Maandag 18/10/2021

Vastbesloten de dood in

De Kortrijkse Abdelmalek Boutalliss (20) pleegde een zelfmoordaanslag in Irak. Eerder verzekerde hij aan De Morgen: 'Op het slagveld zie je de gedode moslims lachend naar je kijken.' Tot een paar dagen voor de aanslag probeerde een jihad-expert hem op andere gedachten te brengen. Tevergeefs.

Afgelopen maandag reed de 20-jarige Boutalliss, ook bekend als Abu Nusaybah al-Belgiki, in op een militair konvooi van het Iraakse leger in de buurt van de stad Haditha. Volgens het opeisingsbericht van IS zou hij drie Hummers opgeblazen hebben, waarbij alle inzittenden omkwamen. Volgens Syrië-watcher Pieter Van Ostaeyen is hij de 69ste Belg die sterft in het Syrië-conflict.

Op 11 juni 2014 vertrok Boutalliss samen met zijn in augustus gesneuvelde leeftijdsgenoot en vriend Lucas Van Hessche naar Syrië. Ze volgden de lokroep van de 27-jarige Olivier Calebout die zich zes jaar eerder tot de islam bekeerd had en in 2012 Sharia4Kortrijk oprichtte. Vlak voor ze de Turks-Syrische grens overstaken, postte Calebout een veelzeggende statusupdate op Facebook. "Vaarwel, we zijn allemaal ISIS", met daarbij foto's van zichzelf, Lucas Van Hessche en Abdelmalek Boutalliss.

Dode kompaan als trigger

Jihad-expert Montasser AlDe'emeh had een paar dagen voor de aanslag nog contact met Boutalliss. "Vorige maand meldde ik al op Facebook en Twitter dat verschillende jongeren hun naam hadden opgegeven om zelfmoordaanslagen voor IS te plegen", zegt hij. "Abdelmalek Boutallis was een van hen. Hij had zijn ouders ingelicht dat hij op de aanslagenlijst stond en zij vroegen mij om hem op andere gedachten te brengen. Dagenlang heb ik via WhatsApp met Abdelmalek gediscussieerd. Zonder resultaat. Hij was vastbesloten."

Had die vastberadenheid te maken met de dood van Lucas Van Hessche? "Hij miste zijn vriend en dat kan misschien de trigger geweest zijn. Nadat hij zijn kandidatuur gesteld had, is hij van Syrië overgebracht naar Irak."

Hoe reageren zijn ouders nu? "Ze zijn er kapot van. Twee maanden geleden vertrouwde Abdelmalek me toe dat hij soms aan terugkeren dacht. Na Lucas' dood kwam hij daar niet meer op terug. Toen hij naar Irak afreisde, wist ik dat ook dat hij dicht bij de dood stond. Een paar dagen geleden heb ik zijn moeder gezegd dat ze haar zoon ging verliezen. Ik had eerder Olivier Calebout gesproken. Hij zei dat Abdelmaleks besluit vaststond en dat hij hem niet wou laten tegenhouden."

Eind oktober 2014 verbleef Boutalliss in de buurt van Raqqa, de Syrische 'hoofdstad' van IS. Een week lang had De Morgen toen contact met hem via chat. Op de vraag of hij geen spijt had van zijn keuze voor IS, antwoordde hij: "Zoek op in de Koran: Surah 9, vers 24. Daar staat jouw antwoord. We offeren onze levens op voor Allah. We zijn geboren om Hem te aanbidden en niet om te doen wat we willen, alleen zo kunnen we het paradijs bereiken. Op het slagveld zie je de gedode moslims lachend naar je kijken. Ze ruiken naar parfum: een teken van overwinning."

'Boontje komt om zijn loontje'

Of hij nooit twijfelde? "Nee, ik heb zekerheid. Jullie ongelovigen zijn de twijfelaars. Jarenlang hebben jullie onze zusters verkracht, onze kinderen gedood. Wel, boontje komt om zijn loontje. In de islam is het oog om oog, tand om tand."

Op de vraag waarom Boutalliss democratie haatte, antwoordde hij: "Ik haat onderdrukking. Wij hebben nu onze Islamitische Staat en toch bombarderen jullie ons. Jullie democratie kan de pot op, want ze ruïneert onze levens. Je mag zelfs homo zijn. Jullie zijn diep verzonken in misleiding.

"Wat is er mis met jullie?", ging hij verder. "Waarom willen jullie geen sharia? Wij zijn niet bang om te sterven, jullie wel. Binnenkort nemen wij met de wil van Allah alles over."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234