Zondag 11/04/2021

Vaticaan wil boek over interne keuken verbieden

undefined

VATICAANSTAD.

afp / dpa / eigen berichtgeving

De Romeinse Rota, een aan het Vaticaan verbonden pauselijke rechtbank, wil dat het boek Via col vento in Vaticano ('Gejaagd door de Wind in het Vaticaan') in beslag wordt genomen. Het boek, geschreven door een aantal anonieme auteurs onder de collectieve schuilnaam 'I Millenari', beschrijft in bijtende bewoordingen de intriges en rancunes die volgens hen de Romeinse curie vergiftigen.

De rechtbank van de Heilige Stoel, die zich gewoonlijk bezighoudt met het ontbinden van huwelijken, heeft monseigneur Luigi Marinelli geconvoceerd. Hij is een van de vermeende schrijvers van het 288 bladzijden tellende boek, dat door de om haar rabiate antiklerikalisme gekende uitgeverij Kaos uit Milaan werd gepubliceerd. De geestelijke zal op 16 juli voor een eerste verhoor op de Rota moeten verschijnen, in het gezelschap van 130 advocaten van het Vaticaan.

Aangenomen wordt dat het boek, dat een inzicht van binnen uit geeft op het reilen en zeilen in de pauselijke staat, is geschreven door prelaten van de Romeinse curie. Marinelli heeft al laten weten dat hij weigert voor de rechter te verschijnen. Hij noemt de gerechtsprocedure "onwaardig". Het boek is een "collectief werk", zei de geestelijke, die weigert "als zondebok" te fungeren.

In een besluit genomen op 21 juni vraagt de Rota de inbeslagname van het boek en het verbod om het werk te vertalen. Het in het Latijn opgestelde decreet is getekend door drie rechters van de kerkelijke rechtbank: Mgr. Pio Vito Pinto, Mgr. Maurizio Monier en Mgr. Gregorio Erlebach. De rechtbank, die buiten het grondgebied van Vaticaanstad geen enkele bevoegdheid heeft, zegt gehandeld te hebben na klacht van "een persoon die zich door de uitlatingen in de tekst belasterd voelt". Wie deze persoon is, werd niet meegedeeld.

Het boek in kwestie is, zo schrijven I Millenari, "een scalpel om een diepe en etterende wonde te reinigen. De ethiek van het Vaticaan is bezoedeld door intriges, de verslapping van de zeden, clientelisme en favoritisme." Het boek heeft het ook over de homoseksuele relaties in het Vaticaan. De auteurs beweren voorts dat telefoons worden afgeluisterd en privé-kamers doorsnuffeld. Het zwaarst van leer trekt Via col vento in Vaticano tegen de 'clan van de Romagnoli', prelaten afkomstig van de Noord-Italiaanse provincie Emilia Romagna. Hun leider zou kardinaal Achille Silvestrini zijn, de prefect van de Congregatie voor de Oosterse Kerken.

Van het boek, dat in februari werd gepubliceerd, zijn tot dusver zo'n 7.000 exemplaren verkocht, waarvan ongeveer de helft in de Eeuwige Stad zelf.

In de geschiedenis van de rooms-katholieke Kerk heeft de beruchte index ervoor gezorgd dat duizenden publicaties werden verboden en/of verbrand. In 1557 begon paus Paulus IV, een opvolger van spilzieke, verdorven en aards-mercantiele pausen als Rodrigo Borgia (Alexander VI) en Giovanni de Medici (Leo X), met het op de index zetten van boeken die vijandig stonden tegenover het katholieke geloof. Aan die infame praktijk kwam pas in 1966, na het Tweede Vaticaanse Concilie onder paus Paulus VI, een einde.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234