Woensdag 14/04/2021

VB'ers zingen met Brugse neonazi's en Blood & Honourleden

Dieter Van Parys:

Op 3 september organiseerde VB-voorzitter Frank Vanhecke, samen met zijn rechterhand in de Brugse regio Dieter Van Parys, een VB-gezinsdag in Ruddervoorde. Negen maanden daarvoor liet diezelfde Van Parys het andere gezicht van het VB zien als leider van een 'solidaristische zangavond', met notoire leden van Blood & Honour en onlangs opgepakte neonazi's. De Morgen kon de hand leggen op de foto's.

Tenzij u de NS Metalscene (Nationaal Socialistische Metal) op de voet volgt of geregeld Blood & Honourconcerten bezoekt, zeggen namen als Kwelhekse, Elfenbloed, Kill Baby Kill of Lions Pride u wellicht niets. Het VB in Brugge kent via het Oostkamps gemeenteraadslid en regionaal bestuurslid Dieter Van Parys dat wereldje maar al te goed. Meer nog, het VB schakelt Van Parys in om de neonazi's achter de schermen te sturen en te organiseren. Daarbij krijgt hij de steun van een ander VB-lid, Pieter Van Damme. Het uitlekken van een geheim neonaziconcert eind april maakte dat het VB Van Damme schrapte uit de regionale raad, maar Philip Dewinter verklaarde onlangs nog dat er geen enkele reden is waarom Van Damme geen lid van de partij zou mogen blijven.

Van Damme en Van Parys zijn, hoewel die laatste ontkent lid te zijn, de drijvende kracht achter de Vlaamse Jongeren Westland (VJW), een zeer extremistische club die cirkelt rond het meermaals in opspraak gekomen Brugse skinheadcafé De Kastelein. VJW bestaat voor een belangrijk deel uit neonazistische skinheads en leden van Blood & Honour.

Met het achter de schermen aansturen van die voornamelijk Brugse neonazi's knoopt het VB aan bij de bijzonder gewelddadige extreem rechtse traditie in en om Brugge. Begin jaren tachtig sloeg de later als privémilitie verboden Vlaamse Militanten Orde (VMO) van Bert Eriksson, in Brugge onder leiding van de familie Spinnewyn, de handen in elkaar met het NJSV van de jonge Philip Dewinter en Frank Vanhecke. Dat leidde tot bestormingen van het Brugse belfort, raids op linkse boekhandels en cafés, zelfs schietpartijen en eigenhandig in brand gestoken cafés, steevast met de (mislukte) bedoeling de schuld in de schoenen van links te schuiven. De letterlijke klap op de vuurpijl was de granaat die ex-para Jeroen Mol aan zijn eigen deur bond, ook in een poging links de schuld te geven. Jeroen Mol liep tegen de lamp omdat in zijn zakken de eindjes touw waarmee hij de granaat aan zijn eigen deur vast had gemaakt werden teruggevonden. Het VB wou plots niets meer met Jeroen Mol te maken hebben, maar achter de schermen werd wel Rob 'klop' Verreycken aangeboden als advocaat.

Vandaag doet Philip Dewinter het geweld tijdens zijn 'Brugse periode' af als 'jeugdzonden', maar de relaties die er toen werden gelegd staan tot op vandaag pal overeind. Het vertrek van Dewinter naar Antwerpen deed zijn eigen NJSV halverwege de jaren tachtig organisatorisch geen deugd. Maar vijf jaar later dook Dieter Van Parys op om het NJSV-Brugge nieuw leven in te blazen. Samen met Pieter Van Damme bekwaamde hij zich steeds verder in het organiseren van extreem rechtse nationalistische jonge skinheads en andere B&H-aanhangers. Dat leidde de afgelopen jaren tot een opmerkelijke nieuwe golf van extreem rechts geweld in de West-Vlaamse hoofdstad. Vaak staat De Kastelein, of beter nog de harde kern skinheads die er kind aan huis is en lid is van de Vlaamse Jongeren Westland, daarbij centraal.

Internet is ook voor het neonaziwereldje een belangrijk instrument om locaties voor geheime concerten door te geven en jongeren warm te maken voor de nationaalsocialitische zaak. Foto's, teksten en flyers verdwijnen echter even snel als ze verschijnen. Toch slaagde De Morgen erin een aantal ontluisterende foto's die intussen van het net zijn te recupereren. Foto's die, nadat neonazi's van Blood & Honour de voorbije maanden in verschillende dossiers werden opgepakt, vandaag relevanter zijn dan voorheen.

