Zondag 23/01/2022

Vanhaezebrouck: ‘Contractueel kán ik hier zelfs niet weg’

Behalve de communicatie zijn er toch ook andere dingen misgelopen?

“Het was de communicatie in de brede zin. We hadden bijvoorbeeld geen mental coach bij de technische staf. We hadden een brede staf, maar dat kon er blijkbaar niet meer af. Daar hadden we meer werk van kunnen maken. We zaten met een groep die het al een paar jaar moeilijk had. Ik heb dat zelf proberen aan te pakken.

“Voor bepaalde spelers zal het zeker te veel geweest zijn. Te fel. Maar voor anderen misschien net niet fel genoeg. Vandaag zie ik dat het bij veel clubs anders gaat. Ook bij Genk. Begeleiding van mensen die buiten de club staan, is toch nog iets anders. Als hoofdcoach kan je dat proberen op te vangen, maar spelers zullen nooit voor honderd procent open zijn. Ze willen zich niet zwak opstellen. VVV Venlo heeft bijvoorbeeld een vrouw voor de mentale begeleiding. Als speler zul je dan makkelijker je hart luchten.”

Jelle Vossen ervoer de eerste weken een gebrek aan vertrouwen en werd uitgeleend aan Cercle. Hij vindt vandaag dat hij jouw ongelijk aan het bewijzen is.

“Het is niet omdat iemand nu ineens veel goals maakt... Kouyaté was vorig seizoen de beste speler van Anderlecht. En waar zat hij het jaar voordien? Uitgeleend aan Kortrijk, omdat hij niet klaar was...

“Dirk Degraen heeft maandag in Extra Time iets heel belangrijks gezegd: al die gasten zijn nu één jaar ouder. Nu, voetballers oordelen meestal maar op één manier: een trainer die hen laat spelen, is een goeie.”

Naast de communicatie waren er ook andere, zuivere voetbalzaken. De Bruy- ne zei hier dat je een spelsysteem (3-4-3) wilde spelen zonder dat de nodige buitenspelers voorhanden waren.

“Het heeft gewerkt, buitenspelers of niet. Je hebt daar eigenlijk geen buitenspelers voor nodig, dus ja... Ik ga de discussie hier nu niet voeren. Je moet eerst weten waarover je praat voor je daar iets over zegt.”

Heb je in de tuin en in je keuken ook nagedacht over dat spelsysteem? En je koppige vasthouden eraan?

(zichtbaar geïrriteerd) “Oh jongens. Dat systeem is nu precies het mijne. Ik heb bij de jeugd van Lokeren ook zo gewerkt, anderen doen het... We zijn zo kampioen geworden in tweede, we hebben er in de beker eersteklassers mee weggezet. Maar ja, de dag dat het mislukt, staat iedereen klaar om te zeggen dat ik het altijd beter weet.”

Genkpreses Houben zei dat hij met vier trainers had gesproken over jouw manier van werken. Die zijn jou blijkbaar afgevallen? Niet erg collegiaal

(lacht) “Geen commentaar... Hoh... Het komt niet van collega’s. Hij zegt in de krant: ‘Ik heb vier trainers gesproken’, en achteraf zegt hij in een vergadering waar ik bij ben dat dat niet waar is.”

Houben heeft je toen ook de mantel uitgeveegd omwille van je koppigheid, de dag na een match waarin je net géen 3-4-3 speelde.

“Dat was het einde van het verhaal, ja. Op Kortrijk. Filip Joos heeft toen met zes beelden aangetoond dat we met víer verdedigers hadden gespeeld, dus... Tja, mensen babbelen over dingen waar ze eigenlijk geen verstand van hebben. Ik heb nog gezegd dat iedereen zich aan zijn domein moest houden, maar wist toen wel dat het voorbij was. De voorzitter zei ook dat we in de vorige - gewonnen - matchen met vier verdedigers hadden gespeeld, maar dat klopte ook niet. En dat ik alles had omgegooid voor Kortrijk... Ach, dat is passé. Ik ben nu coach van Kortrijk, ik heb hier mijn eigen groep.”

Je bent een jaar weggeweest en die groep ziet er anders uit. Speel je daarom nu ook anders?

“Ik leg accenten. Nog altijd dezelfde accenten. 4-3-3, 4-4-2, wat maakt men daar toch allemaal van? Een ploeg schuift constant. Een cijfer kun je daar niet op plakken.

“Het klopt wel dat ik een andere groep heb teruggevonden. Ik heb ook een nieuwe verdediging moeten inpassen. Belhocine speelde vorig jaar niet achteraan, Oussalah zat in de B-kern, Capon speelde bij mij vooral op het middenveld. Nu, er zit wel meer kwaliteit in deze groep dan toen ik vertrok. Er is goed gewerkt.”

Heeft Kortrijk nu ook geen betere trainer dan twee jaar geleden?

“Sowieso. Van elke ervaring word je beter.”

