Donderdag 08/12/2022

Vandereycken verdenkt Club Brugge van boycot

René Vandereycken:

Rode Duivels spelen vanavond onbelangrijke, maar veelbesproken wedstrijd tegen Standard

Een oefenpot van niets eigenlijk, vanavond. Vooral het 'samenzijn' is belangrijk, gaf bondscoach René Vandereycken veel eerder al aan. En toch doet deze partij tegen Standard bijzonder veel stof opwaaien.

Door Kristof Windels

Luik l Tegen alle plannen in worden de 'afgeslankte' Rouches alleen versterkt door drie spelers van Germinal Beerschot. De andere clubs weigerden om sponsorredenen spelers uit te sturen. De bondscoach is ontstemd en vooral Club Brugge krijgt de volle laag.

De competitieleider zou een boycot hebben opgezet, een andere interpretatie was maar moeilijk te geven aan de woorden van Vandereycken. "Een dirigent van Club Brugge heeft al begin vorige week rond gebeld naar andere clubs om hen te vragen geen spelers af te staan aan Standard voor deze oefenwedstrijd. Alle uitleg die er achteraf aan gegeven is, over supporters en sponsors, klopt niet." De naam van dat bestuurslid noemde Vandereycken niet, maar in de wandelgangen wordt vooral gewezen in de richting van bedrijfsleider Filips Dhondt.

Hoe dan ook, dat het net om Club Brugge gaat, maakt de bondscoach zo mogelijk nog bozer. "Toen ze ons voorstelden om begin september een benefietmatch te spelen ten voordele van de slachtoffers van de wateroverlast, zijn we daar meteen op ingegaan. Het was wel om de mensen te helpen, maar ook om de organisatoren er goed te laten uitzien of hun reputatie op te smukken. En dan zo'n dankbetuiging."

De sportmanager van Club, Luc Devroe, viel gisteren alvast uit de lucht. "Ik weet hier niets van, ik zou niet weten welk bestuurslid Vandereycken bedoelt. Wij hebben overigens de toestemming gegeven aan Leko om mee te spelen met Standard, maar toen kwam er een officiële brief van een hoofdsponsor (Dexia, KW), die het niet zag zitten dat hij in het shirt van Standard zou spelen. Ik zie trouwens dat Jeroen Simaeys vandaag (gisteren, KW) speelt met de beloften, amper 48 uur nadat hij met Club speelde. Dat wij niet samenwerken met de nationale ploeg is dan ook bullshit."

Ook Anderlecht weigerde spelers, Biglia en Pareja, af te staan om sponsorredenen. Maar Vandereycken gelooft duidelijk niets van die uitleg. "Het zijn niet de sponsors, dat weet ik. En ook niet de supporters. Nu anderen de schuld geven, is mensen misbruiken. Luister, als er spelers om medische redenen afhaken, snap ik dat. Ik heb ook een oefenmatch in België gewild om de spelers niet te veel te belasten. Er waren aanvragen van Afrikaanse landen om bijvoorbeeld in Zuid-Frankrijk te spelen, maar dat vond ik geen goed idee. Ik probeer professioneel te werken. Blijkbaar is dat van anderen te veel gevraagd."

Naast zijn sneer naar Club Brugge, volgde er ook één aan het adres van Rijsel, de club van Kevin Mirallas. Die weigerden immers om hun spits af te staan. "Bij Rijsel zien ze dit niet als een internationale wedstrijd. We zullen stappen ondernemen bij de FIFA." Tot slot nam Vandereycken ook de kalendercommissie op de korrel. "Anderhalf jaar probeer ik er nu al iets aan te doen, maar nog steeds is het niet duidelijk. Cercle en Standard moesten op zondagavond spelen, terwijl iedereen weet dat zij een pak beloften in de ploeg hebben, en dat die op dinsdag al opnieuw moesten spelen. Ik vind dat niet normaal."

En zo eindigde de persbabbel van Vandereycken gisteravond heel giftig, terwijl die nochtans met veel glimlachen, complimentjes en positieve noten was begonnen. De bondscoach bedankte zo bijvoorbeeld Standard en zijn trainer Michel Preud'homme voor de ontvangst in het indrukwekkende trainingscentrum, en natuurlijk ook voor de medewerking aan die oefenpot van vanavond. En uiteraard ook aan Germinal Beerschot, dat wél had besloten om spelers af te staan. Pieterjan Monteyne, Junior en Diop zijn vanavond Rouches-voor-één-dag. Coach Michel Preud'homme doet daarbij ook een beroep op zes eigen beloften.

Ook voor Vandereycken was het niet zo eenvoudig om zijn team samen te stellen. Stijnen en Chatelle zegden licht geblesseerd af. Heerenveenkeeper Bram Vandenbussche werd aan de selectie toegevoegd en ook Stijn De Smet wordt er vandaag nog bijgehaald. Hij komt samen met Tom De Sutter en Faris Haroun over van de beloften. Rest dan nog de bedoeling van vanavond. "Ik hoop vooral op een aangename wedstrijd", sprak Vandereycken nog. "Vlotte balcirculatie", dat wil de bondscoach zien. Kwestie dat er toch iets vlot loopt.

Het zijn niet sponsors die spelers weigerden af te staan, en ook niet de supporters. Nu anderen de schuld geven, is mensen misbruiken

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234