Zaterdag 27/02/2021

Vaticaan dreigt met uitsluiting voor Broeders van Liefde

Het Vaticaan haalt uit naar de Belgische Broeders van Liefde. Zij moeten hun veelbesproken euthanasiestandpunt herzien. Anders dreigen de broeders uit de orde te worden gezet en mag de organisatie zich niet langer katholiek noemen.

Een dubbele straf hangt de Belgische tak van de Broeders van Liefde boven het hoofd. Dat meldt het christelijke opinieblad Tertio.

Centraal staat de herziening van het euthanasiestandpunt van de organisatie. Afgelopen maart keurde het bestuur een visietekst goed waarin de "autonomie van de patiënt" prominent is opgenomen. Anders gesteld: waar tot dan euthanasie bij de Broeders van Liefde wereldwijd werd geweigerd, stelde de Belgische tak dat in hun dertien psychiatrische verzorgingscentra voortaan euthanasie zal zijn toegelaten bij patiënten die ondraaglijk niet-terminaal psychisch lijden.

Het veroorzaakte de nodige consternatie in en buiten Rome. René Stockman, generaal-overste van de wereldwijde Broeders van Liefde, keurde de koerswijziging af en kaartte de kwestie aan binnen het Vaticaan (DM 25/04). "De raad van bestuur, waarin een paar broeders zitten en een meerderheid leken, heeft dit besluit genomen", stelde Stockman. "Ik betreur dat." De Belgische bisschoppenconferentie liet eind mei, enkele weken nadat het Vaticaan een onderzoek had geopend, al weten dat zij gekant blijven tegen euthanasie bij psychisch lijden.

Identiteit verliezen

Nu krijgen de Belgische Broeders van Liefde een maand de tijd. De bestuurders moeten een geschreven verklaring ondertekenen waarin zij akkoord gaan met de katholieke leer. Ook moet de visietekst herzien worden, zo stelt de prefect voor de Instituten van Godgewijd Leven, kardinaal João Braz de Aviz. Als de broeders weigeren, dreigen zij uit de orde te worden weggezonden en kan de organisatie in ons land de katholieke identiteit verliezen. Stockman, die gisteren niet bereikbaar was voor commentaar, heeft zowel de broeders als de organisatie op de hoogte gebracht.

De Broeders van Liefde in België geven aan dat ze de boodschap van het Vaticaan eerst intern willen bestuderen. "Wij hebben kennis genomen van het schrijven van broeder René Stockman", klinkt het in een geschreven mededeling. "Dit zal verder onderzocht worden." De Belgische bisschoppen willen de kwestie eerst onderling en daarna met de broeders bespreken, zo stelt persattaché Tommy Scholtes. Pas later zullen zij een reactie geven.

Kerkjurist Rik Torfs (KU Leuven) geeft aan dat het afnemen van de katholieke identiteit eerder als een administratieve sanctie moet worden gezien. "Voor de meeste patiënten speelt dat geen rol. Het wegzenden van de broeders uit de orde kan wel een zware sanctie worden genoemd. Zij hebben hun leven hieraan gewijd. Dat zal dus zeker indruk maken. Normaliter wordt zo'n situatie nog opgelost via dialoog, maar de eigen generaal-overste heeft de situatie ogenschijnlijk op de spits gedreven. Het Vaticaan scherpt nu zijn principes aan en dat zijn we minder gewoon van de huidige paus."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234