Woensdag 06/07/2022

Vlees

Vandalisme en doodsbedreigingen: ook slagers hier steeds vaker slachtoffer van agressie

Een slachthuis. Beeld ter illustratie. Beeld ID/ Patrick De Roo
Een slachthuis. Beeld ter illustratie.Beeld ID/ Patrick De Roo

Vandalisme en zelfs doodsbedreigingen aan het adres van de lokale beenhouwerij komen steeds vaker voor, ook in België. Schuldigen? De dierenrechtenorganisaties en het stijgend aantal vegetariërs volgens de slagers. "Het oude komt nooit meer terug, slagers zullen zich moeten aanpassen aan de huidige maatschappij."

Charlotte Lippens

Ivan Claeys, voorzitter van de Landsbond der Beenhouwers van België, hoopt dat hij binnen twee jaar geen bodyguards zal moeten inhuren. Claeys, die zelf ook beenhouwer is geweest, ziet steeds meer meldingen binnenstromen van slagers die slachtoffer zijn geworden van vandalisme, bedreigingen en haatberichten: "Dit gaat om onmenselijk gedrag."

Slager Erwin Mertens in Heverlee was eerder al beste beenhouwer van het land, maar dit wordt niet door iedereen gesmaakt. "Van stront in de brievenbus tot uitgescholden worden voor moordenaar op sociale media, het gebeurt allemaal en dat is nog het minste", zegt Mertens. Hij vreesde zelf voor de veiligheid van zijn kinderen toen hij doodsbedreigingen moest ontvangen. De zeventien camera's die geïnstalleerd staan in en rond zijn slagerij moeten de opsporing van potentiële toekomstige daders makkelijker maken.

Jonge mensen worden opgehitst

Volgens Mertens gaat dit om georganiseerde acties: "Die slogans die zij verspreiden staan niet op simpele papierkes, maar op gedrukte stickers. Dit is geen individueel werk." Zowel Claeys als Mertens wijzen de dierenrechtenorganisaties en het stijgend aantal vegetariërs met de vinger. "Een stijgende agressie tegenover slagers doet zich voor omdat jonge mensen opgehitst worden. Wanneer drie vegetariërs zetelen aan een tafel van tien, zal het trio er alles aan doen om de anderen te overtuigen van hun eetpatroon", aldus Claeys.

Vooral EVA vzw, een organisatie die mensen wil stimuleren om plantaardig te eten, wordt door Mertens gezien als een "vereniging met een extreme veganistische kern". Dat wordt ontkend door woordvoerster Fien Louwagie: "Onze focus ligt vooral op het inspireren van mensen om plantaardig te gaan eten en dit doen wij via kookworkshops bijvoorbeeld. Activisme op een agressieve manier is niet gelinkt aan onze organisatie."

Dierenwelzijnsorganisatie Animal Rights denkt niet dat hier veel organisatie aan vooraf is gegaan: "In dit soort gevallen van vandalisme gaat het vaak om individualisten die emotioneel reageren op een gevoel voor dierenwelzijn." Woordvoerder Benoit Van den Broeck keurt het vandalisme ten zeerste af: "Die daden werken alleen maar contraproductief. Wij willen vooral focussen op onderzoek en het blootleggen van wanpraktijken."

Zowel EVA vzw als Animal Rights zien wel een gedragsverandering. "Meer en meer mensen gaan minder vlees eten", zegt de vzw. "De wijziging van de voedseldriehoek laat zien dat zowel de wetenschap als de Verenigde Naties bevestigen dat de toenmalige vleesindustrie weinig toekomst heeft. Het oude komt nooit meer terug, slagers zullen zich moeten aanpassen aan de huidige maatschappij."

Sporadisch

Mertens, die mede-organisator is van de Week van de Slager midden april durfde zelfs geen foto's van dit evenement te posten op Facebook uit vrees voor negatieve reacties. Claeys heeft weet van meer dan vijftig meldingen van slagers tijdens die periode, maar nu lijkt de agressie weer even gestild. Mertens ziet vooral opflakkeringen van agressie als er zich schandalen voordoen, zoals in de slachthuizen bijvoorbeeld.

Ook in Frankrijk en Groot-Brittannië zijn de afgelopen weken opvallend veel meldingen van beenhouwers die te maken krijgen met agressie en vandalisme. Slagers in Frankrijk hebben minister van Binnenlandse Zaken Gérard Collomb zelfs om bescherming gevraagd tegen het geweld en de intimidaties van veganistische actievoerders.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234