Zaterdag 27/11/2021

Vandenbroucke en hoogbegaafden

Annita Keuterick reageert in haar lezersbrief van gisteren erg emotioneel op de toespraak van minister Vandenbroucke. Er wordt helemaal geen doodsteek gegeven aan hoogbegaafden. De minister herhaalde dat het gepast begeleiden van hoogbegaafden tot de kerntaken hoort van het (basis-) onderwijs.

Er moet voor hen een geschikte aanpak worden uitgewerkt, net als voor kinderen met leerachterstand of specifieke leerproblemen. Extra middelen zijn voorzien voor kinderen die maatschappelijk reeds achtergesteld zijn. Onze samenleving is niet rechtvaardig en voor iedereen gelijk. Daarom moeten sommigen meer zorg krijgen dan anderen. Kwestie van een beetje bijsturen.

En toch blijft de kloof arm-rijk in ons onderwijs onoverbrugbaar. Er bestaan nog steeds luxescholen en scholen waar leerkrachten machteloos staan tegenover te veel maatschappelijke ongelijkheid.

Wilfried Luyten, directeur Hoger Instituut voor Opvoedkunde Nieuwland

Bert Anciaux en de multiculturaliteit

In De Morgen van 14/10 las ik een interview met Bert Anciaux waarin hij me uitspraken in de mond legt die ik nooit heb gedaan en die ik met de grootste stelligheid wil ontkennen. Ik ben inderdaad brutaal afgesnauwd door Bert Anciaux, op 19 september op de markt van het Brusselse Anneessensplein. Ik stuur u hierbij een kopie van de mail die ik die dag (in tempore non suspecto) aan mijn partijgenoten heb gestuurd om hen over mijn hoogst onaangename ervaring te vertellen.

In het federale parlement heb ik de gelegenheid gehad Anciaux te leren kennen als minister van Mobiliteit en als auteur van het spreidingsplan voor de vluchten van en naar Zaventem. Ik heb toen kunnen merken welke minachting hij heeft voor onze Brusselse stadsgenoten die de hinderlijke gevolgen moeten dragen.

Toen hij dus een potentiële kiezer aansprak, heb ik hem verweten dat hij in deze verkiezingstijd wel publiciteit zocht, terwijl hij als minister in zijn beslissingen nooit rekening heeft gehouden met de belangen van de Brusselaars en terwijl zijn nationalistisch programma van vandaag, met bijvoorbeeld de splitsing van de sociale zekerheid, daar evenmin rekening mee houdt.

De minister is dan een discussie begonnen over multiculturaliteit, iets wat ik volgens hem niet kan begrijpen. Ik ben Colombiaans-Hongaarse van afkomst en woon al dertig jaar in Brussel, en ik denk dat ik van de heer Anciaux geen lessen te krijgen heb, noch over multiculturaliteit, noch over enig ander onderwerp. Ik ben het in de grond oneens met zijn nationalistische visie.

Zijn beweringen over mijn zogezegde propaganda tegen de Vlamingen zijn totaal ongegrond. Er stonden zelfs Vlamingen, en niet de minste, op de lijst van Ecolo. De hele campagne lang heb ik geprobeerd stemmen voor hen te werven. U kunt zich daarvan vergewissen op mijn site (www.marienagy.be) en op mijn blog (www.blog.ecolo.be/marienagy).

In mijn hart sta ik dichter bij de zienswijze van een Guy Vanhengel, die zich inspant om de belangen van de Brusselaars te verdedigen bij de andere regio's en bij de federale regering, dan bij die van een Bert Anciaux.

Marie Nagy, Kamerlid voor Ecolo, tweede kandidaat op de gemeenteraadslijst van Brussel-stad

(vertaling van de Franse versie die we van de brief ontvingen)

Groene begroting

In het artikel over de begroting schrijven Fabian Lefevere en Liesbeth Van Impe over de drankverpakkingen: "de regering kwam onverwacht groen uit de hoek". Ik ben met verstomming geslagen nu jullie dit blijkbaar een groene maatregel vinden. Volgens mij is dit een echt misplaatste maatregel die het milieu níét ten goede zal komen en een zeer kortzichtige maatregel die de begroting moet dichten.

Indien het deze paarse regering menens was met het milieu, dan had men de mensen kunnen belonen die milieuvriendelijk hun aankopen doen. Deze regering kiest ervoor om te bestraffen en niet te belonen; als signaal kan dit toch tellen. Deze regering ziet de milieuproblemen dus eerder als een kans om haar begroting in evenwicht te brengen dan als een kans om daadwerkelijk de milieuproblemen aan te pakken. Ik denk dat de Verhofstadt de documentaire van Al Gore niet goed heeft begrepen. Dat deze regering zelfs nog niet rond de tafel heeft gezeten met de producenten is dan ook jammer, maar zou ik mogen denken dat ze dan geen 300 miljoen inkomsten meer hadden na zo'n overleg.

Franky Aelbrecht, Herdersem

Smurrie

De tijden dat duurzame ontwikkeling zelfs de meest groene Groen!-sympathisant niet aansprak, zijn definitief voorbij. Om de haverklap worden we geconfronteerd met woorden als broeikaseffect, opwarming en uitputting van de aarde of gaten in de ozonlaag. Woorden waar we ons als doorsnee massaconsument niets bij kunnen voorstellen.

Voor deze mensen is er niet alleen de nieuwe prent van Al Gore, maar ook de nieuwe campagne voor duurzame ontwikkeling die vandaag paginabreed in uw krant stond. Die advertentie toont een oude vrouw, volledig bedekt onder de smurrie, met als ondertitel 'Zorg dat uw kleinkinderen u later niets kunnen verwijten'. Een verrassende, maar niet eens zo slechte aanpak. Want zolang het ijs van de poolkappen nog niet tot aan onze voeten reikt, zullen we bitter weinig doen om er ook maar iets aan te veranderen. En dat terwijl zelfs de kleinste inspanning een wereld van verschil kan betekenen.

Roel Verjans, via onze website

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234