De aanwezigen ontkennen echter alle banden met de VJW. "De Vlaamse beweging is een groot huis en je weet niet altijd op voorhand wie in welke kamer huist", verklaart Pieter Vandermoere zijn aanwezigheid. "Het was vanuit het Katholiek Vlaams Hoogstudenten Verbond (KVHV) een soort beleefdheidsbezoek, maar afgaand op de aanwezigen hadden we vrij snel begrepen dat het niet echt de plaats was om nieuwe leden te werven. We hebben snel een paar pinten gedronken en we zijn vertrokken. Ik vind het jammer dat ik er geweest ben."

Dieter Van Parys ontkent dat hij iets met de VJW te maken heeft. "Ik word als prosenior van het NSV overal gevraagd om cantussen te leiden. Ik ontken niet dat ik aanwezig was, maar dat maakt me niet tot voorzitter of lid van de VJW. Op die zangavond zaten deftige mensen bij elkaar, voor zover ik kon zien helemaal geen neonazi's, anders zou ik direct mijn boeltje gepakt hebben. Ik wil daar niet mee geassocieerd worden. Jullie schrijven dat VJW neonazistisch zou zijn. Zij zeggen dat het niet waar is en ik geloof veeleer de VJW dan De Morgen."

Voorzitter Frank Vanhecke ziet dan ook geen reden om in te grijpen. "Ik ken Dieter Van Parys al vele jaren en ik heb van hem begrepen dat hij ooit een keer is gevraagd om een zangavond te leiden van de VJW. Dat er neonazi's of Blood & Honourleden aanwezig geweest zouden zijn, maakt van hem nog geen extremist. Ik beoordeel hem op wat hij zegt in de gemeenteraad en het regionaal bestuur. Daar heb ik hem nog nooit een onvertogen woord horen zeggen." (ToC/BE/MP)

Dieter S.

Werd samen met vier andere skinheads opgepakt nadat hij begin mei een Franse kleurling in coma had geslagen en een man uit Ichtegem zwaar verwondde. Volgens zijn ouders is Dieter geen racist, al speelt hij wel bij de NS Metalbands Kill Baby Kill en Les Villains, onder meer samen met Dominique V. (zie hiernaast) en Suck, de uitbater van de Kastelein die eerder, naar aanleiding van de aanval in de buurt van De Kastelein in verschillende media beweerde Dieter S. niet te kennen.

Dominique V.

Staat in de NS Metalscene bekend als Surtur of Cormanthor en speelde in verschillende groepen en in het eenmansproject Elfenbloed. Hij is zelfverklaard lid van B& H, getuige de cd-bespreking op die website. "Nadat Donar's Krieg en Eljudnir beiden een stille dood stierven kende Vlaanderen geen enkele NS black metal band meer doch met Elfenbloed wordt de troon op meer dan overtuigende wijze heringenomen! Het betreft een eenmansproject van B&H Vlaanderen lid Cormanthor, in het dagelijkse leven drummer van Kwelhekse, een band die ook schijt heeft aan het politiek correcte kutwereldje der black metal... Meer informatie te bekomen op Postbus 94, 8000 Brugge of Cormanthor88@ hotmail.com (de 88 staat voor Heil Hitler)

Pieter Vandermoere

Speelt al jaren een prominente rol binnen het Gentse KVHV. Als penningmeester zetel hij in het Gentse KVHV-bestuur.

Dat Gentse KVHV heeft de naam sinds enkele jaren zeer sterk aan te leunen bij het Vlaams Belang. Enkele maanden terug haalde Vandermoere, samen met de voorzitter van de Oud-Studenten Kring van het Katholiek Vlaams Hoogstudenten Verbond Tom Vandendriessche, de Franse FN- voorzitter Le Pen naar Gent.

De Gentse KVHV-penningmeester houdt zich als econoom voornamelijk bezig met de economische aspecten van een onafhankelijk Vlaanderen.

Op die zangavond zaten deftige mensen bij elkaar, voor zover ik kon zien helemaal geen neonazi's, anders zou ik direct mijn boeltje gepakt hebben

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234