Donderdag 21/10/2021

VB houdt partijraad terwijl het water aan de lippen staat

Het voorstel van Valkeniers wil onder meer het partijbestuur statutair terugbrengen van 24 tot 15 man. Een kleinere samenstelling betekent dus nieuwe evenwichten. En die zijn niet gemakkelijk te vinden.

Het wordt een drummen in Hotel Van der Valk in Beveren, want de partijraad van het VB telt meer dan honderd leden. In theorie vertegenwoordigt dat orgaan, als vertegenwoordiging van de zogenaamde basis, ‘het hoogste gezag’. In de praktijk deed de partijraad jarenlang wat het partijbestuur en natuurlijk de feitelijke leiders voorkauwden. Dat zou wel eens anders kunnen lopen. Zal elke tenor het bereikte compromis verdedigen? Gerolf Annemans al zeker niet, want die zit op dat moment in de Antwerpse kathedraal, bij de begrafenis van Jef Nys, die hij destijds bij ’t Pallieterke leerde kennen en met wie hij naar eigen zeggen bevriend was gebleven. Of zou een feitelijke coalitie van ontevredenen alle plannen kunnen dwarsbomen? In het VB is vandaag namelijk zowat iedereen ontevreden.Het hervormingsvoorstel van Bruno Valkeniers wil onder meer het partijbestuur statutair terugbrengen van 24 tot 15 man. Een kleinere samenstelling betekent dus nieuwe evenwichten. En die zijn niet gemakkelijk te vinden. Doorgaans wordt het VB ingedeeld in een fractie rond kopstukken als Bruno Valkeniers, Gerolf Annemans, Philip Dewinter, en nog Frank Vanhecke en Marie-Rose Morel, maar de versplintering gaat veel verder. Iedereen rijdt iedereen in de gracht. Jürgen Ceder, normaal gezien een Dewinter-man, werkt flink aan zijn eigen carrière. Hij is de nieuwe fractieleider in de Senaat (Joris Van Hauthem mocht inpakken) en loodste zijn goede vriend Yvan Buysse naar het ondervoorzitterschap van die Senaat, en rangeerde zo de gevallen diva Anke Vandermeersch uit, die deze functie sinds 2007 bekleedde.In zo’n krabbenmand zoeken protagonisten voortdurend naar nieuwe bondgenoten. Zo legt Bruno Valkeniers zijn boontjes nogal nadrukkelijk te week bij Guy D’haeseleer, de VB-leider uit Ninove. De man haalt best stemmen, maar lectuur van zijn site leert vooral dat zijn ijdelheid parallel stijgt aan zijn voorkeursstemmen. Hij behaalde in 2007 maar liefst 32.983 voorkeurstemmen. Nog nooit haalde een Vlaams Belanger zoveel stemmen in Oost-Vlaanderen. Dat de partij toen al haar eerste slechte verkiezing kende, is voor D’haeseleer blijkbaar een secundaire bekommernis. Integendeel. “Na de laatste verkiezingen werd Guy D’haeseleer de eerste Vlaams Belang-quaestor in een parlement.” Tjonge toch: een heuse quaestor in de rangen: daar kan een Dewinter nog niet aan tippen.

Ongenoegen

En zo is politiek bij het VB verworden tot een gevecht om postjes, een partij schaduwboksen tussen vriend en vijand. Tekenend voor het moeizame compromis is dat het partijbestuur dus statutair tot 15 man wordt beperkt, maar dat er wel wordt voorgesteld dat er... zestien personen in zullen zetelen. Omdat Gentenaar Francis Van den Eynde de eer wordt gegund tot 2011 te blijven, het einde van zijn mandaat in de Kamer. En dat tot ongenoegen van de andere leden van het oude partijbestuur die er wel geforceerd uit moeten.Bruno Valkeniers hoopt natuurlijk dat hij achteraf kan triomferen: ‘De berichten over verdeeldheid waren verzinsels van de pers.’ Maar dan zal zijn hervormingsvoorstel wel de stemming moeten overleven. Met dit risico: het gaat om een geheime stemming.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234