Dinsdag 27/09/2022

VB vormt Europese fractie met negationisten en neofascisten

Tenzij er in extremis nog een kink in de kabel komt, beslist extreem rechts vandaag om een eigen fractie op de been te brengen in het Europees Parlement. VB'er Philip Claeys wordt ondervoorzitter van een bonte mengeling van neofascisten, hooliganleiders en Holocaustontkenners.

Door Tom Cochez

BRUSSEL l 'We zijn voldoende gepest. We moeten wel op deze manier terugslaan', zegt VB- voorzitter en EU-parlementslid Frank Vanhecke. 'Ik ben niet echt enthousiast. Ik heb me ingezet om ook de Deense Volkspartij, de Italiaanse Lega Nord en de Poolse rechtse partijen bij de fractie te betrekken. Dat is niet gelukt.'

Het is al vaker op een sisser uitgelopen, maar een vijftal extreem rechtse partijen in Europa lijkt het nu toch eens geworden over de vorming van een gemeenschappelijke fractie in het Europees Parlement. Een dergelijke fractie levert geld, medewerkers, spreektijd en een auto met chauffeur op voor de voorzitter.

Voorwaarde is wel dat er minimaal negentien EU-parlementsleden uit minimaal vijf verschillende landen in een fractie gaan samenwerken. Ironisch genoeg is het de komst van de nieuwe EU-landen Roemenië en Bulgarije, eerder gecontesteerd door extreem rechts, die een extreem rechtse fractie mogelijk maakt.

Het gros van de fractie (zeven leden) wordt geleverd door het Franse Front National. FN-parlementslid Bruno Gollnisch wordt getipt als voorzitter. Tegen Gollnisch loopt een rechtszaak omdat hij de Holocaust in twijfel trekt.

Cruciaal om de kaap van negentien te ronden is de toetreding van de vijf Roemenen van Romania Mare, een extremistische en sterk antisemitische partij die onomwonden pleit voor de uitdrijving van de Romazigeuners.

Vanuit Bulgarije treedt de partij Ataka van Volen Siderov toe. Van negationist Siderov is de tekst: "Toen kwam het embryo op de proppen van de grote zwendel genaamd 'de Holocaust': (...) de leugens dat 'de gaskamers' miljoenen Joden zouden hebben uitgeroeid." Het Atakalid dat toetreedt, Dimitar Stoyanov, kwam onlangs in opspraak omdat hij, nadat een Hongaarse Romavrouw tot het EU-parlement was toegetreden, in een mail wist te melden dat er veel "knappere Roma" waren en dat je "jezelf een knap Romavrouwtje van twaalf of dertien jaar kunt kopen... De beste zijn wel duur, ze kosten tot 5.000 euro."

Vanuit Italië wordt de fractie versterkt met Alessandra Mussolini, die haar fascistische denkbeelden verdedigt met de stelling dat fascisme beter is "dan een lafaard zijn". Ook Luca Romagnoli heeft toegezegd, een notoir negationist en leider van de extreem rechtse hooligans van de Romeinse voetbalclub Lazio Roma.

Daarnaast zijn er nog de extreem rechtse Oostenrijker Andreas Mölzer en de drie VB'ers Frank Vanhecke, Koen Dillen en Philip Claeys. "We zijn het eens over een minimumprogramma, maar de verschillende partijen behouden hun eigen vrijheid", zegt Frank Vanhecke, die Gollnisch tipt als voorzitter. "Zowel de naam van Gollnisch als die van mezelf werd genoemd, maar als partijleider van het VB zou ik de taak niet op mij kunnen nemen. Normaal krijgt het VB met Philip Claeys wel de ondervoorzitter."

Vanhecke zegt vooral 'technisch' te willen samenwerken. "We zijn het niet eens met alles wat de andere partijen zeggen. Dat hoeft ook niet. Maar ik heb nog geen bevestiging gehoord van wat er gezegd wordt over Stoyanov en de Roemeense partij kennen we niet zo goed. De ideeën waar ze voor staan, hoeven niet de onze zijn.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234