Zaterdag 26/11/2022

Vande Lanotte stelt clash uit

Vande Lanotte legt vandaag zijn eerste nota op tafel. Een tweede tekst zit in zijn mouw. Beeld PHOTO_NEWS
Vande Lanotte legt vandaag zijn eerste nota op tafel. Een tweede tekst zit in zijn mouw.Beeld PHOTO_NEWS

Bemiddelaar Vande Lanotte legt vandaag een voorstel over een hervorming van de financieringswet en de overheveling van bevoegdheden op tafel. Als de zeven partijen hiermee instemmen ligt de weg open voor onderhandelingen per taalgroep. Vlamingen en Franstaligen zouden pas over twee weken samen zitten, als hij ook een nota over Brussel, B-H-V en politieke vernieuwing klaar heeft.

Steven Samyn en Tine Peeters en Bart Eeckhout

'Als Vande Lanotte niet slaagt, zal niemand slagen. En dan gebeurt het onvermijdelijke', benadrukte N-VA-voorzitter De Wever gisteren. Voor wie er nog aan twijfelt, met het onvermijdelijke doelt hij duidelijk op nieuwe verkiezingen.

Koninklijk bemiddelaar Johan Vande Lanotte (sp.a) ontvangt vandaag de zeven partijen die onderhandelen over een communautair akkoord een na een. Elke partij krijgt tijdens een onderhoud van een uurtje tekst en uitleg over het compromisvoorstel dat hij de voorbije weken uitwerkte. Dat zal niet alleen een voorstel voor een nieuwe financieringswet bevatten, maar ook over bevoegdheidsoverdrachten gaan. Die overheveling van bevoegdheden heeft immers ook een financiële impact. Het voorstel zou geen grote verrassingen bevatten. Er staan naar verluidt duidelijke wijzigingen in tegenover de nota-De Wever, maar die zouden in beide richtingen gaan. Sommige wijzigingen komen tegemoet aan de Franstaligen, andere aan de Vlamingen.

Als alle partijen zich kunnen vinden in het voorstel, starten vanaf donderdag de onderhandelingen per taalgroep. Die zouden deze en volgende week worden gevoerd. Pas over twee weken ontmoeten Vlamingen en Franstaligen, als alles tenminste goed blijft gaan, elkaar rond de onderhandelingstafel. Vande Lanotte bouwt dus zeer langzaam op, in concentrische cirkels. "Binnen één taalgroep is het immers makkelijker om tot toegevingen te komen", klinkt het bij een onderhandelaar. "Eens die hindernis genomen is, wil de bemiddelaar de hele groep samenbrengen."

Naast zijn eerste nota over de financieringswet en de bevoegdheden werkt de koninklijk bemiddelaar aan een tweede tekst. Daarin zouden de thema's Brussel, politieke vernieuwing en de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde worden aangekaart. Die tweede nota zit echer nog in de mouw van Vande Lanotte en het is nog onduidelijk wanneer hij de nota op tafel zal leggen. De finale onderhandelingen zullen in elk geval over beide nota's gaan.

Vande Lanotte zag dinsdagvoormiddag PS-voorzitter Elio Di Rupo. Later op de dag had hij ook nog een onderhoud met Ecolo en Groen!, en met cdH. Dat hij de afgelopen dagen vertegenwoordigers van de zeven partijen allemaal afzonderlijk zag om zijn nota mondeling toe te lichten, wordt als een 'handige tactiek' omschreven. Volgens een betrokkene lichtte hij bij elke partij die stukken uit die voor hen belangrijk en/of makkelijk verteerbaar zijn. "Vande Lanotte wou duidelijk eerst alle partijen afzonderlijk bewerken zodat het moeilijker wordt om het voorstel, eens het op papier staat, af te schieten. Dat is een betere werkwijze dan een nota gewoon, zonder enige toelichting, de wereld in te sturen", klinkt het. "Op die manier vermijd je dat ze gemakkelijk kon worden afgeschoten zoals met de nota-De Wever gebeurde."

Laatste hoop
De N-VA-voorzitter had gisteren, in de marge van de uitreiking van een prijs aan hink-stap-springster Svetlana Bolshakova, lovende woorden voor de bemiddelaar. De Wever verklaarde aan de RTBF dat de werkwijze die de bemiddelaar gebruikt, de goede is. "Vande Lanotte is de laatste hoop op een akkoord." Al voegde hij er in een adem aan toe niet te weten hoe ver het met de onderhandelingen stond. "Ik heb de Franstalige partijen niet gezien. Het is Vande Lanotte die alles weet. Hij gebruikt de methode-Dehaene. Hij spreekt met alle partijen, maar organiseert geen plenaire vergaderingen. Dat is een wijze methode omdat je blokkades en crisissen vermijdt. Het nadeel is dat je niets weet. Ik weet dus niet of de posities geëvolueerd zijn over moeilijke punten als B-H-V, fiscale autonomie of werk."

"Als Vande Lanotte niet slaagt, zal niemand slagen", besloot de N-VA-voorzitter. "En dan gebeurt het onvermijdelijke. Maar het is niet aan mij om te beslissen." Voor De Wever is het enige mogelijke gevolg van zo'n scenario het organiseren van nieuwe verkiezingen.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234