Dinsdag 18/05/2021

Vastgoedmarkt

Vastgoedprijzen zullen dit jaar met 2 procent dalen, verwacht ING

null Beeld Wouter Van Vooren
Beeld Wouter Van Vooren

Voor dit jaar verwacht ING een daling in de woningmarkt. Over het hele jaar zouden de prijzen met 2 procent dalen, volgend jaar zouden de prijzen stabiliseren. De impact van corona moet zich nog volop laten voelen.

In het eerste kwartaal van 2020 waren er in totaal slechts 21.716 vastgoedtransacties, een daling van maar liefst 30 procent in vergelijking met een jaar eerder. Deze sterke daling van de activiteit is te verklaren door twee gebeurtenissen. Ten eerste was er het effect van de afschaffing van de Vlaamse woonbonus. Heel wat Vlamingen wilden nog profiteren van het fiscale voordeel in 2019, en dus nam het aantal transacties op het einde van het jaar sterk toe. In het laatste kwartaal van 2019 waren er in Vlaanderen 36.109 transacties, een stijging van maar liefst 82 procent in vergelijking met een jaar eerder. Het was dan ook te verwachten dat het aantal transacties in Vlaanderen scherp zou dalen. Ten tweede sloeg de coronacrisis midden maart toe. Aangezien het onmogelijk werd om nieuwe verkoopprocedures op te starten en de onzekerheid toenam, nam het aantal transacties af.

Dat laat zich wel voelen op de vastgoedmarkt, stelt ING-econoom Steven Trypsteen. “De prijs van Belgisch vastgoed groeide in het eerste kwartaal met 2,7 procent, in vergelijking met een jaar eerder. Dit is een vertraging in vergelijking met eind 2019, toen de vastgoedprijzen nog met 5,2 procent groeiden ten opzichte van een jaar eerder. Het is ook het laagste groeicijfer sinds het eerste kwartaal van 2018.”

De coronacrisis zelf heeft vooralsnog weinig effect op de prijsevolutie. Ook de interesse in vastgoed herstelde erg snel nadat de lockdownmaatregelen werden versoepeld, en ze blijft op een hoog niveau. De cijfers van de notarissen, die gebaseerd zijn op compromissen, wijzen ook in die richting. Volgens de laatste Notarisbarometer waren er in juni 8,4 procent meer transacties dan een jaar eerder, terwijl er in april en in mei ruim een kwart minder transacties waren. “Juni lijkt dus een keerpunt wat het aantal transacties betreft”, bevestigt Bart Van Opstal van de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat.

Donkere wolken

Maar ING ziet donkere wolken samenpakken voor het najaar. “Dan zal de negatieve impact op de inkomensgroei zich uiten in de vastgoedprijzen”, analyseert Steven Trypsteen. Bovendien zal door de crisis het aantal faillissementen en de werkloosheid toenemen, wat het inkomen van de Belgen negatief beïnvloedt. Vandaar het vooruitzicht dat de vastgoedprijzen lichtjes zullen dalen: met 2 procent in 2020. Voor 2021 verwacht ING dat de prijzen zullen stagneren.

Bart Van Opstal is iets genuanceerder. “Vandaag zie je allerminst een terugval in de prijzen, integendeel zelfs.” De gemiddelde prijs van een woonhuis bedraagt nu 267.040 euro, een stijging met 1,9 procent ten opzichte van het jaargemiddelde in 2019. Voor appartementen kwam er zelfs bijna 6 procent bij: de gemiddelde prijs van een appartement klokte af op 242.024 euro, ongeveer 14.000 euro hoger dan in 2019.

Volgens Van Opstal zijn de investeerders hiervoor verantwoordelijk. “Er staat een recordbedrag op de spaarboekjes, dat in waarde afneemt door de lage rente. Vandaar dat mensen die op zoek zijn naar rendement zich op de vastgoedmarkt begeven. En die groep houdt wellicht de markt in evenwicht.” Dat maakt de voorspellingen voor het najaar lastig, aldus Van Opstal die niet meteen prijsdaling verwacht. Trypsteen kan zich vinden in die nuance, maar volgens hem zullen de investeerders een eerder afwachtende houding aannemen in het najaar, wanneer de coronacrisis zijn ware gelaat laat zien op de economie.

Daarvoor kijkt de ING-econoom onder meer ook naar de bouwsector, die een gitzwart najaar verwacht. Bij 7 op de 10 bouwbedrijven is het zakencijfer momenteel negatief, zo zegt de Confederatie Bouw. “Nu worden de orderboeken, die voor de crisis goed gevuld waren, afgewerkt, maar nieuwe opdrachten komen er amper bij”, weet Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234