Vrijdag 25/06/2021

Vandaag wordt het nog spectaculairder

Eerste toren van Carcoke-Marly wordt neergehaald om hardnekkige brand te doven

Eigenlijk zou prins Laurent gisteren het startschot geven voor de afbraak van de cokesfabriek in Neder-over-Heembeek. Hoewel de prins niet kwam opdagen, werd de fabriek wel belegerd door een bataljon cameraploegen, brandweerlui en politieagenten. Het nageslacht mag gerust zijn: aan beelden van de vallende distillatietoren van Carcoke-Marly zal het niet ontbreken. Morgen draait de carrousel verder en wordt een tweede toren neergehaald.

Neder-over-Heembeek

Van onze medewerker

Kris Hendrickx

Vorige woensdag vatten de distillatietorens van de cokesfabriek vuur. Oorzaak: een onoplettendheid tijdens de voorbereidende afbraakwerkzaamheden. In de loop van de week stortte een van de torens in. Een kleine week van smeulen later bleek gisterenochtend een nieuwe brandhaard ontstaan te zijn in een andere distillatietoren. De rook- en geurhinder die de voorbije week Vilvoorde, Machelen en zelfs Leuven in zijn ban hield houdt dus aan. Een inderhaast gevormd Brussels crisiscomité besloot gisterenochtend dan maar de toren in kwestie neer te halen. Een optie die niet onomstreden was: gouverneur van Brussel Véronique Paulus de Châtelet had de torens liever gecontroleerd laten uitbranden, volgens haar de veiligste oplossing. Het crisiscomité vond dat omverduwen met een giek, een grote uitschuifbare kraan, de beste oplossing. Na het neerhalen wou de brandweer de toren met schuim zo snel mogelijk doven. Eerder op de dag had Brussels minister Chabert, bevoegd voor Brandveiligheid, ook al de mogelijkheid van een helikopteroperatie aangehaald. De erg goed vertegenwoordigde pers - vijf reportagewagens van de RTBF waren opgetrommeld - moest met de kraan genoegen nemen.

Rond vier uur is het dan zover. Voorzichtig wordt de kraan tot bij de toren gemanoeuvreerd. Uit de top komt sinds de ochtend een dikke vuilwitte walm. Het exemplaar links naast de walmende toren rookt bescheiden mee. De voet van de brandende toren gloeit als een reusachtige barbecue. We staan op een goede honderd meter van de toren en horen de barbecue knetteren. Arbeiders die bij de toren in de weer zijn met kraankettingen springen regelmatig weg als er vonken ontsnappen. De kraan wordt in beweging gezet en enkele seconden later dondert het gevaarte naar beneden, richting kanaal. Vlammen slaan uit de afgebroken voet, de witte rook maakt plaats voor een inktzwarte wolk. De toren is geveld.

De hele operatie is bijna volgens plan verlopen, zo blijkt. Bijna, want de uitslaande vlammen lijken brandweerwoordvoerder Boileau toch te verrassen. "Blijkbaar zat er meer 'product' in de toren dan we hadden aangenomen", vertelt Boileau. "Het blussen kan dan ook een stuk langer duren dan het halfuurtje dat we gepland hadden." Met 'product' bedoelt Boileau de teer die achterblijft na het distillatieproces en die erg moeilijk te blussen is.

Even verderop ontmoeten we een man die minder verrast is door wat nog in de toren zat. Helmut Ulin was jarenlang betrokken bij de afbraakwerkzaamheden, vertelt hij. Zijn bedrijf Ulimetal kocht het schroot op van het hele terrein. Ulin haalde er liefst 12.000 ton ijzer uit. "Ook die torens waren dus mijn eigendom", grijnst hij, "tot op het moment dat het terrein eigendom werd van de Brusselse haven." Ulin bleef echter met zijn vingers van de torens. "Ik had gezien hoeveel product er nog in zat. Voor de afbraakwerkzaamheden hier begonnen, heb ik de mensen van de Brusselse haven nog gewaarschuwd. 'De torens zijn schoongemaakt', was het antwoord."

Twee torens liggen ondertussen op de grond, vandaag volgt er nog een. De buurtoren blijkt ook steeds verder te verhitten. "Het belooft nog spectaculairder te worden dan vandaag", vertelt commissaris Vandenackere. "Deze toren mag immers niet op de pas neergehaalde toren vallen. Die zal morgen nog aan het gloeien zijn." Om precies te kunnen mikken zou tegelijk met een kraan worden geduwd en met een kabel getrokken. Of dat beeld spectaculair genoeg is om weer vijf RTBF-wagens ter plaatse te sturen, hoort u allicht morgen.

Schroothandelaar: 'Ik had de Brusselse haven gewaarschuwd dat de torens vol teer zaten'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234