Was je vandaag een even goeie trainer als je hier nooit was weggegaan?

“Nee, dat denk ik niet. Ik was wel geëvo- lueerd, maar soms helpt een louterende ervaring om een grotere stap te maken. Ik ben me bewust geworden van een aantal dingen die ik minder goed deed, en heb zo een paar stappen ineens genomen. Ik ben rustiger in een aantal zaken. Vroeger ging ik veel meer in de clinch, ik klopte op tafel. Kijk naar wat er in augustus is gebeurd. Pas op de laatste dag zijn er twee verdedigers bijgekomen. Ik ben daar dit jaar rustig onder gebleven. Nee, Kortrijk heeft een betere trainer teruggekregen.”

Word je ook beter betaald?

“Dat ook, ja. Logisch, vind ik.”

Ze hadden kunnen oordelen dat je een aangebrande trainer was.

“Had gekund, maar het is niet zo.”

Moet Kortrijk nu niet aan Racing Genk een opleidingsvergoeding betalen?

(lacht) “Hoh, dan had Genk dat indertijd ook aan Kortrijk moeten betalen.”

Heb je je persoonlijke ambities niet moeten bijstellen na Racing Genk?

“Míjn ambities zijn die van Kortrijk. En die heb ik zelf opgetrokken. De doelstelling van de club was niet in de problemen komen en hopelijk wat hoger terecht komen. Ik heb gezegd dat we met de groep die er was, en met de beloofde versterkingen, voor de middenmoot moesten gaan.”

Is er tijdens je contractonderhandelingen gepraat over je keeper, Verbauwhede? In je vorige periode kwam je met hem in aanvaring en verbande je hem uit de ploeg.

“Nee, ik heb geen problemen met Verbauwhede. Het is niet omdat er ooit iets is geweest dat je daar als volwassenen niet uit geraakt. Ik ben niet rancuneus. Ik heb met Glenn een gesprek gehad en dat heeft niet lang geduurd. Wat er precies is gezegd, breng ik niet naar buiten. We weten wat we aan elkaar hebben en we werken goed samen. We zijn ook allebei geëvolueerd.”

Jullie hebben allebei aan de communicatie moeten werken.

“Ook voor hem is dat belangrijk om een stap vooruit te kunnen zetten, om ervoor te zorgen dat hij meer wordt gewaardeerd. Iedereen heeft wel een mening of een opmerking over Verbauwhede, dat moet je reduceren. Dat hij vorig seizoen pas zevende werd in de verkiezing van Keeper van het Jaar heeft dáarmee te maken. Het zijn de voetballers die kiezen, en blijkbaar zijn er veel die denken dat hij te veel babbelt. Het kan alleen dat zijn. Blijkbaar zijn er dingen die collega’s tegen de borst stuiten.

“Onze situatie is anders, maar in die zin wel vergelijkbaar dat we allebei een mening hebben, ervoor uitkomen en af en toe met onze kop tegen de muur lopen.”

Je herkent jezelf in Verbauwhede?

“Niet echt. Philippe Vande Walle (kee- perstrainer, KW) zal zich er meer in herkennen. (glimlacht) Ik kan hem wel volgen en me zijn leefwereld inbeelden. Glenn is een jongen die moet spelen, en dan heb je daar ook geen problemen mee. Er is werk aan, maar dat is zo met elke jonge speler. Maar vandaag staat hij scherp, hij traint goed, hij is er met zijn hoofd bij, op en top, hij is nooit zo goed geweest als vandaag.”

Kun je dat verklaren?

“Hij is ouder, dat is al één. Hij heeft meer ervaring. Hij is bereid om energie in zijn job te steken en wordt goed begeleid. Een speler wordt maar beter als hij aan spelen toekomt.

“In de formatie en postformatie is dat een ander verhaal. Dat is nu precies het probleem van Lukaku. Het is een toptalent, maar hij wordt nu al gezien als basisspeler. Hij moet nu al rusten om hem niet te zwaar te belasten, in plaats van hem te vervolledigen, te werken aan de puntjes die nog voor verbetering vatbaar zijn. Daar is nu geen tijd meer voor. Doordat hij zo goed is, slaat hij nu een stap over. Dat kan hij misschien inhalen als hij een transfer doet. Bij een buitenlandse club laten ze nu eens hém spelen, dan weer een ander, en dan kunnen ze energie stoppen in de punten waarop hij nog moet verbeteren.”

Zeg je nu dat Lukaku zo rap mogelijk naar het buitenland moet?

“Tja. Ik denk dat dit zijn laatste jaar is. Of moet zijn.”

Terug naar Kortrijk. Je zei onlangs ergens: ‘Deze club heeft vorig seizoen een duur jaar gehad.’ Georges Leekens heeft nochtans altijd beweerd dat dat niet waar was.

