er zijn fundamenteler ingrepen nodig”, besluit Timmermans. Bovendien, waarschuwt hij, wachten België andere uitdagingen, zoals de brexit en de vergrijzing.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234