Zaterdag 08/08/2020

Migratie

Vande Lanotte wil afhandelcentrum voor transitmigranten in Jabbeke: "Ik ga voor nultolerantie"

Oostends burgemeester Johan Vande Lanotte.Beeld Eric de Mildt

Als de overzetboot tussen Oostende en Ramsgate weer vaart, eist burgemeester Johan Vande Lanotte (sp.a) dat er een afhandelcentrum komt voor de transitmigranten in Jabbeke. "We kennen zijn voorstel", geeft bevoegd minister Jan Jambon (N-VA) toe, "maar er is nog niks definitief beslist."

Burgemeester Vande Lanotte had gisteren in Ramsgate gesprekken over de heropstart van de ferrylijn tussen Oostende en de Britse havenstad. Er moeten nog wat problemen worden weggewerkt, maar de plannen voor de ferry nemen wel steeds meer concrete vormen aan.

In een gesprek met De Morgen benadrukt de socialist dat wanneer de ferry er komt, er ook een afhandelcentrum voor transitmigranten moet komen in Jabbeke. Het is de eerste keer dat hij zich zo fors mengt in dit debat, dat de voorbije weken hevig ontvlamde. "Ik heb hierover al een principieel akkoord met Jambon", maakt hij zich sterk. Het zou gaan om een vroeger gebouw van de wegpolitie langs de E40. In dit centrum zullen ambtenaren van de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ), de politie en parketmagistraten de transitmigranten controleren en registreren.

West-Vlaamse stations

Minister Jambon zegt dat hij het voorstel van de Oostendse burgemeester kent, maar dat er nog geen definitieve beslissing genomen is. Over Jabbeke als locatie is hij niet op de hoogte. "Wij kijken nu of het zin heeft zo'n centrum te openen", zegt zijn woordvoerder. "Wanneer er te weinig transitmigranten zijn, heeft dit geen zin."

Als na de controle in het centrum blijkt dat de transitmigranten niet de juiste papieren hebben, zullen ze een bevel krijgen om het grondgebied te verlaten. "De politie zal hen dan afwisselend naar de verschillende West-Vlaamse stations brengen", zegt Vande Lanotte. Dat ze dan snel terug naar Oostende of een andere kustgemeente kunnen sporen, ontkent Vande Lanotte niet, maar hij gaat voor een harde aanpak van de transitmigratie in zijn stad. "Ik ga voor nultolerantie. Als ze in het centrum van Oostende rondzwerven, zal de politie hen oppakken en verwijderen. De criminaliteit mag niet opnieuw stijgen."

Volgens Vande Lanotte was er ten tijde van de vroegere ferrylijn Oostende-Ramsgate, die zes jaar geleden stopte, al een instroom van transitmigranten in zijn stad. "Wij hadden toen een aanzienlijke stijging van gauwdiefstallen en auto- en woninginbraken. Dat wil ik nu absoluut vermijden."

De vrees van de burgemeester heeft veel te maken met de inplanting van de ferryterminal: pal aan het station, vlak bij het stadscentrum. "Wij zijn al tien extra agenten aan het rekruteren voor deze problematiek. Wij doen al grote inspanningen. De rest is voor de minister van Binnenlandse Zaken. Mijn verantwoordelijkheid stopt waar de grens van Oostende stopt."

Praktische bezwaren

De West-Vlaamse provinciegouverneur Carl Decaluwé (CD&V) toont zich een groot voorstander van een afhandelcentrum, maar wijst op de praktische bezwaren. "Geen enkele burgemeester zal zo'n centrum in zijn achtertuin willen, zeker niet net voor de gemeenteraadsverkiezingen", zegt Decaluwé.

Zijn partijgenoot Daniël Vanhessche, de burgemeester van Jabbeke, is effectief gekant tegen de komst van zo'n centrum aan de rand van zijn gemeente. Hij is hier ook nooit officieel van op de hoogte gesteld. "Mijn gemeente zal niet de vuilbak van Oostende worden", zegt hij. "Ik heb net beslist om de snelwegparking 's nachts te sluiten om deze problematiek aan te pakken. Ik zal me hier met hand en tand tegen verzetten."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234