Zaterdag 19/06/2021

VB vindt AMUZ-campagne 'godslasterlijk'

ANTWERPEN l Het Vlaams Belang eist dat het Antwerpse muziekcentrum AMUZ haar nieuwe campagnebeelden intrekt. Daarop staan drie mensen die een hostie ontvangen, samen met de slogan 'AMUZ leidt je in bekoring'. De ploeg van AMUZ blijft "als organisatie" achter het beeld staan, maar wacht de beslissing van de raad van bestuur af.

Door Sofie Vanden Bossche

Het Vlaams Belang stuurde gisteren een mail rond met als onderwerp 'Affiche spot met katholiek geloof'. De mail, die ook in de mailbox van AMUZ (het Augustinus Muziekcentrum, ondergebracht in de ontwijde kerk in de Antwerpse Kammenstraat) terechtkwam, bevat een link naar de website van VB-er Tanguy Veys. "De affiches beelden mensen uit die ter communie gaan", staat daar te lezen. "Het uitreiken van de communie gebruiken als beeld voor een commerciële campagne, in dit geval de promotie van concerten, is niet alleen kwetsend, maar vooral grotesk en - erger - godslasterlijk. Philippe Van der Sande, voorzitter van de Beweging voor Christelijke Solidariteit en tevens voorzitter van de Vlaams Belangfractie in de Antwerpse OCMW-raad, stuurde hierover een protestbrief aan de 'katholieke' schepen voor cultuur Philip Heylen (CD&V), tevens voorzitter van de Raad van Bestuur van Amuz."

In een eerste reactie buigt AMUZ niet voor de aanklacht. "AMUZ betreurt het ten zeerste dat een groep gelovigen zich gekwetst voelt door het campagnebeeld, maar is van mening dat zij geen verkeerde of foute boodschap verkondigt. De boodschap van de campagne is noch moreel, noch juridisch van verwerpelijke aard, waardoor het terugtrekken van de campagne op geen enkele wijze gerechtvaardigd zou zijn", zo klinkt het. AMUZ heeft de herbestemming van de ontwijde kerk steeds als een troef uitgespeeld. In eerdere campagnebeelden gebruikten ze een zwarte non of een jonge priester. Volgende maandag moet de raad van bestuur beslissen wat er met het campagnebeeld gebeurt. "Als organisatie blijven we achter het beeld staan", zegt communicatieverantwoordelijke Kathleen Engels. "We hebben argumenten om het te gebruiken. De raad van bestuur moet een definitieve beslissing nemen, dus het blijft nog even afwachten. Maar we gaan er wel van uit dat ze artistieke vrijheid belangrijker acht dan deze aanklacht."

In 2005 had het Vlaams Belang het ook al moeilijk met de "te multiculturele koers" van de Koninklijke Vlaamse Schouwburg (KVS) in Brussel. Vlaams parlementslid Erik Arckens pleitte er toen in de commissie Cultuur voor om de subsidies aan het Brusselse theater stop te zetten. Antwerps gemeenteraadslid Bob Hulstaert stelde iets later dat voor zijn part ook voor Het Toneelhuis de subsidiekraan dicht mocht.

Terugtrekken van de campagne is op geen enkele wijze gerechtvaardigd

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234