Zaterdag 02/07/2022

NieuwsVaticaan

Vaticaan verbiedt inzegenen van homostellen

Paus Franciscus mag dan progressiever klinken, in zijn handelen wijkt hij niet veel af van zijn voorgangers.  Beeld Photo News
Paus Franciscus mag dan progressiever klinken, in zijn handelen wijkt hij niet veel af van zijn voorgangers.Beeld Photo News

De katholieke kerk verklaarde maandag dat homoseksuele relaties niet ingezegend mogen worden. Paus Franciscus, die zich eerder nog vooruitstrevend uitliet over homoseksualiteit, ondertekende de verklaring.

Rosa van Gool

“God zegent geen zonde”, schrijft het Vaticaan. “Er is absoluut geen reden om homoseksuele relaties te beschouwen alsof ze lijken op Gods plan voor het huwelijk en de familie.” Homoseksuele individuen mogen zelf wel gezegend worden, maar hun relaties niet. De kerk wil niet de indruk wekken “een keuze en levensstijl goed te keuren en aan te moedigen die niet volgens Gods plan zijn”.

De discussie over inzegeningen speelt al jaren in de katholieke kerk, vooral in Noord-Europa en de Verenigde Staten. Kardinaal Jozef De Kesel sprak zich in 2018 uit als voorstander van het inzegenen van homohuwelijken. Ook in Duitsland is inzegening op verschillende plekken mogelijk, zonder dat daarvoor toestemming gegeven was vanuit Rome. Nu worden deze gemeenschappen dus teruggefloten door de verklaring van de moederkerk.

De veroordelende verklaring komt een paar maanden nadat paus Franciscus zich in de documentaire Francesco (oktober 2020) juist andermaal uitsprak als voorstander van samenlevingscontracten voor mensen van gelijk geslacht. Hij noemde homoseksuelen ‘kinderen van God’ en benadrukte dat ze de mogelijkheid moeten hebben om een wettelijke verbintenis aan te gaan.

Nadat de film was uitgekomen kreeg de uitspraak veel aandacht in de media, waarna de katholieke kerk zich genoodzaakt voelde te benadrukken dat het om een oud interview ging. De kerk liet weten dat het niet betekende dat de paus van standpunt was veranderd. Hij is altijd een tegenstander van het homohuwelijk geweest, maar toonde zich al in 2014 een voorstander van samenlevingscontracten.

Ook kort na zijn aantreden in 2013 maakte Franciscus zich meteen populair buiten de katholieke kerk met zijn voor een paus opvallend milde uitlatingen over homoseksualiteit. “Wie ben ik om hen te veroordelen? Homoseksuelen zouden niet gemarginaliseerd moeten worden, maar geïntegreerd in de maatschappij.”

Hij mag dus progressiever klinken, maar in zijn handelen wijkt paus Franciscus niet veel af van zijn voorgangers. Dat bevestigt ook deze nieuwe verklaring weer, waarin hij bij zijn standpunt blijft dat er voor homoseksuele verbintenissen geen plaats is binnen de kerk. “Dit is geen vorm van onjuiste discriminatie”, neemt het Vaticaan alvast een voorschot op kritiek. “Maar een herinnering aan de waarheid van de liturgie.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234