Dinsdag 19/01/2021

VB denkt vol weemoed terug aan apartheid

Bruno Valkeniers wil het Zuid-Afrikaanse apartheidsregime nog altijd niet veroordelen: 'Ik begrijp niet dat men er hier zo'n staatszaak van maakt'.Beeld UNKNOWN

Kersvers VB-voorzitter Bruno Valkeniers liet afgelopen weekend weten dat het Zuid-Afrikaanse apartheidsregime hem niet stoorde. Ook tegenover De Morgen krijgt de VB-leider een veroordeling van het tot staatsvorm verheven racisme niet over de lippen

Officiële relaties met de Afrikaneroppositie onderhoudt het VB vandaag niet, maar de officieuze relaties zijn opperbest, getuige de rondreis die Philip Dewinter en Frank Vanhecke enkele jaren terug maakten op uitnodiging van Constand Viljoen, voormalig leider van het Vryheidsfront.

De solidariteit met het volk en het apartheidsregime van Zuid-Afrika was jarenlang een officieel programmapunt van het Vlaams Blok. Met het verdwijnen van de apartheid werd dat punt geschrapt, maar de voorliefde voor het racistische regime, dat onder meer gemengde huwelijken verbood, blijft tot vandaag intact. Zo wordt op congressen van de partij nog altijd vol weemoed het (apartheids)volkslied 'Die stem van Suid-Afrika' gezongen.

In 1987 kroop huidig Kamerfractieleider Gerolf Annemans zelfs op de IJzertoren uit protest tegen de beslissing van het IJzerbedevaartcomité om 'Die stem van Suid-Afrika' niet langer op het einde van de jaarlijkse IJzerbedevaart te zingen.

In de ogen van de VB-mantelorganisatie Voorpost is Zuid-Afrika nog altijd de meest zuidelijke provincie van Dietsland en talrijke VB-mandatarissen onderhouden goede contacten met hun Zuid-Afrikaanse geestesgenoten. "Ik ben enkele jaren terug inderdaad samen met Philip Dewinter op rondreis geweest door Zuid-Afrika", zegt voormalig partijvoorzitter Frank Vanhecke.

"We hebben toen verschillende mensen van de oppositie ontmoet, maar een echte zusterpartij hebben we in Zuid-Afrika niet. Ook het Vryheidsfront niet (Afrikanerpartij die onder meer pleit voor aparte witte 'volksstaten', ToC). Apartheid leek ons indertijd geen slechte ideologische keuze. Het zou dwaas zijn dat nu te ontkennen. Maar vandaag ligt het alweer zover achter ons dat onze visie daarop niet langer relevant is."

Vanhecke vindt dan ook geen graten in de uitspraak van Valkeniers. Die liet afgelopen weekend weten geen probleem te hebben met apartheid. "Mij stoorde die apartheid niet, maar ik kan me wel inbeelden dat het systeem andere mensen stoorde, onder meer de slachtoffers", zei Valkeniers in het Canvas-programma De keien van de Wetstraat.

Zo denkt ook Kamerlid Francis Van den Eynde erover. Van den Eynde verzorgt voor de partij mee de relaties met Zuid-Afrika. "Bruno Valkeniers heeft de waarheid gesproken. Het is altijd onze mening geweest dat de Afrikaners zonder apartheid als volk bedreigd zouden worden. De huidige situatie bewijst dat we gelijk hadden."

Kamerlid Filip De Man verwoordde in een column over de omstreden ANC-voorzitter Jacob Zuma het scherpst wat de partij eigenlijk vindt over zwarten en de politieke leiders in het postapartheid-Zuid-Afrika. "Veel verstandige negers zijn er niet", schreef De Man "en Jacob Zuma is zeker geen van hen."

Wat De Man openlijk op zijn website zet, wordt door de VB-top niet met zoveel woorden gezegd, maar een simpele afkeuring van het apartheidsregime kan er ook vandaag niet af. Het regime wordt omschreven in termen als "voorbijgestreefd", "niet langer relevant" en "het verleden", maar simpel zeggen dat het verkeerd was, dat wil Valkeniers, ondanks herhaaldelijk vragen, nog altijd niet. "Ik begrijp niet dat men er hier zo'n staatszaak van maakt. In Zuid-Afrika heeft men al vele jaren de spons geveegd over het verleden en hier wordt me uitentreuren gevraagd om het regime te veroordelen. Ik zie de politieke zin daarvan niet in, dus ik ga het ook niet doen." (Tom Cochez)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234