Maandag 21/10/2019

Update

Vandeurzen wil kinderopvang betaalbaar houden

Beeld PHOTO_NEWS

Het Vlaams Parlement heeft het ontwerpdecreet rond de hervorming van de kinderopvang goedgekeurd. Meerderheidspartijen CD&V, N-VA en sp.a (53) stemden voor, oppositiepartijen Open Vld, Vlaams Belang, LDD en Groen (29) stemden tegen. Er waren drie onthoudingen. Het decreet plant voor de komende jaren een grondige facelift voor de kinderopvang in Vlaanderen en wil onder meer het recht op kinderopvang verankeren. Bedoeling is dat er tegen 2020 voor elke baby of peuter een plaats is. De oppositie hekelde vooral de onduidelijkheid over het budgettaire plaatje. Minister Vandeurzen belooft alvast extra middelen uit te trekken om de hervorming te ondersteunen.

De opvang in Vlaanderen zal onderverdeeld worden in drie groepen: de gezinsopvang (onthaalouders), groepsopvang (crèches) en opvang aan huis. Er komt ook in grote mate een gelijkschakeling van de regels en de financiering van de opvanginitiatieven.

Vlaanderen kampt met een tekort aan kinderopvangplaatsen. Volgens Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen zullen er dit jaar ongeveer 1.000 plaatsen bijkomen, maar moeten er tegen 2016 zeker 3.000 plaatsen bijkomen om de doelstelling te halen van 50 plaatsen per 100 kinderen onder de 3 jaar. Tegen 2020 zou er zelfs voor elke baby of peuter een plaats moeten zijn.

Vergunning
Nieuw in het ontwerpdecreet is nog dat alle opvanginitiatieven een vergunning zullen nodig hebben. Nu zijn er nog opvanginitiatieven die werken zonder attest of erkenning van Kind en Gezin. Dat zal met het nieuwe decreet dus niet meer mogelijk zijn.

Op het vlak van financiering komt er een gelijkschakeling tussen de opvanginitiatieven. Er komt een getrapt subsidiesysteem waarbij elke gezins- en groepsopvang start met een basistegemoetkoming. Opvanginitiatieven die instappen in het inkomensgerelateerde systeem (IKG-systeem) krijgen een extra subsidie en ook opvanginitiatieven die kwetsbare gezinnen ondersteunen, komen in aanmerking voor extra subsidies.

Taalafspraken
Het decreet verankert ook een aantal taalafspraken. Zo moet bijvoorbeeld minstens één van de begeleidsters Nederlands kennen. Daarnaast werd via een amendement ook vastgelegd dat Nederlandstalige ouders hun kinderen binnenkort ook met voorrang inschrijven in Vlaamse crèches in Brussel. Naar het voorbeeld van de Nederlandstalige scholen in Brussel, wordt een voorrangspercentage van 55 procent ingevoerd. Die voorrangsregel zette recent kwaad bloed bij Franstalige politici in Brussel.

De voornaamste kritiek van de oppositie op het decreet is het ontbreken van een duidelijk budgettair kader. "De cruciale vraag die we ons allemaal stellen is: wat is de meerkost van dit decreet?", aldus Open Vld-politica Vera Van der Borght. Gelijkaardige vragen rond het budgettaire kader werden gesteld door onder meer Mieke Vogels (Groen), Marijke Dillen (Vlaams Belang) en Ivan Sabbe (LDD).

Ook UnieKO, de vereniging van zelfstandige crèches in Vlaanderen, hekelde het ontbreken van een duidelijk budgettair kader. De organisatie waarschuwde voor een verdubbeling van de dagprijs voor kinderopvang.

Extra middelen
Minister Vandeurzen pareerde die kritiek. Hij wees erop dat het decreet vooral het kader voor de transitie in de sector wil vastleggen. Het budgettaire plaatje zal later - in overleg met de sector - in concrete uitvoeringsbesluiten gegoten worden. Maar eerst was er volgens Vandeurzen nood aan een duidelijk kader. "Ook zij die vragen hebben over de budgettaire context hebben gezegd dat ze voorstander zijn van het kaderdecreet".

Vandeurzen bevestigde al wel dat er extra middelen zullen vrijgemaakt worden. "Als je kwalitatieve normen oplegt, zijn er budgettaire consequenties", klonk het. Hoe groot de inspanning zal zijn, moet nog bepaald worden.

Dit jaar is volgens Vandeurzen 22 miljoen euro extra uitgetrokken voor kinderopvang en is het de bedoeling om het budgettaire groeipad voort te zetten. Daarnaast is het volgens de CD&V-minister ook de ambitie om de kinderopvang "betaalbaar" te houden voor ouders.

Weigering
Opvallend is dat in het decreet ook staat ingeschreven dat ouders die een aangeboden opvangplaats weigeren ook afzien van het recht op kinderopvang. Die bepaling was voor onder meer VB en Open Vld een brug te ver. Minister Vandeurzen haastte zich om te zeggen dat het niet de bedoeling is om mensen te verplichten om een plaats te aanvaarden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234