Donderdag 09/12/2021

Pensioendebat

Vandenbroucke: "Pensioenhervorming heeft geen zin als brugpensioen blijft bestaan"

Frank Vandenbroucke:
Frank Vandenbroucke: "Als je als samenleving het pensioenvraagstuk al niet aankan,hoe wil je dan het klimaat redden?"Beeld BELGA

In een interview met het studentenblad Veto is oud-minister Frank Vandenbroucke (sp.a) erg kritisch voor het debat over de pensioenhervorming. "Mijn tenen krullen als ik het publiek debat daarover hoor. Dat is zo simplistisch en zwart-wit." Tegelijkertijd krijgt zijn eigen partij een veeg uit de pan: "Moeten wij per se linkser worden omdat de anderen rechtser worden?"

Partijvoorzitter, Kamerfractieleider, senator, vicepremier, minister van Buitenlandse Zaken, Sociale Zaken, Werk, Pensioenen, Onderwijs. Jarenlang behoorde Frank Vandenbroucke tot de hoogste echelons van de Belgische politiek, maar vandaag is de sp.a'er vooral professor. En voorzitter van de pensioencommissie, die ons pensioensysteem de 21ste eeuw moet helpen binnenloodsen.

Vandenbroucke ergert zich in het Leuvense studentenblad Veto echter aan de manier waarop er gedebatteerd wordt over dat erg belangrijke vraagstuk, zoals hij dat in het verleden ook al een aantal keer deed. Volgens hem is de belangrijkste maatregel echter relatief eenvoudig: "De allereerste uitdaging is om de feitelijke lengte van de loopbaan te verhogen. Tegen 2030 moet onze wettige pensioenleeftijd misschien 67 jaar bedragen, maar daar zijn ook risico's aan verbonden. Het rapport van de Pensioencommissie daarover is genuanceerd. Mijn tenen krullen als ik het publiek debat daarover hoor. Dat is zo simplistisch en zwart-wit."

Volgens Vandenbroucke bevat het rapport van de pensioencommissie nog veel meer: "Natuurlijk is het kostenplaatje belangrijk, maar het gaat te weinig over de doelstelling en de onderliggende ethische keuzes. Hoe hoog moet een gemiddeld pensioen zijn? Wat biedt een minimumpensioen en wie heeft er er recht op? Met een blanco blad beginnen en keuzes maken: zo voer je een echt debat en creëer je een brede consensus."

Consensus

Een grote pensioenvorming is volgens de minister van Staat pas mogelijk als ook de sociale partners én de oppositie betrokken worden. De sociale partners dragen voor Vandenbroucke bijvoorbeeld de verantwoordelijkheid dat ze minder en minder op zoek gaan naar oplossingen als het brugpensioen. Want "op lange termijn heeft een pensioenhervorming geen zin als brugpensioen blijft bestaan, onder welke naam dan ook".

Dat ook de oppositie moet meewerken en er een grote consensus gevonden moet worden, is nodig om de hervorming echt te kunnen betonneren, zodat volgende regeringen er niet meer op kunnen terugkomen. "Wil je dat zij zeggen: "Oh, wij waren er niet bij, we vinden het niet goed en gaan het veranderen"? Hoe wil je dat mensen in een verzekering als hun pensioen geloven, wanneer de verzekeraars om de vijf jaar het systeem hervormen?"

null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS

Water in de wijn

Om die consensus te bereiken, pleit Vandenbroucke er wel voor dat de linkse partijen en de vakbonden water in hun wijn doen. "We weten allemaal dat een partij als N-VA het sociaal overleg niet belangrijk vindt. Maar iedereen moet voor eigen deur vegen. In Vlaanderen heeft links een helderder en warmer verhaal nodig, maar het mag zich niet opsluiten in het eigen gelijk."

Opmerkelijke kritiek van de sp.a-coryfee, die bovendien ook vindt dat de sp.a niet per se naar links moet opschuiven, integendeel. "Moeten we per se linkser worden omdat de anderen rechtser worden? In de jaren tachtig heeft Labour dat in Groot-Brittanië geprobeerd als reactie op Thatcher, die steeds rechtser en nationalistischer werd. Op de duur was het socialisme in Groot-Brittanië dood. Men had het midden moeten invullen."

Dat de sp.a nu echter vooral bezig is met interne strijd en voorzittersverkiezingen, vindt Vandenbroucke dan ook vooral "jammer". "We moeten onze energie dringend ergens anders insteken."

De voorzittersstrijd tussen John Crombez en Bruno Tobback vindt Vandenbroucke vooral slecht getimed. Beeld BELGA
De voorzittersstrijd tussen John Crombez en Bruno Tobback vindt Vandenbroucke vooral slecht getimed.Beeld BELGA
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234