Zaterdag 16/01/2021

Vaticaan plaatst vraagtekens bij

embryo-onderzoek Louvain-la-Neuve

Rome / Louvain-la-Neuve

Eigen berichtgeving

Barbara Debusschere / Walter Pauli

Het katholieke persbureau Zenit maakt melding van "spanningen" aan de Université Catholique de Louvain (UCL) over het embryo-onderzoek in de universitaire ziekenhuizen. Eind oktober had UCL-rector Marcel Crochet gezegd dat de productie van embryo's kan, indien dit gebeurt in het kader van wetenschappelijk onderzoek. Jacques Donnez, hoofd van de dienst gynaecologie, sloot zich daarbij aan. En dat leidt in Rome tot onrust, waar het invloedrijke Zenit zijn thuisbasis heeft. De UCL-aanpak gaat immers in tegen de richtlijn van de Pauselijke Academie voor het Leven, zo herinnert Zenit, namelijk dat de aanmaak van menselijke embryo's niet kan.

Donnez ziet dat niet zo. Hij zegt dat het onderzoek en de vernietiging van overtollige embryo's geen aanslag is op de menselijke waardigheid, evenmin als de productie van menselijke embryo's voor onderzoek. "Dat maakt deel uit van de normale ontwikkeling van de geneeskunde en men kan deze onderzoekspistes niet negeren."

Zenit toont echter dat Rome goed is ingelicht over de interne keuken in Waals-Brabant: "Een aantal leden van het academisch personeel was verwonderd toen ze merkten dat wat als 'officiële positie van de UCL' wordt voorgesteld, nergens het voorwerp was van een debat in de schoot van de universiteit. Nochtans is dit standpunt in contradictie met de positie van de kerk. Zij hebben dus heftig gereageerd en eisen nu zo'n interne discussie." Bestraffend: "Dit debat vindt plaats terwijl paus Johannes-Paulus II zelf er onlangs (...) nog aan herinnerde dat de universitaire centra die de naam 'katholiek' dragen, de wetten van de kerk en het leergezag moeten respecteren, zeker op vlak van bio-ethiek".

Hoewel Zenit onafhankelijk is, is het een teken aan de wand dat dit agentschap hierover heibel maakt. Zenit is het belangrijkste kerkelijke nieuwsagentschap te Rome, met een uitstekende kennis van de gevoeligheden in de hoogste kerkelijke kringen. Bovendien vermeldt Zenit dat ook de Fondation Jerôme Lejeune boos is op de UCL. En dan springt in Louvain-la-Neuve het sein het best op oranje. Wijlen Jerôme Lejeune, een intimus van zowel Boudewijn als Johannes-Paulus II, stond aan de basis van de Pauselijke Academie voor het Leven, de Vaticaanse denktank voor bio-ethiek. Zijn weduwe, Birthe Lejeune, is er nog altijd erevoorzitter van. De site van de Fondation bevat bijna woordelijk de kritiek van Zenit: "Hoewel katholiek, toont de UCL niet dezelfde zorg in de bescherming van de menselijke persoon als de kerk. Reeds in 1987 volgde men niet de kerkelijke richtlijnen inzake fertiliteitstechnieken."

KUL-ethicus Paul Schotsmans verdedigt de positie van de UCL: "Bij mijn weten stelt de UCL dat de productie van menselijke embryo's mag als het niet anders kan, maar gaat het om therapeutisch kloneren van restembryo's, embryo's die overblijven na in-vitrofertilisatie. Dat is iets anders dan nieuwe embryo's creëren." Maar Schotsmans ziet ook wel uit welke hoek de wind komt: "De Fondation Jerôme Lejeune waakt over de strikte naleving van de kerkelijke richtlijnen inzake bio-ethiek. In Vlaanderen speelt die groep niet echt mee, maar in Wallonië en zeker in Frankrijk zijn ze wel gezaghebbend, en bepalen ze mee het debat. Bovendien wordt de discussie in Wallonië veel meer vanuit een kerkelijke invalshoek gevoerd en liggen de extremen er verder uiteen dan in Vlaanderen. Ik vermoed dat het Zenit-bericht dan ook een manier is om het debat aan de UCL onder de aandacht van Rome te brengen."

'Hoewel katholiek toont de UCL niet dezelfde zorg in de bescherming van het menselijke wezen als de kerk'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234