Dinsdag 26/10/2021

Varoufakis: "Kans op Grexit even groot als komeetinslag"

Grieks minister van Financiën Yanis Varoufakis. Beeld REUTERS
Grieks minister van Financiën Yanis Varoufakis.Beeld REUTERS

De Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis denkt niet de Europese leiders het zover zullen laten komen dat Griekenland uit de eurozone moet. Dat heeft hij vandaag tegen de Britse radiozender BBC Four gezegd. Toen hem vervolgens werd gevraagd of de eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) de afgelopen dagen dan aan het bluffen waren, zei hij: "Ik hoop het."

"Als een voormalig statistieker geloof ik nooit dat iets helemaal onmogelijk is. Morgen kan er ook een komeet de aarde raken", zei Varoufakis vandaag. "Maar ik geloof niet dat eender welke redelijke Europese politicus het pad van een Griekse exit zou bewandelen."

Kritische fase

De onderhandelingen tussen Griekenland en zijn schuldeisers verkeren in een uiterst kritische fase. Het huidige steunprogramma voor de Grieken loopt nog tot eind juni. Dan moet Athene ook circa 1,6 miljard euro aan leningen hebben afgelost bij het IMF.

Griekenland heeft laten weten opnieuw met tegenvoorstellen te komen voor hervormingsmaatregelen in ruil voor financiële steun. De Griekse premier Alexis Tsipras weet dat het nu menens is, zei de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, vandaag in het Luxemburgse Schengen. De Luxemburger praatte afgelopen dagen uitgebreid met de Griekse regeringsleider en waarschuwde hem voor de mogelijk "rampzalige gevolgen" van een 'Grexit'.

In Brussel werd vandaag verder onderhandeld met een Griekse delegatie. Het ging niet om een heel groot overleg. Morgen staan volgens Juncker weer belangrijke onderhandelingen met Griekenland op de agenda.

Op initiatief van Juncker staan vertegenwoordigers van de Europese Commissie, het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Centrale Bank klaar om eventueel aan te schuiven bij de gesprekken, zo verluidde in Europese kringen. Eerder op de dag had Juncker verklaard dat de onderhandelingen met Griekenland morgen "op een hoger technisch niveau" gevoerd zullen worden.

Het duurt vermoedelijk in ieder geval nog tot donderdag voor er echte stappen kunnen worden gezet. Een eventueel compromis moet immers goedgekeurd worden door de ministers van Financiën van de eurozone, die donderdag bijeenkomen in Luxemburg. Nadien moeten ook enkele nationale parlementen, waaronder het Duitse en het Griekse, het licht op groen zetten. Intussen neemt ook de onrust op de financiële markten langzamerhand toe.

Ergernis

De Griekse regering onderhandelt al maanden met de Commissie, het IMF en de ECB over een reeks hervormingen die Athene moet doorvoeren in ruil voor de vrijmaking van vers geld uit het financiële steunprogramma voor het land. De eisen van de kredietverleners botsen echter frontaal met het programma waarmee Tsipras begin dit jaar de verkiezingen won.

Door de besluiteloosheid van de Grieken nam de ergernis en onvrede in Europa afgelopen dagen flink toe. Dat leidde er toe dat topambtenaren van de eurozone alvast gesproken hebben over alternatieve scenario's, mochten de Grieken niet op tijd tot een akkoord komen met de geldschieters.

Bereid tot 'moeilijk compromis'
Tsipras stuurde zijn vertegenwoordigers gisteren met nieuwe tegenvoorstellen naar Brussel. De linkse premier toonde zich in een mededeling alvast bereid "een moeilijk compromis" te aanvaarden. "We zullen een akkoord hebben. Het feit dat een Griekse delegatie naar Brussel gaat is een goed voorteken", verzekerde viceminister van Financiën Dimitris Mardas op zijn beurt.

Op de website van Trends weerklonk gisteren een ander geluid bij minister van Financiën Johan Van Overtveldt. "Helaas verplicht de houding van de Griekse regering ons rekening te houden met alternatieven, zoals een Grexit. Voor alle duidelijkheid: niemand wil een Griekse uitstap uit de euro. Maar ingaan op wat de Griekse regering naar voren schuift, zou getuigen van een totaal gebrek aan verantwoordelijkheid."

Intussen meldt de krant Frankfurter Allgemeinen Sonntagszeitung dat het IMF een compromis torpedeerde dat de voorbije dagen was voorbereid door Juncker. Volgens dat voorstel zou Athene besparingen op lage pensioenen kunnen verijdelen indien de militaire uitgaven met eenzelfde bedrag zouden dalen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234