Maandag 21/10/2019

Update

VB'er Wymeersch veroordeeld voor aanzetten tot rassenhaat

Beeld BELGA

Vlaams Belanger Frans Wymeersch, gemeenteraadslid in Sint-Niklaas, is door de rechtbank van Dendermonde voor tien jaar uit zijn burgerrechten ontzet wegens het aanzetten tot rassenhaat en discriminatie. Hij zou dus ook geen politiek mandaat meer mogen uitvoeren. Gewezen Vlaams Belang-voorzitter Frank Vanhecke, die gedagvaard was als verantwoordelijke uitgever, werd vrijgesproken. Wymeersch gaat "normaal gezien" in beroep tegen de veroordeling, zo liet hij intussen weten.

De zaak draait rond een artikel in het plaatselijk partijblad van Vlaams Belang in Sint-Niklaas. In het artikel, dat midden 2005 gepubliceerd werd, stond dat allochtone jongeren verantwoordelijk waren voor het vernielen van graven op het kerkhof van de stad. De burgemeester van Sint-Niklaas, Freddy Willockx (sp.a), diende daarop een klacht in bij Centrum voor Gelijkheid van Kansen en voor Racismebestrijding (CGKR), omdat Vlaams Belang ten onrechte een bevolkingsgroep door het slijk haalde.

"Niet te tolereren"
De rechter verklaarde beide auteurs van het artikel schuldig. "In het artikel wordt een hatelijk beeld van de allochtone bevolking geschetst. Dit kan leiden tot geweld en is niet te tolereren", klonk het.

Frans Wymeersch werd veroordeeld tot vier maanden cel met uitstel, 1.375 euro boete en tien jaar ontzetting uit zijn burgerrechten. Hij mag geen openbaar ambt meer opnemen. De VB'er zal "normeel gezien" beroep aantekenen tegen de veroordeling. Zo verklaarde hij vanmiddag. De politicus heeft vandaag nog een gesprek met zijn advocaat om de knoop definitief door te hakken, maar wordt naar eigen zeggen in een beroep gesteund door mensen uit de partijtop. "we verwachten wel dat het geen zeven jaar zal duren vooraleer het beroep wordt behandeld", aldus Wymeersch, verwijzende naar de klacht uit 2005 die vandaag tot een veroordeling leidde.

"Politiek getinte uitspraak"
Over de inhoud van de uitspraak wil Wymeersch nog niet veel kwijt. "We hebben nog geen motivering gezien, maar het is duidelijk een politiek getinte uitspraak, aangezien het openbaar ministerie niet eens een ontzetting uit mijn burgerrechten eiste. Men wil mij en de partij treffen". Wymeersch, die sinds 1989 zetelt in de gemeenteraad van Sint-Niklaas voor het Vlaams Blok en later Vlaams Belang, zegt zijn lijsttrekkerschap voor de volgende verkiezingen niet op te geven. "Ik ben aangeduid als lijsttrekker en op dit moment denk ik niet dat daar enige verandering in zal komen, een beroep werkt bovendien ook opschortend".

Marc Van de Velde, de tweede auteur van het artikel in het plaatstelijk partijblad, werd ook schuldig verklaard, maar kreeg geen straf. Voor hem gold dat de redelijke termijn overschreden is. Dezelfde redenering ging niet op voor Wymeersch, omdat hij pas in 2011 opdook als auteur van het stuk.

Het parket van Dendermonde had oorspronkelijk Frank Vanhecke, die op het moment van de publicatie partijvoorzitter was, gedagvaard als verantwoordelijke uitgever van het partijblad. Omdat de identiteit van de auteurs in de loop van het proces bekend raakte, moest Vanhecke als uitgever niet meer vervolgd worden. De rechter sprak hem bijgevolg vrij.

Burgerlijke partij
Het CGKR had zich burgerlijke partij gesteld in de zaak en reageert tevreden op de veroordeling. "De rechter oordeelde dat het misbruik maken van een dergelijk emotioneel gebeuren zonder verificatie van de feiten een zware inbreuk is op de Antiracismewet en erg ingrijpend voor de hele lokale gemeenschap", reageert Jozef De Witte, directeur van het CGKR.

"Het artikel is gebaseerd op manifeste leugens, enkel en alleen om een hatelijk beeld op te hangen van vreemdelingen en zo vreemdelingenhaat aan te wakkeren en hun cultuur als een bedreiging voor te stellen. Deze uitspraak is een duidelijk veroordeling van dergelijk wanpraktijken". Toenmalig burgemeester Freddy Willockx (sp.a) zegt dat hij indertijd enkel zijn plicht deed. "Het gerecht deed zijn werk en ik geef daar geen commentaar op", aldus de ere-burgemeester.

Frans Wymeersch Beeld BELGA
Gewezen VB-voorzitter en toenmalig verantwoordelijke uitgever Frank Vanhecke werd vrijgesproken. Beeld BELGA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234