Zondag 04/12/2022

Vandenbroucke: iedereen straks eerst langs de huisarts

Brussel

Eigen berichtgeving

Tom Cochez

Minister van Sociale Zaken Frank Vandenbroucke (SP.A) wil bij nieuwe regeringsonderhandelingen met de geneeskundige sector een echelonnering bepleiten om de positie van de huisarts te versterken. Hij zei dat in een reactie op de noodkreet van hoogleraren, docenten en medewerkers van het academisch centrum huisartsgeneeskunde van de KU Leuven. Die vrezen een implosie van de huisartsgeneeskunde als de organisatie van de medische zorgen niet dringend op een andere leest wordt geschoeid.

"Het is geen kwestie van meer centen", zegt professor Jan De Lepeleire. "We moeten af van het puur specialistische denkkader. Specialisten moeten er zijn ter ondersteuning van de eerstelijnsgeneeskunde en niet omgekeerd."

Van alle huisartsen die in België afstuderen, hangt 50 procent binnen de vijf jaar de witte jas aan de haak. Op de medische braindrain naar Nederland staat geen maat meer en het aantal studenten dat voor huisartsgeneeskunde kiest, loopt gestaag terug. Vergeleken met het gros van de medische specialisten is de gemiddelde huisarts een armoedzaaier, maar toch ligt de wezenlijke verklaring voor de malaise volgens de Leuvense academici elders: geneeskunde wordt in België bedreven vanuit een louter specialistisch denkkader.

De Lepeleire: "Ongeveer 10 procent van de patiënten die bij een huisarts aankloppen, wordt doorverwezen naar een specialist. Binnen Europa blijft dat cijfer, onafhankelijk van de organisatie van de gezondheidszorg en de medische specialismen, constant. Specialisten zien met andere woorden slechts 10 procent van het ziekteaanbod. Toch wordt de hele medische wetenschap en de perceptie van wat ernstig is en wat niet daarop gebaseerd. Voor een neurochirurg is hoofdpijn in negentig van de honderd consultaties een ernstig probleem. In een huisartsenpraktijk daarentegen is hoofdpijn in slechts één op de honderd gevallen een ernstig probleem. Vanuit het specialistische discours wordt hoofdpijn zo een bijzonder belangrijk probleem. Dat zorgt niet alleen voor een explosieve toename van de medische kosten door allerhande technische prestaties, de wereldgezondheidsorganisatie stelt ook duidelijk dat specialisten er zijn ter ondersteuning van de eerste lijn en niet omgekeerd."

Het concept 'goede medische praktijk', dat duidelijke richtlijnen moet opleveren over wat in welke omstandigheden de aangewezen behandeling is, zou volgens De Lepeleire een stap in de goede richting kunnen zijn. "Zo wordt het duidelijk dat cholesterolverlagende medicatie slikken, zeker wanneer daar op latere leeftijd mee gestart wordt, geen zin heeft. Toch krijgen we massa's patiënten over de vloer met de opdracht van hun specialist om hen de komende vijf jaar dergelijke medicatie voor te schrijven."

Vandenbroucke vindt de eis van de Leuvense academici legitiem en wil bij een eventuele volgende onderhandeling met de sector een 'verstandige echelonnering' op de onderhandelingstafel leggen. "De malaise bij de huisartsen heeft voor een belangrijk deel te maken met een fundamenteel gebrek aan waardering van het beroep. Als je negen jaar gestudeerd hebt, wil je medicus zijn en geen veredeld doorgeefluik naar specialisten. De enige manier om daar komaf mee te maken is een echelonnering die op een verstandige manier wordt doorgevoerd. Als iemand op verwijzing van een huisarts bij een specialist aanklopt, mag die wat mij betreft meer verdienen dan wanneer de patiënt op eigen houtje aanklopt. Het is de bedoeling om bij een volgende regeringsonderhandeling een politiek draagvlak te zoeken voor dergelijke maatregelen. De geesten lijken mij daarvoor rijp."

Leuvense academici vrezen implosie eerstelijnsgeneeskunde

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234