Zondag 17/10/2021

Vangheluwe: Kranten kijken naar Rome

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN

Voor de tweede dag op rij zijn zowat alle krantencommentaren in de Vlaamse kranten gewijd aan het interview dat de voormalige Brugse bisschop Roger Vangheluwe donderdag gaf en de gevolgen ervan. De meeste commentatoren denken na over de roep om vergelding en straf. En daarvoor kijken ze vooral naar Rome.

"Het woord is nu aan Rome", titelt Paul Geudens in Gazet van Antwerpen, want de staat vermag weinig. "De strafbare feiten die hij met zijn twee neefjes pleegde, zijn verjaard", luidt het. Er is alleen nog het onderzoek naar schuldig verzuim voor het geheel van de kerkelijke autoriteiten - met daarbij ook Vangheluwe.

"De Kerk daarentegen kan en moet wel actie ondernemen", zegt Geudens. In het algemeen zou zij nieuwe richtlijnen kunnen geven over het biechtgeheim. Soms moéten de gerechtelijke autoriteiten gewaarschuwd kunnen worden. Wat betreft Vangheluwe "moet Rome hem uit de club stoten".

"Roep om vergelding"
"De roep om vergelding na zo'n ontluisterende vertoning klinkt logisch", schrijft Bart Brinckman in De Standaard. Maar ook hij wijst erop dat België een rechtsstaat blijft en dat de misdaden van Vangheluwe verjaard zijn. "Het Vaticaan moet nu Vangheluwe het recht ontnemen om ooit nog als priester voor te gaan, en hem een resterend leven van gebed en boete opleggen", aldus Brinckman. Voor hem vormden een verbanning en de verplichting tot spirituele en therapeutische bijstand een eerste, maar onvoldoende aanzet tot straf.

"Riante pensioen halveren"
Jan Segers heeft het in Het Laatste Nieuws over de "volstrekte machteloosheid" van de Belgische overheid, zowel de politieke als de kerkelijke. "Vangheluwe voelt geen spijt en toont geen berouw, maar geen van beide beschikt over de middelen om ze hem te doén voelen, om het hem te doén tonen. "Zo strikt is bij ons de scheiding van Kerk en staat dat de politiek niet eens bij machte is om 's mans riante pensioen te halveren", luidt het.

"Wraakroepend"
Yves Desmet verwacht in De Morgen weinig heil vanuit Rome. "Dat het kerkelijk instituut één jaar na de feiten, met de volledige kennis van die feiten, er nog steeds niet in slaagt een begin van een adequaat antwoord te formuleren, is ronduit wraakroepend", schrijft hij. "Als de Kerk zich zelf niet kan distantiëren van Vangheluwe, wat let de bevolking dan om de Kerk blijvend te associëren met deze man? Nooit eerder stonden Rome en de Belgische gelovigen zo ver van elkaar."

"Vangheluwe doodzwijgen"
Voor Liesbeth Van Impe van Het Nieuwsblad is het tijd om Vangheluwe "dood te zwijgen". "Laat die vergeetput nu maar komen. Vangheluwe heeft 25 jaar de kans gehad om te spreken, maar verkoos te zwijgen. En hij begon pas te spreken toen hij beter kon zwijgen. Het is genoeg nu. Laten we onze tijd in de slachtoffers steken", schrijft Van Impe.

Rol van de media
Luc Standaert ten slotte, besteedt in Het Belang van Limburg aandacht aan de rol van de media. "We moeten de vraag durven stellen of er iemand gediend is met al deze heisa", schrijft hij. "De enige stemmen in de mediastorm vrijdag die echt iets bij te brengen hadden, waren die van de psychiaters die pedofilieslachtoffers begeleiden. Zij waren eensgezind van oordeel dat alles wat er de voorbije dagen is gebeurd en gezegd, het voor hun cliënten alleen maar erger maakt." Om te besluiten: "We zeggen wel allemaal dat de slachtoffers centraal staan, maar we gedragen ons daar niet echt naar". (belga/adha)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234