Zondag 04/12/2022

Vandenbroucke verbiedt frisdranken op school

Vanaf 1 september 2007 zullen er in de frisdrankautomaten op school geen suikerhoudende dranken meer mogen zitten. Dat heeft minister van onderwijs Frank Vandenbroucke (SP.A) gisteren bekendgemaakt. Tegelijkertijd wil hij ook dat scholen een gezondheidsbeleid uitstippelen en dat alle speelplaatsen over twee jaar rookvrij zijn.

Brussel

Eigen berichtgeving

Kim Herbots

Het was al langer de droom van minister van Volksgezondheid Rudy Demotte (PS). En voor hem van Mieke Vogels (Groen!): geen frisdranken meer in de automaten op school. Probleem was dat de vorige minister van Onderwijs Marleen Vanderpoorten (VLD) daar niet in mee wilde. Promoten van gezonde alternatieven, tot daar aan toe, maar een verbod op de ongezonde drankjes raakte volgens de minister aan de autonomie van de scholen.

Huidig onderwijsminister Frank Vandenbroucke denkt daar anders over. Binnen twee jaar wil hij geen suikerhoudende dranken meer in de schoolautomaten zien. Niet in het basisonderwijs, niet in het secundair. "Die termijn geeft scholen de tijd om zich aan te passen aan de nieuwe situatie. De inkomsten die zij hadden uit de frisdrankautomaten zullen voor een deel moeten komen uit andere bronnen. Ik begrijp erg goed dat die inkomsten voor een school belangrijk kunnen zijn. Ik vraag ze dan ook al hun creativiteit te gebruiken om oplossingen te zoeken", aldus de minister.

Over sancties voor scholen die toch ongezondere alternatieven blijven aanbieden, wordt momenteel niet gesproken. "We zijn nog in het stadium van overleg en positieve voornemens", aldus de woordvoerder van Vandenbroucke. "Maar dat zegt niets over wat mogelijk volgt."

De minister plant de komende tijd overleg over zijn plannen met onder meer de frisdrankfabrikanten en de koepels. Bij de twee grote, het gemeenschapsonderwijs en de Guimardstraat, zal hij op weinig weerstand stuiten. Het gemeenschapsonderwijs lanceerde vorig schooljaar al een gezondheidsplan en verklaarde toen al de strijd aan frisdranken, de katholieke koepel liet eerder al in de Vlaamse Onderwijsraad weten dat "de school leerlingen moet leren kiezen uit een gamma van gezonde alternatieven". En dat "het aanbieden van en gezonde en ongezonde producten verwarrend werkt".

De enige die niet zo blij is met de plannen van de minister is de Vlaamse Scholierenkoepel (VSK). "Wij blijven bij ons standpunt dat jongeren, net zoals volwassenen, een keuze moeten hebben. Scholen moeten beide aanbieden: gezonde en ongezonde dranken. Het promoten van die eerste categorie kan wel voor ons", aldus Jan Van Damme. Omdat de automaat op vele scholen een verworven recht van de leerlingenraad is, wil de minister ook met VSK rond de tafel gaan zitten over het verbod.

Behalve het drankenaanbod veranderen wil de minister ook alle speelplaatsen rookvrij krijgen vanaf september 2007. In verschillende middelbare scholen is het jongeren op dit moment toegelaten om tijdens de pauze buiten te roken. Dat kan niet langer, zo vindt Vandenbroucke. Zowel de gezondedranken- als de antirookmaatregelen zullen hun beslag moeten vinden in een integraal gezondheidsbeleid. De minister verwacht dat elke school over twee jaar zo'n beleid voert op maat van de leerlingen. Om dat te helpen verwezenlijken zal Vandenbroucke binnenkort een gezondheidscoördinator in dienst stellen die de scholen kan bijstaan en een globaal plan kan ontwikkelen. Daarvoor trekt de minister voortaan jaarlijks een budget van 150.000 euro uit.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234