Vrijdag 27/05/2022

Update

Vansevenant bekent aankoop product "tegen aftakeling"

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN

Voormalig Lotto-renner Wim Vansevenant (39) heeft bekend dat hij een product in Australië heeft aangekocht voor eigen gebruik. Het gaat volgens Vansevenant om TB-500, dat hij via internet voor de tweede keer bestelde om de aftakeling van zijn lichaam na zijn profcarrière en zijn conditie te verbeteren. Hij wist naar eigen zeggen niet dat het om doping ging. TB 500 is een verboden product dat hormonen produceert, de spiergroei bevordert en de uithouding verbetert. Het is aan een strenge reglementering onderworpen. De hele zaak roept toch heel wat vragen op. Het product is niet alleen verboden, maar ook peperduur en supergevaarlijk voor mensen. Omega Pharma-Lotto ging de renner normaal meenemen naar de Tour als chauffeur van de VIP-bus, maar dat gaat nu niet door.

De federale politie van Brugge voert een onderzoek naar het postpakket met hormonale producten dat op de luchthaven van Zaventem onderschept is. Het product zou de spiermassa doen toenemen en wordt ook gebruikt in de dierengeneeskunde. Vansevenant nam na zijn profcarrière het boerenbedrijf van zijn vader over, maar de ex-renner ontkent dat het product voor de dieren bedoeld was en zegt dat het louter voor individueel gebruik was.

"Storm in glas in water"
"Dit is echt een storm in een glas water", beweert Wim Vansevenant, die in 2008 stopte als profrenner. "Ik heb dat product al voor de tweede keer via internet besteld omdat ik de aftakeling van mijn lichaam wilde tegengaan. Mentaal had ik het daar heel moeilijk mee. Het parket zegt dat het om doping gaat, maar daar wist ik niets van. Ik dacht dat het om een supplement ging. De site waar ik het kocht,stelde het voor als een aminozuur."

"Beter voor de ploeg"
Het gaat om TB-500, een geneesmiddel om de spieren op te bouwen dat gebruikt (en misbruikt) wordt in de wereld van de paardensport en de dierengeneeskunde. Het werd nog niet getest op mensen en is dan ook supergevaarlijk. "Ik vind het jammer dat de wielrennerij hier opzettelijk wordt bijgesleurd. Het is dan ook beter dat ik geen chauffeur zal zijn in de Tour, voor mezelf en voor de ploeg. Het sportieve moet primeren."

Strenge reglementering
Het parket zal nu verder onderzoeken of de verklaringen van Vansevenant kloppen. De hele zaak roept sowieso veel vragen op. Hoe kende Vansevenant het verboden product, gebruikte hij het al eerder en is het normaal dat een ex-prof zich aan doping vergrijpt? Experts bevestigen dat TB-500 niet het eerste het beste product is. Het is een klein eiwit dat hormonen produceert en de spiergroei bevordert. Het is onderworpen aan een strenge reglementering. Je mag het niet zomaar invoeren en hebt er een algemene vergunning voor nodig.

Hormonencel
Zowat twee weken geleden ontdekte de douane op de luchthaven in Zaventem een verdacht pakketje, met Vansevenant als bestemmeling. De verdachte ampullen werden, zoals de procedures het voorschrijven, doorgespeeld aan de hormonencel van de federale politie. Onderzoek wees uit dat het pakje hypermoderne dopingproducten bevatte. Het zou gaan om een gloednieuw geneesmiddel voor dieren. Het product zou gegeerd zijn bij dopinggebruikers omdat het zowel de spiermassa doet toenemen als de uithouding zou verbeteren.

Andere betrokkenen?
Het Ieperse parket vorderde de Brugse onderzoeksrechter om het onderzoek op het terrein te verrichten omdat Vansevenant in Eernegem, in het gerechtelijk arrondissement Brugge dus, woont. Er wordt nu verder onderzocht of er nog andere personen bij de zaak betrokken zijn. Ook de aard en samenstelling van het product wordt verder onderzocht.

Drie keer rode lantaarn
Toen hij in oktober 2008 stopte als prof maakte Vansevenant aan iedereen duidelijk dat hij genoeg gefietst had voor de rest van zijn leven. Hij stond vooral bekend als meesterknecht en loodste onder Cadel Evans bijna naar de Tourzege in 2008. Aan het einde van zijn veertienjarige profcarrière werd hij liefst drie keer op rij rode lantaarn in de Tour en dat leverde hem internationale roem op.

Verband?
Na zijn profcarrière nam Vansevenant het boerenbedrijf van zijn vader over. Vansevenant ontkent dat de middelen voor de dieren op de boerderij bestemd waren. Onder meer na de zaak Museeuw-Landuyt bleek dat wielrenners zich al eens een voorraad doping inslaan bij dierenartsen.

Geen Tour
De wielerploeg reageerde vanochtend verrast en besloot de ex-renner uit de Tour te weren. "Dit doet ons geen deugd, zeker niet op enkele dagen van de Tour, ook al hebben wij nog slechts sporadische banden met de man", zegt teammanager Geert Coeman. "Vansevenant zou ook dit jaar ergens halfweg de Tour zowat een week met ons vip-busje rondrijden. U begrijpt natuurlijk dat we na al deze commotie daar onmiddellijk een einde aan gesteld hebben. Dit kan niet. Ook al wordt Wim Vansevenant later totaal vrijgesproken. Wij kunnen het niet maken hem als chauffeur nog mee te nemen naar de Tour."

"Imago"
"Onze ploeg heeft een bijzonder goed imago. Dat willen wij zeker blijven behouden. Ik hoop voor Wim Vasevenant dat dit een storm in een glas water is, zo niet zit hij met een probleem. Wij gaan ons nu verder focussen op de Ronde van Frankrijk waarin wij als team gensters willen slaan. Vandaag verkennen de renners opnieuw de ploegentijdrit. (belga/jv/kh/gb)

null Beeld BELGA
Beeld BELGA
null Beeld BELGA
Beeld BELGA
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234