Zondag 08/12/2019

Kinderbijslag

Vandeurzen pareert kritiek op kinderbijslag: "We laten niet over ons heen gaan"

Minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V). Beeld BELGA

Minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) weerlegt de kritiek op de nieuwe kinderbijslagregeling van het Centrum voor Sociaal Beleid van de Universiteit Antwerpen. Er wordt wel degelijk werk gemaakt van armoedebestrijding, zegt hij. Ook CD&V-fractieleider Koen Van Den Heuvel verwijt het CSB "een onvolledige toets" te hebben gebruikt.

Het Centrum voor Sociaal Beleid van de Universiteit Antwerpen kwam gisteren met een studie die de nieuwe kinderbijslag tegen het licht hield. De conclusies waren niet mals: er werd volgens onderzoekers Bea Cantillon en Wim Van Lancker niet afdoende werk gemaakt van de bestrijding van de kinderarmoede, nochtans voor CD&V een cruciaal punt van de hervorming. Ook werd nog maar eens duidelijk dat de grote gezinnen achteruitboeren.

De bevoegde minister weerlegt nu die conclusies. Bijgestaan door experts van Kind & Gezin trommelde hij de pers op. In hun berekeningen hebben Cantillon en Van Lancker enkele verkeerde uitgangspunten genomen, klonk het. Zo laten ze de geplande indexsprong te veel doorwegen en houden ze geen rekening met het feit dat een grotere groep zal kunnen genieten van de sociale correcties. Er zal niet langer gekeken worden naar het sociale statuut van de ouders (is iemand bijvoorbeeld werkloos of arbeidsongeschikt), maar naar hun effectieve inkomen. "Op die manier zullen er 20 procent van de kinderen de toeslag kunnen genieten, terwijl dat nu maar zo'n 12 procent is", zegt Diederik Vancoppenolle van Kind & Gezin.

"Groot respect, maar laten niet over ons heen gaan"

Cantillon en Van Lancker gelden als absolute autoriteiten in hun vakgebied. Ze werkten ook mee aan de voorbereiding van de grote kinderbijslaghervorming. Op de dag dat het akkoord werd gesloten, leverden ze zelfs nog berekeningen aan. Toen ze in de weken nadien kritiek uitten op de beslissing, werden ze frontaal aangevallen door Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA). Die vond dat wetenschappers die ook voor de overheid werken zich moeten onthouden van het debat.

Vandeurzen blijft het "grootste respect" hebben voor Cantillon en Van Lancker. "Hun expertise is onbetwist", zegt hij. "Maar met enige schroom willen we toch wat nuance aanbrengen bij hun rapport. We willen ons niet verliezen in een welles-nietes-debat, maar we moeten ook niet over ons heen laten gaan."

In het najaar wordt een definitieve armoedetoest uitgevoerd op de kinderbijslaghervorming. Niet door Cantillon en Van Lancker, maar door een andere universiteit. Welke dat is, is nog niet beslist. Mochten de resultaten tegenvallen, dan engageert Vandeurzen zich om de hervorming alsnog bij te sturen.

"CSB gebruikt opnieuw onvolledige toets"

Ook CD&V-fractieleider Koen Van Den Heuvel haalt uit naar het CSB. Dat komt voor de tweede keer met een onvolledige toets, zo klinkt het. "Er verliest niemand", beklemtoont hij.

Volgens Van Den Heuvel hield het CSB bij zijn eerste evaluatie van begin juni geen rekening met de sociale en participatietoeslagen en ook nu neemt het Centrum onder andere de overgangsmaatregelen en een deel van de participatietoelagen niet mee. "Dat had het Centrum kunnen vermijden door in overleg te gaan met minister Vandeurzen", zo verwijst Van Den Heuvel naar de CD&V-minister voor Welzijn.

De CD&V-fractieleider wil dat er gestopt wordt met te spreken in termen van winnaars en verliezers. "Ten eerste: er verliest niemand. Wie in het huidige systeem zit, behoudt alle rechten. Meer nog, die gezinnen krijgen onmiddellijk toegang tot een ruimer systeem van sociale toeslagen. Ten tweede: het groeipakket is op een totaal andere leest geschoeid. Het is transparanter en rechtvaardiger. Het schakelt elk kind gelijk, focust op startende gezinnen en verruimt de toegang tot sociale toeslagen, ook voor middenklassegezinnen."

Koen Van Den Heuvel (CD&V). Beeld BELGA

Van Den Heuvel kan zich ook niet voorstellen dat het nieuwe systeem minder robuust zou zijn voor de Vlaamse gezinnen en in de strijd tegen kinderarmoede. Het systeem bevat immers meer middelen en voorziet in een verhoogde basistoeslag, in een sociaal toeslagsysteem dat 12 procent van het totale budget inneemt tegen de huidige 3,5 procent en in een participatietoeslag, zo stipt hij aan.

"Laten we nu gewoon de echte en volledige armoedetoets afwachten. Als het groeipakket het niet beter blijkt te doen dan het huidige kinderbijslagsysteem in de aanpak van kinderarmoede, dan wordt het herbekeken. Die afspraak is binnen de regering gemaakt", besluit hij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234