Donderdag 20/01/2022

NieuwsKatholieke Kerk

Vaticaan herhaalt dat homoseksualiteit een ‘zonde’ is en dat priesters geen homohuwelijken mogen zegenen

null Beeld AP
Beeld AP

Het Vaticaan heeft opnieuw de leer van de katholieke kerk bevestigd die stelt dat homoseksualiteit een ‘zonde’ is. Daarmee heeft de leiding van de katholieke kerk opnieuw bevestigd dat paren van hetzelfde geslacht de sacramenten van het huwelijk niet kunnen ontvangen, aangezien ‘die zijn voorbehouden aan de onverbrekelijke verbintenis tussen een man en een vrouw’.

HLA en Belga

De Vaticaanse instelling die belast is met het uitspreken en handhaven van de katholieke dogma’s, de Congregatie voor de Geloofsleer, heeft een antwoord geformuleerd op de vraag: “Heeft de kerk de bevoegdheid om verbintenissen tussen personen van hetzelfde geslacht in te zegenen?”

“Nee”, oordeelde de congregatie in een document ondertekend door kardinaal Luis Ladaria, prefect van de Congregatie. “In sommige kerkelijke kringen circuleren tegenwoordig projecten en voorstellen voor zegeningen voor verbintenissen tussen personen van hetzelfde geslacht,” schreef de congregatie in de preambule van de tekst, bedoeld om het officiële standpunt van het Vaticaan te verduidelijken.

“Wanneer een zegen wordt ingeroepen over bepaalde menselijke verhoudingen, is het noodzakelijk (...) dat wat gezegend wordt objectief en positief gerechtvaardigd is om genade te ontvangen en tot uitdrukking te brengen, volgens Gods scheppingen (...). Alleen die realiteiten die op zichzelf in staat zijn om deze plannen te dienen, zijn dus verenigbaar met het wezen van de zegen die door de Kerk wordt gegeven”, zo vervolgt de congregatie.

“Om deze reden is het niet geoorloofd een zegen te geven aan relaties of partnerschappen, zelfs stabiele, die gepaard gaan met seksuele praktijken buiten het huwelijk (d.w.z. buiten de onverbrekelijke verbintenis van een man en een vrouw, die op zichzelf openstaat voor de overdracht van het leven)”, aldus de congregatie.

‘Hij zegent de zonde niet’

De doctrine herinnert aan het klassieke standpunt van de Kerk. “God houdt nooit op elk van zijn kinderen te zegenen (...). Maar hij zegent de zonde niet en kan die ook niet zegenen”, zegt de congregatie met nadruk. “Om bovengenoemde redenen heeft de Kerk niet de bevoegdheid, en kan zij die ook niet hebben, om in bovengenoemde zin verbintenissen tussen personen van hetzelfde geslacht in te zegenen”, besluit de congregatie, waarbij wordt opgemerkt dat paus Franciscus de tekst heeft gelezen en goedgekeurd.

Volgens de congregatie is deze doctrine geen uiting van “een vorm van onjuiste discriminatie”, maar “eerder een herinnering aan de waarheid van de liturgie”.

Een aantal maanden geleden zorgde de paus voor controverse nadat hij had gezegd dat “homoseksuelen het recht hebben om een gezin te vormen” en dat zij “het recht hebben om een samenlevingscontract af te sluiten”. Het Vaticaan haastte zich toen om te verduidelijken dat Franciscus op geen enkele manier het dogma van het huwelijk tussen een man en een vrouw op deze manier in twijfel had getrokken.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234