Zondag 05/02/2023

Vandenbroucke bespaart op schoolraden

VLD en Groen! reageren verbolgen op maatregel

Brussel

Eigen berichtgeving

Minister van Onderwijs Frank Vandenbroucke (SP.A) gaat fors besparen op de ondersteuning voor participatie op school. Zo zal het aangekondigde expertisecentrum participatie niet van start gaan. Zowel de Vlaamse scholieren als VLD en Groen! reageren bijzonder teleurgesteld.

Het participatiedecreet was een verwezenlijking van vorig onderwijsminister Marleen Vanderpoorten (VLD). Het voorziet in de oprichting van schoolraden, waarin zowel personeel, leerlingen, ouders als vertegenwoordigers van de gemeenschap in zullen zetelen. Behalve een schoolraad moeten er meer leerlingenraden komen. Om dat allemaal voldoende te ondersteunen, wilde minister Vanderpoorten het bestaande steunpunt leerlingenparticipatie afschaffen en vervangen door een meer uitgebreid expertisecentrum. Dat moest van start gaan op 1 januari 2005.

Die datum blijft. Althans wat de afschaffing betreft. Voor het nieuwe expertisecentrum is enkel vastgelegd dat het niet in 2005 zal beginnen. Of het er nog ooit komt, wordt in het midden gelaten. De VLD reageert bij monde van Vanderpoorten en Gilbert Van Baelen "uiterst verbaasd". Vandenbroucke heeft eerder verschillende malen in het parlement en de pers verklaard hoe belangrijk hij participatie vindt. Hoe valt een en ander te rijmen, zo vragen Vanderpoorten en Van Baelen zich af. Ook Groen!-parlementslid Jef Tavernier reageert verbolgen op het opdoeken van het steunpunt zonder dat er een uitgebreider expertisecentrum komt. Hij zegt het niet te pikken dat Vandenbroucke het participatiesteunpunt opdoekt en geen geld wil vrijmaken voor het expertisecentrum. "Daardoor wordt het participatiedecreet gekortwiekt nog voor het goed en wel uit de startblokken kon schieten."

Het kabinet-Vandenbroucke reageert gelaten. "We moesten ergens besparen", aldus Ward Verhaeghe van het kabinet, "en we hebben ervoor geopteerd om dat niet op primaire middelen te doen zoals werkingsmiddelen. Het is ook niet zo dat er nu geen enkele ondersteuning meer zal zijn. De Vlaamse scholierenkoepel heeft bijvoorbeeld ook een aanbod." Maar bij die VSK laten ze weten dat dat verre van voldoende is. "Door het participatiedecreet is de vraag naar expertise veel groter geworden", aldus Jan Van Damme. "Dat kunnen wij niet aan. Nee, dit is zeer zeker een slechte zaak voor de leerlingenparticipatie."

"We hebben op dit moment nog een budget van 150.000 euro over voor participatie", aldus verhaeghe. "Dat is niet genoeg om een centrum op te starten, maar een van de pistes die we bekijken is of dat geld niet naar VSK kan om hun werking te ondersteunen."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234