(glimlacht) “Ja, kijk. Vorig jaar is met een normale kern gewerkt, maar er zaten wel vier, vijf spelers in de B-kern. Als je alleen al daarnaar kijkt, is dat een duur jaar. Kortrijk is een club die altijd met een kleine kern heeft moeten werken. Er zijn ook spelers gekomen die STVV niet kon betalen: Soetaers. Er is wel wat geld uitgehaald, en misschien wel terecht. Er was een kwaliteitsinjectie nodig. Maar ja, Kortrijk kan niet elk jaar met 28 of 29 man op de loonlijst staan. Op termijn zal zich dat wreken.

“Ik ben blij met de groep die ik vandaag heb. Ik kan ook nee zeggen. Ik weet dat er collega’s zijn die denken: als ik er dertig heb, dan mogen er vijf tegenvallen. Ik stapel liever geen spelers op. Ik moet er geen vier hebben voor dezelfde positie. Dan maak je mensen ongelukkig.”

Is er hier in een jaar veel veranderd?

“Ja, het oogt toch anders. De kleedkamer is geschilderd, er is een kantoor gecreëerd voor de staf. Prima. Er hangen nu ook televisies. Dat is eerder gevraagd, maar daar kon men toen nog niet op ingaan.

“De grootste verandering is er door de club gekomen. Ze hebben een hele scoutingcel opgezet, met satteliettv’s, waardoor verschillende wedstrijden tegelijk kunnen worden opgenomen. Ze zijn daaraan begonnen toen ik er nog was. De containers waar het secretariaat in getrokken is, dat was ook al het jaar voordien gepland. De stad heeft het hele veld vernieuwd - de Profliga had dat verplicht gesteld. Het oefenveld waar we nu op trainen, dat heb ik nog laten aanleggen.”

Terugkeren naar een club waar je succes had, zoals Mathijssen ook deed, is dat een veilige keuze of juist niet?

“Je start met voorkennis. Ik, én de supporters. Ik word hier nog altijd op handen gedragen, maar al dat goede kan ook ineens verdwijnen. Waren we slecht gestart, was ik misschien als eerste afgeschoten.”

Je wilt hier opnieuw scoren, en daarna ook weer opnieuw hogerop, toch?

“Nee. We hebben afgesproken dat ik mijn drie jaar volmaak. Als alles goed verloopt, natuurlijk, want als trainer kun je dat nooit zeggen. Maar van mijn kant doe ik ze uit.”

Dus als het hier prima loopt, verhuis je niet?

“Nee, ik heb zelfs een clausule laten opnemen in mijn contract waardoor dat niet kan.”

Je kúnt dus niet weg?

“Nee. Tenzij Kortrijk toestemming geeft.”

Is er een gentleman’s agreement dat je weg kunt als je je kunt verbeteren?

“Neenee. Het is niet meer zoals toen ik vertrok. Ik had daar toen een wrang gevoel bij. Ik had nog een jaar contract bij Kortrijk, en de club wilde mij daaraan houden. Nu, ik zag het als een kans die ik moest grijpen. Maar achteraf voelde ik me er niet goed bij.”

Hoeveel clubs hebben je eigenlijk gecontacteerd voor Kortrijk weer aan je telefoon hing?

“Niet belangrijk. Meteen na mijn ontslag waren er al een paar, maar ik was er niet klaar voor. Ik had tijd nodig. Dan zijn er tegen het einde van het seizoen een paar contacten geweest, ook met Belgische clubs. En toen was er Kortrijk. Mijn manager zei dat ik nog even moest wachten omdat ik op een paar plaatsen nog in de running was, maar ik voelde mij er goed bij en dacht: ik ga dit pakken. En dan is het snel gegaan.

“Vandaag loopt alles goed, maar ik besef dat het een momentopname is. ‘Geniet ervan’, zei Francky Dury me ooit, toen we in de tweede klasse aan kop stonden en we echt swingden. ‘Je weet dat er meer momenten zijn dat het tegen zit’, zei hij. Hij had gelijk. En alles staat of valt uiteindelijk met resultaat. Ik minimaliseer dat laatste nu veel minder, maar ik ben er wel nog altijd van overtuigd dat je resultaat kunt halen met goed voetbal.”

Noodgedwongen toch ook. Als je een nieuwe verdediging moet inpassen, zorg je er maar beter voor dat de bal daar niet de hele match in de buurt blijft hangen.

“Jij redeneert zoals ik, voilà. Maar er zijn er veel die het anders zien. Die zeggen: ‘Mijn verdediging is nieuw, dus ga ik er nog een verdediging voor zetten.’ Men zegt dat ik meer Guardiola dan Mourinho ben. Ik ben geen van beide, maar ik neig inderdaad wel meer naar de eerste. Er zijn er die vinden dat dat niet bij Kortrijk past, dat wij voor de weg van Mourinho moeten kiezen. Ik denk daar nu eenmaal anders over. En dat zal niet veranderen.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234