Maandag 24/02/2020

VB'er pal achter neonazizangeresjes

Bj�rn Roose: 'Al die heisa omdat ergens in Amerika een moeder haar kinderen haar eigen waarden bijbrengt'

Brussel

Eigen berichtgeving

Tom Cochez

Terwijl VB-leider Philip Dewinter het voorbije weekend in het Nederlandse Vara-programma Het zwarte schaap afstand nam van het extreem-rechtse tuig dat rond zijn partij cirkelt, blijft Björn Roose, vertegenwoordiger voor het arrondissement Veurne-Diksmuide-Ieper-Oostende binnen de raad van de Vereniging van Vlaams Belang Mandatarissen (VVBM) consequent aangebrande meningen spuien via zijn weblog. Hij breekt er onder meer een lans voor het Amerikaanse neonaziduo Prussian Blue en spreekt zijn onvoorwaardelijke steun uit voor Holocaustontkenner Siegfried Verbeke.

Het VB mag dan al openlijk afstand nemen van de meest extreme individuen te rechter zijde, in de praktijk valt het tegen om aangebrande soms openlijk neofascistische personen uit de partij te weren. Een van hen is Björn Roose, die op zijn weblog 'Geen Björn Roose zonder doornen' een dagelijkse portie nieuws post.

Vorige week nog ergerde Roose, die ook binnen Voorpost actief is, zich aan de berichtgeving over Prussian Blue, twee dertienjarige meisjes die, gehuld in Adolf Hitler-T-shirts neonazistische teksten spuien. Op optredens brengen de meisjes de Hitlergroet en scanderen ze 'Sieg Heil' en 'White Power'. De meisjes worden 'begeleid' door hun moeder April, een invloedrijk lid van de neonazigroepering National Alliance. Roose begrijpt de heisa daarover niet "omdat ergens in Amerika een moeder haar kinderen haar eigen waarden bijbrengt". Het gaat volgens de VB'er om "liedjes die vloeken met de multiculturele heilsleer". De media-aandacht komt er volgens hem "omdat ze geen propaganda maken voor het communisme (in welk geval ze de hemel in zouden worden geprezen door verzameld links) en omdat hun moeder hen niet volgepompt heeft met allerlei linkse onzin". Roose biedt zijn lezers ook twee downloadbare versies van liedjes van Prussian Blue aan.

Over de bekende negationist Siegfried Verbeke schrijft Björn Roose: "Wie zegt dat er geen vrijheid van meningsuiting is voor negationisten of racisten of anti-semieten... zegt ook duidelijk dat er in feite totaal geen vrijheid van meningsuiting is... En historisch of wetenschappelijk onderzoek (Vrij Historisch Onderzoek van Siegfried Verbeke, ToC) moet al helemaal vrij zijn van dat soort beperkingen. Anders kunnen we beter meteen weer de brandstapel en de inquisitie bovenhalen."

De VB'er weidt op zijn weblog ook geregeld uit over Mussolini, hij roept zijn lezers op om 'Contra Café' te kopen om op die manier de Nicaraguaanse Contra's financieel te steunen. Tussen de berichtjes door publiceert Roose ook 'foto's uit de oude doos' waarop 'blanken' te zien zijn in draagstoelen, gedragen door zwarten. HIj breekt ook een lans voor de "grappige jongens van het Goliath Korps", een groep die zich op de eigen site, gehuld in militaire kledij en voorzien van oorlogswapens omschrijft als een organisatie "voor de bestrijding van alle roden en het in kaart brengen van de linksen".

Maar de VB'er buigt zich ook over actuele politieke thema's. Over de vakbondsactie van eind vorige maand is Roose niet te spreken. "Mijn sympathie hebben ze in ieder geval, de vakbonden. Als ik hen ooit eens een duwtje in de rug kan geven, dan hoeven ze het maar te vragen. Liefst aan de rand van het perron, met de neus naar de sporen..." Ook op de rellen in Clichy-sous-Bois heeft Björn Roose een eigen kijk. "Wie zo stom is in een electriciteitscabine te stappen, is maar op één moment gediscrimineerd geweest: toen de hersenen uitgedeeld werden."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234