Zondag 11/06/2023

Economie

Vastgoedmarkt probeert recht te krabbelen na de lockdown

null Beeld Hollandse Hoogte / Rob Voss
Beeld Hollandse Hoogte / Rob Voss

De coronacrisis heeft een duidelijke invloed op onze vastgoedmarkt. In de eerste helft van dit jaar daalde het aantal transacties met bijna 15 procent. In mei waren er zelfs 30 procent minder transacties, al lijkt de kentering ingezet.

Lieven Desmet

De huizenmarkt lag, net zoals zoveel sectoren, door de lockdown nagenoeg stil. Geïnteresseerde kopers konden bij de makelaar niet of nauwelijks terecht voor een bezichtiging van hun droompand. Dat had uiteraard een zware impact op het aantal transacties. In de maand maart daalde het aantal dan ook met 13 procent in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar, berekende de Koninklijke federatie van het Belgisch notariaat (Fednot). “Daarmee moet je rekening houden dat de lockdown pas halfweg maart is ingevoerd, dus we hadden nog een halve maand normale activiteiten”, zegt notaris Bart Van Opstal.

In april zakten de activiteiten verder weg, met 23,9 procent in vergelijking met 2019, en in mei bedroeg de daling zelfs 29,7 procent. “Die forse daling in mei 2020 is deels te relativeren, omdat mei 2019 een bijzonder drukke maand was”, nuanceert Van Opstal. Mei 2019 was de op twee na drukste maand van 2019 qua aantal transacties, na januari en oktober.

Maar nog belangrijker is dat de notarissen een kentering zien vanaf de tweede helft van de maand. “Als we mei 2020 vergelijken met een gemiddelde maand mei van de laatste drie jaar, noteren we in de eerste helft van mei 2020 een daling van het aantal transacties van 33,4 procent. In de tweede helft van de maand bedroeg de daling slechts 8,3 procent”, zegt Van Opstal. “De vastgoedmarkt zit dus zeker nog niet op het niveau van vorige jaren, maar de eerste tekenen van herstel zijn er.”

Nu kopen of wachten?

Vraag is hoe actief de kopers van vastgoed in de komende maanden zullen zijn. Dat er momenteel sprake is van een zekere inhaalbeweging lijkt duidelijk. Sinds de heropstart zijn vele kantoren druk in de weer om de achterstallige huisbezoeken weg te werken. “Mensen die net voor corona al bezig waren met het bezoeken van panden om te kopen moesten plots die zoektocht stilleggen. De kentering die we zien is dus geen oververhitting, maar eerder een tijdelijk fenomeen. Vraag luidt nu hoe de normalisering van de activiteiten eruit zal zien.”

De drukste maanden in de vastgoedsector zijn traditioneel juni, januari en december. In de eindbalans van 2020 zal de coronacrisis wellicht doorwegen. “Als we de periode van 1 januari 2020 tot vandaag vergelijken met dezelfde periode in 2019 zien we een daling van het aantal transacties met 14,7 procent.”

Of er ook een prijsimpact zal zijn is momenteel koffiedik kijken. Moet ik nu kopen, of nog even wachten en mikken op een prijsdaling? “Het is gevaarlijk om nu op een korte termijn uitspraken te doen over de prijzen. Daarvoor is de lockdown als periode te beperkt. We kunnen eigenlijk maar op kwartaalbasis een trend zien.”

Dat zal ook afhangen van de verdere evolutie van de coronacrisis en de impact op de arbeidsmarkt. Als de coronacrisis aanhoudt en de ontslagen toenemen, heeft dat een negatief effect op het sentiment. De banken zullen ook strenger toezien op de kredietverlening en een grotere eigen inbreng verwachten. Wie werkloos wordt, koopt op zo’n ogenblik geen woning.

Tegelijkertijd is de hypotheekrente laag en door het beleid zal dit enige tijd aanhouden. Voor wie wat spaargeld heeft, is het wellicht een goed moment om te kopen als investering.” Je hebt twee soorten mensen op de vastgoedmarkt”, zegt Van Opstal. “Zij die een eigen woning kopen om er te wonen en investeerders die kopen voor het rendement.” De verhouding tussen deze categorieën kopers op de vastgoedmarkt wordt bepalend voor de prijsevolutie.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234