Maandag 28/11/2022

Varkensgriep in zeven vragen

Wat is varkensgriep?

De klassieke varkensgriep is een acute respiratoire aandoening die bijna uitsluitend bij varkens voorkomt. De aandoening wordt veroorzaakt door griep van het type A, meer bepaald de H1N1-stam. Er bestaan heel wat varianten van het virus die, net als bij mensen, voortdurend veranderen. Bij varkens zorgt de aandoening wel voor ernstige ziektesymptomen in kuddes, maar de dieren overlijden slechts zelden aan de ziekte. De aandoening die nu de actualiteit haalt, is een mengstam die voor 50 procent uit varkensgriep bestaat, één kwart uit vogelgriep en één kwart uit menselijke seizoensgriep.

Is varkensvlees nu nog veilig?

Ja. Niets wijst erop dat vlees van besmette dieren eten gevaarlijk zou zijn. Voorwaarde is wel dat het vlees afdoende gekookt of gebakken is. Een temperatuur van 70 graden Celsius volstaat om het virus te doden.

Krijgen mensen wel vaker varkensgriep?

De overdracht op mensen is zeldzaam en gebeurt in de regel ook enkel bij mensen die veel contact hebben met varkens. Dat de varkensgriep wordt overgedragen van mens op mens is nog uitzonderlijker en werd voor deze epidemie nog maar enkele malen vastgesteld. Deze keer is het duidelijk dat de overdracht wel degelijk van mens op mens gebeurt.

Hoe kun je besmet raken?

De besmetting verloopt op dezelfde manier als bij de seizoensgriep: door hoesten, niezen, lichaamscontact of het aanraken van besmette oppervlaktes. Hoe groot het risico in al die scenario's precies is, blijft nog onduidelijk.

Wat zijn de symptomen van varkensgriep?

De symptomen lijken goed op die van de seizoensgriep en omvatten koorts, gebrek aan eetlust, lusteloosheid, hoesten, keelpijn, misselijkheid en diarree.

Hoe wordt de varkensgriep behandeld?

De autoriteiten in de VS hebben al laten weten dat de twee medicijnen die gewoonlijk gebruikt worden tegen griep (tamiflu en relenza) goed lijken te werken bij deze epidemie. Of de huidige griepvaccins ook bescherming bieden tegen de varkensgriep is vooralsnog niet duidelijk.

Hoe zit het met de vogelgriep?

De stam die de voorbije jaren verantwoordelijk was voor tientallen doden in Zuidoost-Azië verschilt sterk van de varkensgriep. Bij vogelgriep gaat het om het H5N1-virus, terwijl varkensgriep aangeduid wordt als H1N1. Experts vreesden de voorbije jaren dat de vogelgriep zou kunnen uitgroeien tot een pandemie omdat het virus in staat is heel snel te muteren. In de praktijk bleken nagenoeg alle besmettingen echter gebeurd te zijn bij mensen die in aanraking waren gekomen met vogels. Tot nader order is er geen aanwijzing dat vogelgriep makkelijk van mens op mens kan worden overgedragen.

(Bron: WGO/Marc Van Ranst)

(KRH)

n Een microscopisch beeld van het H1N1- of varkensgriep-virus.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234